Μακροβιότερη βασίλισσα η Ελισάβετ

Μακροβιότερη βασίλισσα η Ελισάβετ

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟ. Με τιμητικές εκδηλώσεις γιόρτασε χθες η Βρετανία τη βασίλισσα Ελισάβετ, η βασιλεία της οποίας ξεπέρασε χρονικά χθες εκείνη της Βικτωρίας. Ετσι η Ελισάβετ Β΄ γίνεται η μακροβιότερη βασίλισσα στην ιστορία της χώρας.

Χθες στις πέντε και μισή το απόγευμα, η 89χρονη Ελισάβετ έσπασε το ρεκόρ των 63 ετών, 7 μηνών, 2 ημερών, 16 ωρών και 23 λεπτών της βασιλείας της αντιπρογιαγιάς της, βασίλισσας Βικτωρίας.

«Η αυτού μεγαλειότης αποτελεί πρότυπο για όλους μας, χάρη στην πιστή της υπηρεσία προς την πατρίδα, τη μοναδική της αξιοπρέπεια και τη χάρη με την οποία επιτελεί τα καθήκοντά της», είπε χθες ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Η βασίλισσα μας κάνει όλους να νιώθουμε ιδιαίτερη υπερηφάνεια. Υπηρέτησε τη χώρα μας με αξιοπρέπεια και χάρη και είθε να συνεχίσει να το κάνει για πολύ καιρό ακόμη», κατέληξε ο πρωθυπουργός. Στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας, ο εμβληματικός πύργος ΒΤ, ύψους 200 μέτρων, φωτίσθηκε χθες με το σύνθημα: «Είθε να βασιλεύσει για πολλά χρόνια».

Συνεργάτες της Ελισάβετ αναφέρουν, όμως, ότι η βασίλισσα αντιμετωπίζει με χαρακτηριστική ψυχραιμία το γεγονός ότι έγινε η μακροβιότερη μονάρχης, καθώς λέει ότι αυτό σημαίνει μόνο ότι έχει ζήσει πολύ και ότι ο πατέρας της Γεώργιος Στ΄ πέθανε νωρίς.

Παρότι η βασίλισσα αρχικά δεν σκόπευε να γιορτάσει το γεγονός, άλλαξε εντέλει γνώμη εξαιτίας των πιέσεων που δέχθηκε από την κοινή γνώμη.

Πλήθη περίμεναν έτσι την Ελισάβετ και τον σύζυγό της, πρίγκιπα Φίλιππο, στον σιδηροδρομικό σταθμό Ουέβερλι του Εδιμβούργου στη Σκωτία, όπου το βασιλικό ζεύγος επιβιβάσθηκε σε ειδικό συρμό για να γιορτάσει την επέτειο των 100 ετών από τα εγκαίνια της μεγαλύτερης σιδηροδρομικής γραμμής στη Βρετανία. Η νεαρή πριγκίπισσα Ελισάβετ τη δεκαετία του 1930 δεν φανταζόταν ότι θα ανέλθει στον θρόνο. Η απαίτηση της κυβέρνησης, όμως, για παραίτηση του τότε βασιλέα Εδουάρδου Η΄ το 1936, εξαιτίας των ναζιστικών του πεποιθήσεων και της πρόθεσής του να νυμφευθεί τη διαζευγμένη Αμερικανίδα Ουόλις Σίμσον, έφερε στον θρόνο τον μικρό του αδελφό και πατέρα της Ελισάβετ, Γεώργιο.

Σε ηλικία 25 ετών

Το 1952, η Ελισάβετ στέφθηκε βασίλισσα σε ηλικία μόλις 25 ετών, για να γίνει η 40ή μονάρχης, με καταγωγή από τον Νορμανδό βασιλέα Γουλιέλμο τον Κατακτητή, νικητή το 1066 στη μάχη του Χέιστινγκς απέναντι στον Αγγλοσάξονα Χάρολντ Β΄.Η Ελισάβετ δεν είναι μόνο η μακροβιότερη μονάρχης στην αγγλική ιστορία, αλλά, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στους Times του Λονδίνου, είναι και η δημοφιλέστερη, με τους Βρετανούς να εκτιμούν ότι υπήρξε καλύτερη βασίλισσα από την Ελισάβετ Α΄ και τη βασίλισσα Βικτωρία, δημιουργό της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Σύμφωνα με υποστηρικτές της κατάργησης της βασιλείας, το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ελισάβετ υπήρξε η σιωπή της σε πολιτικά ζητήματα.

«Δεν θα δώσει το όνομά της στην εποχή της, ούτε και σε τίποτα άλλο», επεσήμανε με δηλητηριώδες ύφος ο ιστορικός Ντέιβιντ Στάρκεϊ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή