Τσακαλώτος: Η λύση θα βρεθεί στην επόμενη Βουλή

Τσακαλώτος: Η λύση θα βρεθεί στην επόμενη Βουλή

2' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ημουν από αυτούς πού λέγανε πρώτα να γίνει το Συνέδριο και μετά να γίνουν οι εκλογές, για να μπορέσει ο κόσμος να συζητήσει σοβαρά για τη δική μας στρατηγική. Οπότε, νομίζω, ότι πολύς κόσμος ήθελε το χρόνο να μπορεί καταλάβει τι πρέπει να γίνει και πώς πρέπει να γίνει και με ποιον τρόπο», δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό (ΒΗΜΑ FM) ο πρώην υπουργός Οικονομικών και υποψήφιος βουλευτής Β' Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ερωτηθείς τι θα συνέβαινε, χωρίς συμφωνία στις 12 Ιουλίου είπε: «Ετσι όπως ήταν τα πράγματα, δεν είχαμε πολύ μεγάλη επιλογή. Θα ήταν σοβαρές οι επιπτώσεις και το κυρίαρχο, θα ήταν σοβαρές οι επιπτώσεις στον κόσμο… Δηλαδή, θα ήταν πολύ σοβαρές οι επιπτώσεις στους ανθρώπους με πολύ μικρές καταθέσεις και θα περνούσαμε πάρα πολλές δύσκολες στιγμές».

Για τις μετεκλογικές συνεργασίες είπε πως «εγώ νομίζω ότι θα βρεθεί η λύση εντός της επόμενης Βουλής. Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί κι από το εκλογικό αποτέλεσμα. Το μεγάλο άγχος που έχω, για να δουλέψει η συμφωνία, για να μπορείς να διαπραγματευτείς πράγματα εντός της συμφωνίας και να κάνεις πράγματα, για τα οποία είμαστε υπερήφανοι σε πέντε χρόνια, χρειάζεσαι δυνάμεις που θα το πιστεύουν αυτό. Οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., σας λέω εγώ, δεν το πιστεύουν. Το Ποτάμι δεν έχω μια καλή εικόνα τι ακριβώς πιστεύει».

Συμπλήρωσε πως, «η επιθετική ρητορική, ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν δουλέψει κι ότι λένε ψέματα, αυτό δεν είναι μια βάση για συζήτηση. Δείχνει πάρα πολύ παλαιοκομματική, θυμίζει δεκαετία του 1950 αυτή η ρητορική. Ή θα υπάρχει αυτοδύναμη αριστερή κυβέρνηση ή θα ξαναγίνει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Νομίζω ότι πιο πολλές δυνάμεις -περιλαμβάνω σε αυτές και τον ΣΥΡΙΖΑ- δεν θα θέλουν και δεν θα μπορούν να πάνε και σε άλλη εκλογική αναμέτρηση».

 «Οχι, δεν το βλέπω (σ.σ. το ενδεχόμενο μεγάλου εκλογικού συνασπισμού). Κι ούτε θα το υποστήριζα εγώ. Τώρα βέβαια, θα έχουμε συλλογικές διαδικασίες. Αλλά εγώ προσωπικά, δεν θα το υποστήριζα", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα σε ανακοίνωσή του ο κ. Τσακαλώτος τόνισε πως «καμία κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα», σημειώνοντας ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια αριστερή κυβέρνηση.

Απαντώντας σε δημοσίευμα ότι οι δανειστές θέλουν μεγάλο συναπισμό για να συζητήσουν το θέμα του χρέους, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει ότι προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη της χώρας είναι η ρύθμιση του χρέους. Και αυτό ήταν η βασική προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρνηση, σε αντίθεση με άλλα κόμματα που κυβέρνησαν και θεωρούσαν το χρέος βιώσιμο.

Κατά, συνέπεια, «κανένας μεγάλος συνασπισμός, λοιπόν, όπως φέρεται να υποστηρίζει πηγή της Κομισιόν δεν εγγυάται ρύθμιση του χρέους -το αντίθετο», υπογραμμίζει ο πρώην υπουργός.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει επίσης, ότι «η ΝΔ του κ. Μεϊμαράκη έχει ξεκαθαρίσει, με χίλιους δυό τρόπους, ότι θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ». Καμία, όμως, κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από το τέλμα σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο που σημειώνει ότι «δεν υπάρχουν «ουδέτερες» πολιτικές» και ότι «η χώρα έχει ανάγκη από μια αριστερή κυβέρνηση που θα μπορέσει να επεξεργαστεί και να εφαρμόσει ένα «παράλληλο πρόγραμμα» που σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε συνεργασία με νεοφιλελεύθερες δυνάμεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή