Η ρωσική οικονομία σε τεντωμένο σχοινί

Η ρωσική οικονομία σε τεντωμένο σχοινί

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η οικονομία της Ρωσίας θα έπρεπε να βρίσκεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας δεδομένων όλων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει εδώ και ενάμιση χρόνο. Η τιμή του αργού πετρελαίου Ουραλίων κοντά στα 50 δολάρια το βαρέλι αποτελεί απόλυτη καταστροφή. Με βάση έρευνα της αμερικανικής τράπεζας Citigroup, η πτώση της τιμής του πετρελαίου κατά 10 δολάρια οδηγεί σε υποχώρηση 0,8% του ΑΕΠ. Στη Ρωσία, ο κρατικός προϋπολογισμός έχει καταρτιστεί βάσει τιμής του βαρελιού διπλάσια της τρέχουσας. Εάν ληφθεί υπόψη η επίδραση των κυρώσεων από τη Δύση, οι οποίες έχουν ανακόψει την εισροή διεθνών κεφαλαίων, καταλήγει κανείς στο συμπέρασμα πως η ύφεση θα συνεχιστεί μέχρι το 2016.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει επινοήσει τρόπους ώστε να αντισταθμίσει τις συνέπειες. Παρά την πτώση του ρουβλίου δεν έχει προκληθεί ακόμη νομισματική κρίση. Οι υποχρεώσεις των ρωσικών εταιρειών σε δολάρια, όπως είναι τα εταιρικά ομόλογα, φαίνεται να είναι υπό έλεγχο. Και μια αδύναμη ισοτιμία μπορεί να επιφέρει θετικά αποτελέσματα: μειώνονται οι κρατικές δαπάνες και γίνεται αντιστάθμιση του κινδύνου από την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Το αδύναμο ρούβλι βοηθά τους Ρώσους αγρότες που με την παραγωγή τους αντικαθιστούν τις εισαγωγές και πιθανώς να ενισχύσουν τις εξαγωγές τους. Η Renaissance Capital εκτιμά πως οι μισθοί στη Ρωσία είναι χαμηλότεροι συγκριτικά με την Κίνα.

Η κυβέρνηση διαθέτει τους πόρους για να αντιμετωπίσει την υποχώρηση των κρατικών εσόδων. Το χρέος της Ρωσίας είναι χαμηλό. Διαθέτει, επίσης, ταμείο συναλλαγματικών αποθεμάτων με κεφάλαια 4,27 τρισ. ρουβλίων ή 57 δισ. ευρώ που μπορεί να χρησιμεύσουν για τη χρηματοδότηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την αποπεράτωση επενδύσεων. Ακόμη και εάν μια παρατεταμένη ύφεση οδηγήσει σε τραπεζικές απώλειες, οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί φαίνονται σχετικά προστατευμένοι. Η κυβέρνηση έχει επιτρέψει στις τράπεζες να βασίζονται στα προ κρίσης δεδομένα για να υπολογίζουν τις απώλειές τους. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s εκτιμά ότι οι τράπεζες μετακυλίουν το χρέος των τοπικών κυβερνήσεων με «επιδοτούμενα επιτόκια». Δηλαδή εκτιμά πως το χρέος των τοπικών κυβερνήσεων θα φθάσει τα 4,7 τρισ. ρούβλια μέχρι το 2017 από το ένα τρισ. ρούβλια που ίσχυαν το 2011.

Είναι μια εύθραυστη ισορροπία. Η κυβέρνηση στοχεύει σε ισοσκελισμό του προϋπολογισμού μέχρι το 2018. Εάν δεν ανακάμψει η τιμή του πετρελαίου θα χρειαστούν μεγάλες περικοπές στις κρατικές δαπάνες διότι η οικονομία θα βρίσκεται σε αδράνεια. Είναι πιθανό η κυβέρνηση να παγώσει την καταβολή συντάξεων. Μέχρι σήμερα, τα μέτρα λιτότητας δεν έχουν πλήξει τη δημοτικότητα του Ρώσου προέδρου. Θετικό ρόλο παίζει το γεγονός ότι η ανεργία παραμένει χαμηλή στο 5%.

Η πολιτική που εφαρμόζεται σήμερα στη Ρωσία, ίσως, να μην απαλύνει τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις της Ρωσίας. Οι εγχώριες εταιρείες θα δυσκολευτούν να επωφεληθούν από την πτώση του ρουβλίου όσο οι κυρώσεις μπλοκάρουν την πρόσβαση σε διεθνή κεφάλαια και οι επενδύσεις συναντούν εμπόδια από τη διαφθορά και το αυταρχικό κράτος. Εάν, όμως, αποκλειστεί το ενδεχόμενο μιας περαιτέρω πτώσης του νομίσματος ή της έντασης των οικονομικών κυρώσεων, η Ρωσία μπορεί να αντέξει την υφιστάμενη κρίση στις τιμές του πετρελαίου. Χθες, η τιμή του αργού Ουραλίων κυμαινόταν στα 47,17 δολάρια το βαρέλι από τα 99,53 δολάρια που ίσχυαν έναν χρόνο πριν και τα 65,33 δολάρια που καταγράφηκαν στις 13 Μαΐου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργού Οικονομίας της Ρωσίας, η τιμή του πετρελαίου θα κυμανθεί στα 55 δολάρια το βαρέλι, κατά μέσον όρο, το 2016 και στα 60 δολάρια το 2017. Εκτιμάται, επίσης, ρυθμός ανάπτυξης 1,8%, σε πραγματικούς όρους, και 2,3% το 2016 και το 2017.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή