Νεκρό ένα μωρό στο Αγαθονήσι, καθημερινά έκτροπα

Νεκρό ένα μωρό στο Αγαθονήσι, καθημερινά έκτροπα

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα μωρό δύο μηνών Σύρων προσφύγων έχασε τη ζωή του χθες στο Αγαθονήσι, ενώ οι εντάσεις και τα επεισόδια αποτελούν πλέον καθημερινότητα για τα νησιά υποδοχής του μεταναστευτικού ρεύματος. Στη Μυτιλήνη περίπου 12.000 άτομα αναμένουν τη σειρά τους για να καταγραφούν, με αποτέλεσμα να ξεσπούν συνέχεια συγκρούσεις, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από 20.000 άτομα βρίσκονται στη Λέσβο.

Στην κορυφή των προτεραιοτήτων της υπηρεσιακής κυβέρνησης βρίσκεται η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού. Διά στόματος της πρωθυπουργού κ. Βασιλικής Θάνου αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Ι. Μουζάλα που βρέθηκε προχθές στη Μυτιλήνη, ο δήμαρχος του νησιού Σπύρος Γαληνός έλαβε τη διαβεβαίωση ότι εντός των επόμενων ημερών μεγάλος αριθμός μεταναστών θα έχει τη δυνατότητα να φύγει από το νησί. «Ολο το νησί είναι ένας καταυλισμός» λέει ο κ. Μουζάλας και προσθέτει «πρέπει να γίνουν γρήγορα τα θετικά που κοστίζουν λιγότερο, καθώς είναι ηθικά όσον αφορά την αντιμετώπιση των προσφύγων και θα βοηθήσουν για να αποφύγουμε την καταστολή».

Το Σαββατοκύριακο στήθηκε ένας καινούργιος αυτοσχέδιος τόπος υποδοχής και φιλοξενίας στην Καλλονή, ενώ έφθασαν στη Λέσβο 50 αστυνομικοί με τρίμηνη απόσπαση για να συνδράμουν στο έργο της καταγραφής. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται 13 άτομα ακόμα (τα οποία θα βοηθήσουν και στη Μόρια όπου υπολογίζεται ότι βρίσκονται συγκεντρωμένοι περίπου 5.000 μετανάστες). Στο νησί έφθασαν επίσης 10 μηχανήματα δαχτυλοσκόπησης, τα οποία βρίσκονταν στις κατά τόπους διευθύνσεις εγκληματολογικών ερευνών και υπέστησαν μετατροπή για να συνδεθούν με το ευρωπαϊκό σύστημα πριν μεταφερθούν για τα κέντρα εισόδου μεταναστών.

Χθες, εξάλλου, ο υπουργός Υγείας Θάνος Δημόπουλος συγκάλεσε σύσκεψη με στόχο να καταγραφούν και να καλυφθούν οι ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης στα σημεία υποδοχής των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Αποφασίστηκε, μάλιστα, επέκταση της λειτουργίας του ωραρίου του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης από τις 2 μετά το μεσημέρι μέχρι τις 9 το βράδυ. Το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης θα ενισχυθεί περαιτέρω με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί καταγραφή των αναγκών δεδομένου ότι στο νοσοκομείο της Κω έχουν εξεταστεί το τελευταίο τετράμηνο 4.800 πρόσφυγες-μετανάστες.

Με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας) επιδιώκεται να εξασφαλιστούν μηχανήματα, απορριμματοφόρα, σάρωθρα, και βυτία τα οποία θα διατεθούν, έστω και προσωρινά, στον δήμο Λέσβου, ενώ σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών κλιμάκιο ιατρών θα επισκεφθεί το νησί προκειμένου να παράσχει ιατρική και φαρμακευτική βοήθεια.

Υποστελέχωση

Την ίδια στιγμή, σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση βρίσκεται το Αγαθονήσι το οποίο δέχεται πολύ μεγάλο αριθμό μεταναστών σε σχέση με τους κατοίκους του νησιού, τις υποδομές και το προσωπικό. Ενα μωρό μόλις δύο μηνών πέθανε χθες. Οι γονείς του, Σύροι πρόσφυγες που μόλις είχαν φτάσει στο νησί, ζήτησαν βοήθεια αλλά έως ότου να οργανωθεί η μεταφορά στη Σάμο – αφού στο Αγαθονήσι δεν υπάρχει γιατρός από τις 22 Ιουλίου- το παιδί χάθηκε. Μόνο χθες στο Αγαθονήσι έφτασαν 533 μετανάστες ενώ μόνο την τελευταία εβδομάδα 2.700 «βγήκαν» στο νησί που έχει 150 μόνιμους κατοίκους. «Από την αρχή του χρόνου είχαμε 10.000 άτομα, τα οποία καταγράφηκαν από έναν αστυνομικό, και δύο λιμενικούς που έχει το νησί. Οι δύο υπάλληλοι του δήμου δεν προλαβαίνουν να μαζεύουν σωσίβια» εξηγεί ο δήμαρχος Βαγγέλης Κόττορος. Οπως επισημαίνει έχει απευθυνθεί στο υπουργείο Υγείας ζητώντας να έρθει ένας γιατρός στο νησί έστω από κάποιο γειτονικό αλλά λαμβάνει τη στερεότυπη απάντηση: «Εμείς προκηρύσσουμε τη θέση αλλά δεν θέλει κανείς να έρθει. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή