«Βαρυχειμωνιά» ξανά στην οικοδομή

«Βαρυχειμωνιά» ξανά στην οικοδομή

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαισιόδοξη για τη μελλοντική πορεία της κτηματαγοράς εμφανίζεται η διοίκηση της ΑΓΕΤ Ηρακλής, καθώς η παρατεινόμενη οικονομική κρίση και η πολιτική αστάθεια, αλλά και η διατήρηση των κεφαλαιακών περιορισμών, προδιαγράφουν μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Οπως ανέφερε εντός της εβδομάδας η διοίκηση της εισηγμένης, με αφορμή τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου εξαμήνου, «οι νέες φορολογικές επιβαρύνσεις της ακίνητης περιουσίας αλλά και η συνεχιζόμενη αβεβαιότητα για τη διαμόρφωση του μεσοπρόθεσμου φορολογικού πλαισίου συνεχίζουν να επηρεάζουν δυσμενώς την αγορά ακινήτων και να αποθαρρύνουν περαιτέρω τη ζήτηση, με αποτέλεσμα δύσκολα να προβλέπεται άμεσα ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας».

Ταυτόχρονα, η χρηματοδότηση της στέγασης παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, χωρίς μάλιστα να υπάρχει προοπτική βελτίωσης, τουλάχιστον έως ότου αρθούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και αναχρηματοδοτηθούν οι τράπεζες, διαδικασία που θα απαιτήσει αρκετούς μήνες. Παράλληλα, οι επιχειρηματικές προσδοκίες του κατασκευαστικού τομέα βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλό σημείο, καθώς συνεχίζουν να καταγράφονται έντονα αρνητικές, με αποτέλεσμα να πλήττεται εκ νέου η όποια προοπτική ανάκαμψης της οικοδομικής δραστηριότητας. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά το δεύτερο τρίμηνο, οι τιμές πώλησης κατοικιών υποχώρησαν με ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 5,6%, έναντι πτώσης κατά 4,1% κατά το φετινό πρώτο τρίμηνο. Ως εκ τούτου, οι επενδύσεις στην κατοικία αναμένεται να μην ανακάμψουν στο επόμενο διάστημα του 2015. Αλλωστε, ήδη η ανοδική πορεία της οικοδομικής δραστηριότητας έχει αρχίσει να φθίνει από τον Απρίλιο και μετά, παρότι μέχρι εκείνο το σημείο του έτους είχε αρχίσει να παγιώνεται μια θετική εικόνα. Υπενθυμίζεται ότι κατά το φετινό πρώτο πεντάμηνο καταγράφηκε μια ανάκαμψη του όγκου των οικοδομικών αδειών της τάξεως του 15,7% σε ετήσια βάση, έναντι πτώση κατά 9,4% που είχε σημειωθεί κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Ανοδος σημειώθηκε και στον αριθμό των οικοδομικών αδειών κατά 6,7%, έναντι πτώσης κατά 22,7% το πρώτο πεντάμηνο του 2014. Κατά το φετινό πρώτο πεντάμηνο, τη μεγαλύτερη άνοδο της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας εμφάνισαν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, με 84,8%, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην επέκταση των τουριστικών καταλυμάτων. Σημαντική επίσης αύξηση παρουσίασε η Κεντρική Μακεδονία (+63,3%) και η Θεσσαλία (+32%), που οφείλεται σε σημαντικές επενδύσεις σε κτίρια που δεν προορίζονται για κατοικίες, όπως επεκτάσεις μεταποιητικών μονάδων, επενδύσεις σε εμπορικά καταστήματα και γεωργοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT