Ο Πάπας διευκολύνει τα διαζύγια

Ο Πάπας διευκολύνει τα διαζύγια

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΤΙΚΑΝΟ. Επανάσταση στους κανόνες της Καθολικής Εκκλησίας προκαλεί η εγκύκλιος του Πάπα Φραγκίσκου, η οποία απλοποιεί την ακύρωση γάμων, καλώντας παράλληλα τους επισκόπους να προσφέρουν μεγαλύτερη βοήθεια στα διαζευγμένα ζευγάρια.

Οι αλλαγές αυτές στη διαδικασία ακύρωσης γάμων, που είναι οι ουσιαστικότερες εδώ και αιώνες, αποδεικνύουν την πρόθεση του Φραγκίσκου να καταστήσει τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία πιο φιλεύσπλαχνη απέναντι στους πιστούς.

Στο έγγραφό του, γνωστό ως «Motu Proprio» (με δική του πρωτοβουλία), ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας διαβεβαιώνει την πίστη του εκ νέου στην καθολική παράδοση, που θέλει τον γάμο να μη λύεται, απλοποιώντας, ωστόσο, τις περίπλοκες, χρονοβόρες, παρωχημένες και δαπανηρές διαδικασίες για την ακύρωσή του.

Η παπική απόφαση καταργεί τη μέχρι σήμερα υποχρεωτική εξέταση κάθε αιτήματος ακύρωσης από δεύτερο επισκοπικό συμβούλιο, δίνοντας στους επισκόπους ευρεία δικαιοδοσία, ώστε να εκδικάζουν γρήγορα και μόνοι τους τις πιο ξεκάθαρες υποθέσεις.

Η ακύρωση γάμου στον Ρωμαιοκαθολικισμό ορίζει ότι ο γάμος που τελέσθηκε στο παρελθόν ουδέποτε υπήρξε έγκυρος, καθώς ορισμένα προαπαιτούμενα δεν εκπληρώθηκαν, καθώς και ότι τελέσθηκε κάτω από πίεση ή ότι δεν οδήγησε σε τεκνοποιία.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε ότι κατέληξε στην απόφασή του, σε μία προσπάθεια να «αρθεί το νέφος αμφιβολίας» από τους πιστούς, οι οποίοι περίμεναν χρόνια για να μάθουν εάν ο πρώτος τους γάμος θα ακυρωνόταν από την Εκκλησία.

Στο προοίμιο του νέου νόμου, ο Ποντίφικας υπογραμμίζει ότι δεν ευνοεί την ακύρωση γάμων, αλλά επιδιώκει την επιτάχυνση των διαδικασιών. Ο καρδινάλιος Φραντσέσκο Κοκοπαλμέριο, σύμβουλος του Πάπα στο θέμα αυτό, είπε ότι οι επίσκοποι θα πρέπει να εκδίδουν την απόφασή τους σε απλές υποθέσεις εντός 45 ημερών. Οι διαδικασίες αυτές διαρκούσαν μέχρι σήμερα αρκετά χρόνια.

Δωρεάν νομικά έξοδα

Οι περισσότερες ακυρώσεις προσφέρονται από τις τοπικές εκκλησιαστικές αρχές, ενώ μόνο οι πιο περίπλοκες υποθέσεις παραπέμπονται σε ειδικό δικαστήριο στο Βατικανό. Ο Φραγκίσκος δήλωσε ότι η διαδικασία αυτή, που κοστίζει χιλιάδες ευρώ σε νομικά έξοδα, πρέπει εφεξής να είναι δωρεάν. Η προηγούμενη ουσιαστική μεταρρύθμιση στη διαδικασία κύρωσης πραγματοποιήθηκε από τον Πάπα Βενέδικτο ΙΔ΄ το 1745.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ζήτησε επίσης από τους επισκόπους να δείξουν κατανόηση σε όσους καθολικούς δεν ακύρωσαν τους πρώτους γάμους τους και παντρεύτηκαν για δεύτερη φορά με πολιτικούς γάμους. Η Εκκλησία δεν αναγνωρίζει τις πολιτικές αυτές διαδικασίες και θεωρεί τους πιστούς παντρεμένους με τους πρώτους τους συζύγους.

Ο Φραγκίσκος θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ στα τέλη Σεπτεμβρίου, όπου το 2014 οι εκκλησιαστικές αρχές δέχθηκαν 24.000 αιτήσεις ακύρωσης γάμων από ρωμαιοκαθολικά ζευγάρια.

Η μεταρρύθμιση της διαδικασίας ακύρωσης γάμων πραγματοποιείται μόλις μία εβδομάδα μετά την εγκύκλιο του Πάπα για τις γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε άμβλωση. Στην ιστορική του απόφαση, ο Φραγκίσκος ορίζει ότι όσες πιστές έχουν υποβληθεί σε άμβλωση και εξομολογηθούν την πράξη τους σε ιερέα, επιδεικνύοντας παράλληλα ειλικρινή μεταμέλεια, θα μπορούν να εξασφαλίσουν άφεση αμαρτιών στο επερχόμενο Ιερό Ετος (Ιωβηλαίο) Ελέους, που κηρύχθηκε για το 2016. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT