Διεκόπη παραγωγή του αντιδότου για δάγκωμα φιδιού

Διεκόπη παραγωγή του αντιδότου για δάγκωμα φιδιού

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεκάδες χιλιάδες άτομα στην Αφρική απειλούνται από έναν πλήρως αναστρέψιμο θάνατο λόγω δαγκώματος από φίδι, καθώς τα αποθέματα του γαλλικής παραγωγής αντιδότου Fav-Afrique της φαρμακευτικής εταιρείας Sanofi έχουν αρχίσει να εξαντλούνται. Η εταιρεία διέκοψε την παραγωγή του φαρμάκου το περασμένο έτος, με τα τελευταία αντίδοτα να λήγουν τον ερχόμενο Ιούνιο. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, που ίσως κοστίσει ζωές που θα μπορούσαν να σωθούν.

Η Sanofi, γνωστή και με τα αρχικά MSF, προειδοποίησε σε ανακοίνωσή της την Τρίτη ότι για δύο ακόμη χρόνια δεν θα υπάρξει υποκατάστατο του αντιδότου. «Η απουσία ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού αντιδότου από τον Ιούνιο του 2016 έως τα τέλη του 2018 θα οδηγήσει σε αμέτρητους θανάτους», τόνισαν σε κοινή ανακοίνωση οι συμμετέχοντες επιστημονικού συμποσίου που διοργανώθηκε στην Ελβετία την ίδια ημέρα. «Μέχρι να βρεθούν εναλλακτικές θεραπείες, η Sanofi πρέπει να διασφαλίσει την παραγωγή του Fav-Afrique», πρόσθεσαν.

Το εν λόγω φάρμακο αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το δηλητήριο δέκα διαφορετικών ειδών φιδιού, που θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνα στην Αφρική. Περίπου πέντε εκατομμύρια άτομα δαγκώνονται από φίδια κάθε χρόνο και 100.000 εξ αυτών πεθαίνουν, όπως έχει αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας. Σχεδόν 300.000 άτομα τον χρόνο χάνουν άκρα ή υφίστανται μόνιμη αναπηρία από επίθεση φιδιών.

Η υπηρεσία υγείας των Ηνωμένων Εθνών έχει υπογραμμίσει ότι το δάγκωμα του φιδιού αποτελεί ένα κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, που έχει υποτιμηθεί και παραμεληθεί. «Τα ελλιπή δεδομένα για τον αριθμό των δαγκωμάτων και το είδος του φιδιού προκαλούν δυσκολία στον υπολογισμό των αναγκών σε συνδυασμό με τις ανεπαρκείς πολιτικές διαμοιρασμού των φαρμάκων και οδήγησαν τους κατασκευαστές να σταματήσουν την παραγωγή των αντιδότων ή να αυξήσουν την τιμή τους», γράφει αναφορά του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας.Η θεραπεία για το δάγκωμα φιδιού μπορεί να κοστίσει από 225 έως 448 δολ. ανά ασθενή. Η Sanofi είχε σχολιάσει ότι το Fav-Afrique δεν ήταν σε θέση πλέον να ανταγωνιστεί τα φθηνότερα εναλλακτικά φάρμακα που κατέκλεισαν τις αγορές της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής. Η εταιρεία επεσήμανε από την πλευρά της ότι τα αντίδοτα αυτά είναι λιγότερο αποτελεσματικά και δεν καλύπτουν τους ασθενείς απέναντι στο ίδιο εύρος ειδών φιδιού. Ο φαρμακευτικός κολοσσός εξέφρασε τη λύπη του για τη διακοπή της παραγωγής, αλλά υπογράμμισε ότι είχε προειδοποιήσει για τη δυσάρεστη αυτή έκβαση αρκετά χρόνια πριν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή