Η Ευρώπη παράγει, αλλά γερνάει

Η Ευρώπη παράγει, αλλά γερνάει

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης συμβάλλουν με το υψηλότερο ποσοστό επί της παγκόσμιας παραγωγής μεταξύ των υπολοίπων στην «Ομάδα των Είκοσι» (G20), ζουν πολλά χρόνια, έχουν το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ηλικιωμένων στον πληθυσμό τους, δεν γεννούν πολλά παιδιά, κάνουν εκτεταμένη χρήση του Διαδικτύου, διακρίνονται από περιβαλλοντική ευαισθησία και έχουν δημόσιο χρέος, το οποίο είναι το τέταρτο υψηλότερο. Tα σχετικά αναφέρονται στην καθιερωμένη ετήσια έκθεση για την Ε.Ε. στον κόσμο, της οποίας τα αποτελέσματα έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Eurostat). Αυτά αποτυπώνουν και το πώς τα κράτη της Ε.Ε. συγκρίνονται με τα υπόλοιπα μέλη του G20, όπου και συμμετέχουν οι μεγαλύτερες από τις προηγμένες και αναδυόμενες οικονομίες. Συνολικά οι εν λόγω χώρες αντιπροσωπεύουν το 61% της γης με εδαφικά κριτήρια, το 64% με πληθυσμιακά και παράγουν το 85% του παγκοσμίου ΑΕΠ με δεδομένα του 2013.

Πληθυσμός

Στην Ε.Ε. ζουν 506 εκατομμύρια άνθρωποι και αντιστοιχούν στο 7% του παγκόσμιου πληθυσμού. Προηγείται στην πρώτη θέση η Κίνα με ποσοστό 19,1% και ακολουθεί η Ινδία με 17,6%. Ο πληθυσμός των ΗΠΑ αναλογεί στο 4,4% του παγκόσμιου. Ωστόσο, η συνεισφορά της βαίνει μειούμενη και το 2060 οι Ευρωπαίοι θα αντιπροσωπεύουν το 5,3% του παγκόσμιου πληθυσμού. Σε αυτό συντείνει και το ότι η Γηραιά ήπειρος δεν γεννά και γηράσκει, ενώ το προσδόκιμο ζωής είναι υψηλό και φθάνει τα 80 χρόνια. Η Ε.Ε. κατατάσσεται πέμπτη μετά την Ιαπωνία, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νότια Κορέα. Ως εκ τούτου, το ποσοστό των ηλικιωμένων (65 ετών και άνω) επί του πληθυσμού σε παραγωγική ηλικία (15-64 ετών) είναι το δεύτερο υψηλότερο μεταξύ των «Είκοσι» στο 27,5% με πρώτη την Ιαπωνία στο 40,5%. Το 2060 η τρίτη ηλικία θα υπερβαίνει το 70% σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα, ενώ στην Ε.Ε. θα φθάνει το 50,2%.

Αναφορικά με το παγκόσμιο ΑΕΠ, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης παράγουν το 23,7%, με τις ΗΠΑ να συνεισφέρουν 22,2%, την Κίνα 12,1% και την Ιαπωνία το 6,5%. Το δημόσιο χρέος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν είναι το υψηλότερο μεταξύ των χωρών της «Ομάδας των Είκοσι», αλλά βρίσκεται στο 85,4% του ΑΕΠ. Την «πρωτιά» διατηρεί η Ιαπωνία με δυσθεώρητο δημόσιο χρέος της τάξεως του 243,2%, ακολουθούν οι ΗΠΑ με 104,2%, ο Καναδάς με 88,8% και η Ε.Ε. με 85,4%. Τα χαμηλότερα ποσοστά μεταξύ των «Είκοσι» εμφανίζουν η Σ. Αραβία με 2,7% και η Ρωσία με 13,9%.

Σε επίπεδο εμπορικών συναλλαγών η Κίνα και οι ΗΠΑ αποτελούσαν τις βασικές εμπορικές εταίρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2014, αντιστοιχώντας στο 13,8% και στο 15,3% των συνολικών εμπορικών συναλλαγών. Στο πεδίο των δαπανών για την έρευνα και την τεχνολογία ως ποσοστό του ΑΕΠ, εκείνη, η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των «Είκοσι» είναι η Νότια Κορέα (4,04%) και ακολουθούν Ιαπωνία, ΗΠΑ και Αυστραλία, με την Ε.Ε. στην πέμπτη θέση και ποσοστό της τάξεως του 2,02%.

Εν κατακλείδι, η Ε.Ε. έχει καλή επίδοση ως προς την ευρεία διάδοση του Διαδικτύου μεταξύ των κατοίκων της, οι οποίοι με αυτό το κριτήριο έρχονται τέταρτοι με ποσοστό 77% για το 2013, ενώ πρώτες έρχονται Ιαπωνία και Καναδάς με ποσοστό 86%. Στα δε περιβαλλοντικά θέματα, οι ευρωπαϊκές χώρες είναι πρώτες με τις χαμηλότερες ανά κάτοικο εκπομπές ρύπων στους 7,4 τόνους το 2012, όταν η Αυστραλία έχει 17,5 και οι ΗΠΑ 17,1 τόνους.

Η Ε.Ε., τέλος, έχει την τρίτη καλύτερη επίδοση στην παραγωγή ενέργειας: το 27,8% από αυτήν παράγεται από ανανεώσιμες πηγές, ενώ στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών της «Ομάδας των Είκοσι» βρίσκεται με το υψηλότατο ποσοστό 82,5% η Βραζιλία και ακολουθεί στη δεύτερη θέση ο Καναδάς με 63,3%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή