Το… δελτίο Τύπου δεν έφτασε στις εφορίες

Το… δελτίο Τύπου δεν έφτασε στις εφορίες

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απίστευτο και όμως αληθινό. Τη στιγμή που τις τελευταίες μέρες ένα από τα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα είναι ο ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, η κυβέρνηση ή, εάν θέλετε, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τις επιχειρήσεις του χώρου, καθώς και τους γονείς. Την περασμένη Τετάρτη η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου (φωτ.) ενημέρωνε με δελτίο Τύπου ότι παρατείνεται έως τις 16 Οκτωβρίου η υποχρέωση των επιχειρήσεων που παρέχουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες, προκειμένου να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ. Ωστόσο καμία εγκύκλιος δεν είχε εκδοθεί μέχρι χθες και οι εφορίες δεν είχαν καμία ενημέρωση για το θέμα. Για όσες επιχειρήσεις δεν είχαν ενταχθεί στο καθεστώς ΦΠΑ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Για τις άλλες όμως, που ακολούθησαν το γράμμα του νόμου, υπάρχει, και μάλιστα μεγάλο, καθότι οι εφορίες τις ενημερώνουν ότι θα πρέπει να συνεχίσουν να εκδίδουν παραστατικά με ΦΠΑ.

Μπορεί οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών να μην έχουν ακόμη προσδιοριστεί, αλλά οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κάνουν προσπάθεια να προσελκύσουν επενδυτές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η διοίκηση της Eurobank, που βρίσκεται στο Λονδίνο, προκειμένου να κάνει παρουσιάσεις σε θεσμικούς επενδυτές ενόψει των επικείμενων αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Οσο δελεαστικοί και αν είναι πάντως οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης –κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί– το πρωταρχικό ζητούμενο δεν είναι μόνο το ύψος των αυξήσεων, που θα ζητηθούν ταυτόχρονα λίγο πριν από τις γιορτές, αλλά κυρίως η πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Καβγάς για τους τύπους

Για τους τύπους και όχι για την ουσία τσακώνονται η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ανταλλάσσοντας κατηγορίες για το από πού πληρώνονται τα έργα του ΕΣΠΑ του Περιφερειακού Προγράμματος. Αφορμή αποτέλεσε η δήλωση του κ. Πατούλη για αδυναμία χρηματοδότησης των έργων, εξαιτίας της «δέσμευσης των αποθεμάτων της στην ΤτΕ», προκαλώντας την απάντηση της κ. Δούρου ότι τα έργα του ΕΣΠΑ πληρώνονται από το ΠΔΕ και όχι από το ταμείο της Περιφέρειας. Επειδή όμως περάσαμε μια περίοδο που το Δημόσιο είχε σαρώσει όλα τα ταμεία για να μπορεί να διαπραγματεύεται, καλό είναι η αντιπαράθεση να έχει και ουσία, δηλαδή αν προχωράνε τα έργα και αν πληρώνονται οι δικαιούχοι.

Εντατικό πρόγραμμα 15 ημερών στο υπ. Οικονομίας

Εναν συνολικό προγραμματισμό για την ανακοπή της επενδυτικής κατάρρευσης της ελληνικής οικονομίας εξέθεσε χθες στη συνέντευξη που έδωσε ο υπουργός Οικονομίας Νίκος Χριστοδουλάκης (φωτ.), προκαλώντας την εύλογη απορία των δημοσιογράφων για το κατά πόσο το δεκαπενθήμερο της θητείας της υπηρεσιακής κυβέρνησης αρκεί για την υλοποίηση αυτού του προγραμματισμού. «Ο,τι σας είπα είναι εντός 15 ημερών», υπεραμύνθηκε ο υπηρεσιακός υπουργός, δίνοντας μάλιστα και τον προγραμματισμό των επόμενων ημερών, κυρίως όμως έκανε σαφή τον στόχο του να δώσει το στίγμα της παρουσίας του στο υπουργείο.

Συζητά αν θα επιλέξει τη χαμηλότερη χορηγία

Στη σφαίρα του ανεξήγητου εισέρχεται η Super League. Σήμερα η διοίκησή της πιθανόν να οδηγηθεί σε μια απόφαση υψηλού ρίσκου, προκρίνοντας μια χορηγία για τη νέα ποδοσφαιρική σεζόν στη στοιχηματική εταιρεία Stoiximan. Το παράδοξο είναι ότι η προσφερόμενη χορηγία της στοιχηματικής εταιρείας αποτελεί μόλις ένα μικρό κλάσμα από αυτήν που προσφέρει ο ΟΠΑΠ. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο ΟΠΑΠ, βάσει της τρέχουσας σύμβασης με τη SL, διατηρεί το δικαίωμα πρώτης προτίμησης και τελευταίας άρνησης. Δηλαδή, η SL υποχρεούται να υποβάλει πρώτα στον ΟΠΑΠ το προσχέδιο της όποιας συμφωνίας με άλλη εταιρεία και να του δώσει προθεσμία 10 ημερών προκειμένου να απαντήσει αν δέχεται να υπογραφεί με αυτόν συμφωνία. Κάποιος με βάση αυτά διακρίνει μια σουρεαλιστική κατάσταση, στην οποία η SL μειώνει μόνη της (!) το ύψος της επιδιωκόμενης χορηγίας. Ηδη έχει ξεκινήσει το πρωτάθλημα και έγιναν οι δύο πρώτες αγωνιστικές, όπου διαφημίζονται παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή