Η προοπτική του QE «ζεσταίνει» το ενδιαφέρον για ελληνικά ομόλογα

Η προοπτική του QE «ζεσταίνει» το ενδιαφέρον για ελληνικά ομόλογα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοντά στα υψηλότερα επίπεδα για το 2015 συνεχίζουν να διαπραγματεύονται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Η συμπεριφορά τους αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτές προεξοφλούν θετικές εξελίξεις από τις κάλπες. Εφόσον κάτι τέτοιο δρομολογηθεί στην πράξη, τότε βελτιώνονται οι πιθανότητες ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και κατά συνέπεια, οι υπεραξίες που θα εξασφαλισθούν θα είναι κάτι παραπάνω από σημαντικές.

Τα πρόσθετα οριακά κέρδη που κατέγραψαν τα ελληνικά ομόλογα μετά την προκήρυξη των εκλογών μαρτυρούν πως οι διαχειριστές εκτιμούν ότι η εφαρμογή του προγράμματος που συμφωνήθηκε μεταξύ Αθήνας και δανειστών θα προχωρήσει. «Ακόμα και αν δεν καταστεί δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας, πολλοί από όσους επιλέγουν να διακρατήσουν ή να αγοράσουν τώρα ελληνικά κρατικά ομόλογα εκτιμούν ως πιθανότερο ενδεχόμενο τον σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού, που θα διαχειριστεί την εφαρμογή των πρώτων σταδίων του μνημονίου παρά την προκήρυξη επαναληπτικών εκλογών», εξηγεί fund manager με θέσεις στο ελληνικό χρέος.

Υπ’ αυτήν την έννοια και παρά το ευρύτερο sell off στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, ο δείκτης Bloomberg Greece Sovereign Bond Index –που παρακολουθεί τη συμπεριφορά των τιμών του ευρύτερου καλαθιού μακροπρόθεσμων ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου– από το χαμηλό των 52,833 στις 7 Ιουλίου εκτοξεύθηκε στο 82,225 στις 13 Ιουλίου, μετά τη συμφωνία Αθήνας – δανειστών και αυτή την εβδομάδα κινήθηκε κοντά στην περιοχή του 100. Πρόκειται για άνοδο της τάξης του 90% από τις αρχές Ιουλίου και υψηλό 2015, αφού ο δείκτης ξεκίνησε το 2015 από το 94.

Την ίδια ώρα, η απόδοση της ελληνικής δεκαετίας –που κινείται αντιστρόφως ανάλογα με τις τιμές– εμφάνιζε στον μήνα αποκλιμάκωση 300 μονάδων βάσης σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κρατικά χρεόγραφα (με εξαίρεση τα ελβετικά) των οποίων οι αποδόσεις αυξήθηκαν. Η απόδοση της δεκαετίας υποχώρησε κάτω και από το ψυχολογικό όριο του 9%, αν και απέχει ακόμα πολύ από το χαμηλό του 5,5% στο οποίο βρισκόταν πέρυσι τέτοια εποχή. Το πενταετές ελληνικό χρεόγραφο των 4,03 δισ. ευρώ με το οποίο είχε ξαναβγεί για πρώτη φορά το δημόσιο στις αγορές πέρυσι στις 14 Απριλίου, από το χαμηλό των 57 λεπτών ανά ευρώ ονομαστικής αξίας έκανε πράξεις αυτή την εβδομάδα στα 84 λεπτά, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 47% από το χαμηλό του. Αν και παραμένει αδιευκρίνιστο πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα αρχίσει η ΕΚΤ να αγοράζει ελληνικά χρεόγραφα, οι αγορές τείνουν να προεξοφλήσουν το ενδεχόμενο. Μέχρι τώρα η ΕΚΤ δεν μπορούσε να αγοράσει επιπλέον ελληνικά ομόλογα γιατί, εκτός της απουσίας προγράμματος, με εκείνα που είχε αγοράσει το 2010 έπιανε το πλαφόν του επιτρεπομένου ορίου. Με την αποπληρωμή, όμως, των ομολόγων που λήγουν από την Αθήνα υπάρχει περιθώριο για νέες αγορές μέσω του λεγομένου QE. Οι όροι του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης προσδιορίζουν στο ένα τρίτο του συνολικού επιλέξιμου χρέους κάθε χώρας το στοκ των ομολόγων που επιτρέπεται να αγοράσει η ΕΚΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT