Επιστολές μετάνοιας του Γκάτλιν

Επιστολές μετάνοιας του Γκάτλιν

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ασημένιος παγκόσμιος πρωταθλητής στο Πεκίνο στα 100 και 200 μέτρα, Τζάστιν Γκάτλιν, έσπευσε να απαντήσει στην κριτική σε βάρος του κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος τον Αύγουστο, δίνοντας στη δημοσιότητα επιστολές που αποκαλύπτουν πόσο στενά έχει συνεργαστεί με τις αμερικανικές αρχές καταπολέμησης του ντόπινγκ και ότι έχει ζητήσει συγγνώμη για τις δικές του παραβάσεις.

Οι επιστολές αυτές, οι οποίες υπάρχουν, αποδεικνύουν ότι ο Γκάτλιν είπε το 2010 στη διεθνή ομοσπονδία (IAAF) ότι έχει «μεγάλες τύψεις» για τα σφάλματά του που οδήγησαν στο να βρεθεί θετικός για λήψη τεστοστερόνης τέσσερα χρόνια νωρίτερα, και ότι είναι αποφασισμένος να εξιλεωθεί κάνοντας περισσότερα για να προωθήσει την καταπολέμηση του ντόπινγκ στον στίβο.

Υπενθύμισε επίσης στην IAAF τη «μοναδική και ευρεία» συνεργασία του με τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα των ΗΠΑ, Τζεφ Νοβίτσκι -που αργότερα βοήθησε στην αποκάλυψη του σκανδάλου του Λανς Αρμστρονγκ- και τόνισε ότι διδάσκει νέους αθλητές να «λαμβάνουν προσωπική ευθύνη για τις πράξεις τους εντός κι εκτός του στίβου».

Σε μία από τις επιστολές, η οποία απευθύνεται στον ίδιο τον τότε πρόεδρο της IAAF, Λαμίν Ντιάκ, και τον πρώτο αντιπρόεδρο Σεργκέι Μπούμπκα, ο Γκάτλιν έχει γράψει: «Είμαι ειλικρινά μετανιωμένος και εξακολουθώ να έχω ως αποστολή να αποτελέσω θετικό παράδειγμα διδάσκοντας τους αθλητές να αποφεύγουν τους κινδύνους και τη δημόσια και προσωπική ταπείνωση του ντοπαρίσματος, όπως και το πλήγμα που αυτό επιφέρει στο άθλημα του στίβου».

Ο Γκάτλιν πρόσθεσε: «Εχω συνεργασθεί πλήρως με την ομοσπονδιακή έρευνα των ΗΠΑ για την εκκαθάριση του αθλήματός μας, εργαζόμενος ώστε να ξεφύγει από τα φάρμακα» προσθέτοντας ότι επιθυμούμε «να γλιτώσουμε το άθλημα από τα αναβολικά και από όλους όσοι βοηθούν στη διακίνησή τους».

Σε άλλη επιστολή, που γράφτηκε για να στηρίξει το αίτημα του Γκάτλιν να μπορεί να επιστρέψει στον στίβο μετά τον τετραετή του αποκλεισμό, η αμερικανική ομοσπονδία του στίβου ανέφερε στην IAAF ότι ο Γκάτλιν έχει μεταβεί σε κολέγια για να μιλήσει σε νέους «σχετικά με την ατομική ευθύνη, τις συνέπειες των κανονισμών κατά του ντόπινγκ και τη σημασία του να προπονείται και να αγωνίζεται κανείς καθαρός.» Η αμερικανική ομοσπονδία πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού του ο Γκάτλιν τηλεφωνούσε τακτικά για να ρωτήσει τους αξιωματούχους της πότε θα διοργανωνόταν η επόμενη συνάντηση με νέους αθλητές.

Η κίνηση αυτή της δημοσίευσης των επιστολών αποτελεί προσπάθεια της πλευράς του Γκάτλιν να δώσει έμφαση στην πολυπλοκότητα της υποθέσεώς του και να διορθώσει την εντύπωση που επικρατεί για τον Αμερικανό σπρίντερ, που έμεινε πίσω από τον Γιουσέιν Μπολτ στους τελικούς των 100 και των 200 μέτρων στο Πεκίνο. Στη διάρκεια του παγκόσμιου πρωταθλήματος η πλευρά του επέλεξε να μην αναφερθεί στο θέμα ώστε να εστιάσει ο σπρίντερ στους αγώνες, αλλά βλέποντας ότι το ζήτημα παραμένει αποφάσισε να δημοσιεύσει τις επιστολές.

Η πλευρά του Γκάτλιν είναι επίσης ενοχλημένη με την IAAF, διότι θεωρεί ότι η ομοσπονδία δεν έχει προστατεύσει τον Αμερικανό δρομέα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT