Καθημερινές σκηνές αλλοφροσύνης στην Ουγγαρία

Καθημερινές σκηνές αλλοφροσύνης στην Ουγγαρία

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Με δυνάμεις ασφαλείας που επιχείρησαν να τους οδηγήσουν σε κέντρα υποδοχής στην Ουγγαρία συγκρούστηκαν χθες δεκάδες πρόσφυγες, που έπεσαν στις γραμμές του τρένου, απαιτώντας να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Αυστρία και τη Γερμανία. Οι σκηνές αλλοφροσύνης που εκτυλίσσονται πλέον καθημερινά στους ουγγρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς είναι ενδεικτικές της αποτυχίας της Ε.Ε. να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, αλλά απηχούν επίσης την αδιαλλαξία της Βουδαπέστης, που διεμήνυσε ότι το πρόβλημα είναι γερμανικό και πως κινδυνεύει η χριστιανική Ευρώπη από την εισροή αιτούντων άσυλο. Αργά χθες το βράδυ η αστυνομία της Βιέννης ανακοίνωσε πως δεν περιμένει κάποιον ειδικό συρμό, στον οποίο επιβαίνουν πρόσφυγες. Μόνο 40 άτομα έφτασαν στην αυστριακή πρωτεύουσα με τις προγραμματισμένες αμαξοστοιχίες.

Στην ουγγρική πρωτεύουσα οι βουλευτές συζήτησαν την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για την είσοδο στη χώρα, εννέα μήνες αφότου συνολικά 140.000 πρόσφυγες έχουν συλληφθεί να περνούν τα σύνορα από τη γειτονική Σερβία με τελικό προορισμό κάποια χώρα της δυτικής Ευρώπης. Σε μία προσπάθεια να τερματίσει το χάος, που επικρατεί επί δύο 24ωρα στον κεντρικό σταθμό της Βουδαπέστης, η αστυνομία επέτρεψε χθες σε 2.000 πρόσφυγες να φύγουν. Απελπισμένα πλήθη εισέβαλαν στις αμαξοστοιχίες πιστεύοντας ότι θα τους μεταφέρουν στην Αυστρία και τη Γερμανία. Εξαντλημένοι και πανικόβλητοι, έφτασαν στο σημείο να συμπιέζουν τα παιδιά τους για να περάσουν μέσα από τα παράθυρα της αμαξοστοιχίας. Μόλις όμως 35 χλμ. δυτικά της Βουδαπέστης το τρένο σταμάτησε στο Μπίτσκε, όπου η Ουγγαρία έχει κέντρο υποδοχής μεταναστών. Η αστυνομία τους υποχρέωσε να κατέβουν, οι πρόσφυγες αντιστάθηκαν και είτε ξάπλωσαν στις γραμμές του τρένου είτε διέφυγαν. Κάποιοι έδωσαν μάχη με τις δυνάμεις ασφαλείας για να επιστρέψουν στους συρμούς. «Οχι στρατόπεδο, όχι στρατόπεδο» φώναζαν όσοι αρνήθηκαν να αποβιβαστούν. Η αστυνομία εκκένωσε ένα βαγόνι και στη συνέχεια έδιωξε τους δημοσιογράφους, κηρύσσοντας την περιοχή «επιχειρησιακή ζώνη».

«Ολα αυτά συμβαίνουν επειδή η Γερμανία είπε στους Σύρους ότι τους περιμένει πριν από μια εβδομάδα» σχολίασε ο προσωπάρχης του Βίκτωρ Ορμπάν, του Ούγγρου πρωθυπουργού. «Το πρόβλημα δεν είναι ευρωπαϊκό, είναι γερμανικό», επέμεινε ο Ορμπάν ενώ σε άρθρο γνώμης του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurt Allgemeine Zeitung προειδοποίησε ότι διακυβεύονται οι «χριστιανικές αξίες της Ευρώπης» από τη μαζική εισροή μουσουλμάνων μεταναστών.

Τροποποιήσεις νόμων

«Θέλουμε να πάμε στη Γερμανία αλλά αυτό το τρένο στον σταθμό μπορεί να πηγαίνει αλλού. Ακούσαμε ότι μπορεί να πηγαίνει σε έναν καταυλισμό. Ετσι θα μείνουμε εδώ και θα περιμένουμε», είπε η Ισρα Μαρντίνι, μια 17χρονη από τη Δαμασκό, που φορούσε τζιν και ένα T-shirt. Καθώς αναχωρούσε το τρένο, βουλευτές στη Βουδαπέστη συζητούσαν μια σειρά τροποποιήσεων στους μεταναστευτικούς νόμους της Ουγγαρίας που σύμφωνα με το κυβερνών κόμμα θα μπορούσαν να μειώσουν τον αριθμό των παράνομων διελεύσεων των συνόρων στο «μηδέν». Προβλέπουν τη δημιουργία ζωνών κράτησης στα νότια σύνορα της χώρας με τη Σερβία, όπου συνεργεία ολοκληρώνουν την κατασκευή

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή