Αγκελα Μέρκελ: Το «Δουβλίνο» δεν λειτουργεί

Αγκελα Μέρκελ: Το «Δουβλίνο» δεν λειτουργεί

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η Μπάγερν Μονάχου δεν είναι το πρώτο όνομα που έρχεται στον νου όταν πρόκειται για την έννοια της αλληλεγγύης. Ομως, τα βάσανα των προσφύγων φαίνεται ότι έχουν αγγίξει ευαίσθητες χορδές ακόμη και στις νεφοσκεπείς κορυφές της Μπουντεσλίγκα, καθώς η ομάδα του Μονάχου ανακοίνωσε ότι θα στήσει προπονητικό κέντρο που θα προσφέρει μαθήματα ποδοσφαίρου, μαθήματα γερμανικών και γεύματα στα προσφυγόπουλα, χορηγώντας για τον σκοπό αυτό 1 εκατ. ευρώ.

Στον επόμενο αγώνα εντός έδρας, στις 12 Σεπτεμβρίου, οι παίκτες της θα βγουν στο γήπεδο κρατώντας ο καθένας ένα παιδί από τη Γερμανία στο ένα χέρι και ένα προσφυγόπουλο στο άλλο. Τα πανό που γράφουν στα αγγλικά «refugees welcome» (πρόσφυγες ευπρόσδεκτοι) είναι κοινό θέαμα στους γερμανικούς ποδοσφαιρικούς αγώνες, καθώς η αλληλεγγύη έχει ξεφύγει από ομάδες παραδοσιακά ευαίσθητες στα ζητήματα αυτά, όπως η Σανκτ Πάουλι του Αμβούργου, και έχει επεκταθεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας, με ομάδες να χαρίζουν εισιτήρια σε πρόσφυγες και μετανάστες.

Η εθνική ομάδα της Γερμανίας, που κέρδισε πέρυσι το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Βραζιλία, έχει επίσης εμπλακεί στην εκστρατεία για τον σεβασμό και την ανεκτικότητα, γυρίζοντας ειδικό βίντεο.

Κυβερνητικές εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των προσφύγων και μεταναστών που μπορεί να φθάσουν φέτος στη Γερμανία στις 800.000, ποσοστό που ισοδυναμεί με το 1% του πληθυσμού της χώρας. Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση του Βερολίνου πιέζει για την κατανομή των προσφύγων με ποσοστώσεις μεταξύ των κρατών. «Η γερμανική κυβέρνηση λέει ότι η προσέγγιση του Δουβλίνου δεν λειτουργεί πλέον, γιατί στα εξωτερικά μας σύνορα φθάνουν τόσο πολλοί πρόσφυγες που δεν μπορούμε να αφήσουμε μόνη της την Ιταλία και την Ελλάδα να το αντιμετωπίσουν», δήλωσε χθες η καγκελάριος Μέρκελ, «αλλά ούτε και η Σουηδία, η Αυστρία και Γερμανία μπορούν να αναλάβουν αυτές τη μερίδα του λέοντος».

Εκστρατείες κατά ρατσισμού

Ακόμη και αν σταματήσουν ως διά μαγείας οι προσφυγικές ροές, οι εκστρατείες για να αμβλυνθούν τα ακροδεξιά αντανακλαστικά μερίδας του γερμανικού πληθυσμού θα εξακολουθήσουν.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το Ντόρτμουντ, πόλη που μαστίζεται από την αποβιομηχάνιση και στην οποία υπάρχουν ακροδεξιοί πυρήνες. Η τοπική ποδοσφαιρική ομάδα, Μπορούσια Ντόρτμουντ, έχει λάβει αρκετά μέτρα προκειμένου να καταπολεμήσει τον ρατσισμό, με πρωτοβουλίες όπως η καμπάνια «Οχι μπίρα σε ρατσιστές». «Η Γερμανία είναι μία από τις μεγαλύτερες και πλουσιότερες χώρες στην Ευρώπη», γράφει η ομάδα στην ιστοσελίδα της. «Αν δούμε την αναλογία των αιτήσεων ασύλου προς τον γερμανικό πληθυσμό, είμαστε μόλις 10οι στην Ευρώπη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή