Ελπίδες για θεραπεία της λευχαιμίας

Ελπίδες για θεραπεία της λευχαιμίας

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ελπίδες για την καταπολέμηση διαφόρων μορφών καρκίνου του αίματος (λευχαιμίας) δημιουργούν τα ευρήματα δύο ερευνητικών ομάδων που εφάρμοσαν νέες πειραματικές θεραπείες σε ασθενείς, με θετικά αποτελέσματα. Η διεθνής ερευνητική ομάδα του καθηγητή Φιλίπ Λεμπούλς του Πανεπιστημίου του Παρισιού δημοσίευσε στο Nature ότι το φάρμακο πιογλιταζόνη ή Actos, το οποίο χορηγείται σε πάσχοντες από διαβήτη, χρησιμοποιήθηκε στη θεραπεία 24 ασθενών, που πάσχουν από λευχαιμία, σε συνδυασμό με την κλασική θεραπεία που εφαρμόζεται. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς ανταποκρίθηκαν, εμφανίζοντας πλήρη ύφεση της νόσου ύστερα από 12 μήνες θεραπείας μαζί με το αντιδιαβητικό φάρμακο. Ορισμένοι δεν εμφάνισαν καμία υποτροπή του καρκίνου στα επόμενα πέντε χρόνια. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι η μέθοδος μπορεί να ακολουθηθεί για την αντιμετώπιση και άλλων καρκίνων του αίματος.

Η δεύτερη είδηση για την καταπολέμηση της λευχαιμίας προέρχεται από την ελβετική εταιρεία Novartis, η οποία είχε ξεκινήσει το 2010 μία μελέτη όπου συμμετείχαν 14 ασθενείς με χρόνια λεμφοκυτταρική λευχαιμία. Η έρευνα υλοποιήθηκε από επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας, με επικεφαλής τον δρ Ντέιβιντ Πόρτερ. Η σχετική δημοσίευση έγινε στο Science Translational Medicine. Η θεραπεία CTL019 βασίζεται στη γενετική τροποποίηση κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενούς, ώστε αυτά να δρουν ως αντισώματα που καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα. Σε τέσσερις ασθενείς όλα τα σημάδια του καρκίνου εξαφανίστηκαν και σε άλλους τέσσερις υπήρξε υποχώρησαν. Οι υπόλοιποι ασθενείς δεν ανταποκρίθηκαν και παρουσίασαν επιδείνωση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT