Μεϊμαράκης: Συζήτηση με όλους για συνεργασία

Μεϊμαράκης: Συζήτηση με όλους για συνεργασία

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τους τόνους μιας μάλλον άνευρης μέχρις ενός σημείου αναμέτρησης αποφάσισε να ανεβάσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αμφισβητώντας, κατ’ αρχήν, τους όρους διεξαγωγής του debate. «Οπως διεξάγεται ο διάλογος, μάλλον τα κόμματα που δεν συμμετέχουν κερδίζουν ψηφοφόρους», ανέφερε, ενώ σε ερώτηση σχετικά με τις καταγγελίες του κ. Π. Καμμένου για τα εξοπλιστικά, ο κ. Μεϊμαράκης απάντησε, στην αρχή, διότι στη συνέχεια υπήρξε έντονη λογομαχία, μονολεκτικά και στον υπόλοιπο χρόνο επιδίωξε να ασκήσει κριτική στον κ. Τσίπρα.

Ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης επιδίωξε να φέρει τη συζήτηση στην προνομιακή για τον ίδιο ατζέντα της οικονομίας, των εθνικών θεμάτων, της εκπαίδευσης και, κυρίως, του βασικού του αιτήματος για μετεκλογική συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων. Να απευθυνθεί, δηλαδή, αποδομώντας τα επιχειρήματα του κ. Τσίπρα, στην κρίσιμη μάζα των αναποφάσιστων, των γυναικών και των κεντρογενών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, η στάση των οποίων θα κρίνει την έκβαση της αναμέτρησης. Στις λίγες, μέχρι το εκρηκτικό φινάλε, στιγμές που υιοθέτησε πιο εκλαϊκευμένο στυλ, ο κ. Μεϊμαράκης –απαντώντας σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη– δήλωσε έτοιμος να μεταβεί, ακόμη και σήμερα, στην Κουμουνδούρου προκειμένου να αναζητήσει σημεία συμφωνίας με τον τέως πρωθυπουργό. Σχολιάζοντας τη ρητορική του κ. Τσίπρα, σημείωσε ότι «μέχρι να πάμε στις εκλογές θα έχει γίνει αντιμνημονιακός», ενώ αναδεικνύοντας τις υπαρκτές διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε πως «ενδεχόμενη πρωτιά του κ. Τσίπρα θα σημάνει συνεχείς εκλογές και αστάθεια». Ο ίδιος έσπευσε να διασκεδάσει την, εν πολλοίς, υπονομευτική θέση ότι δεν επιθυμεί την πρωθυπουργία. «Αν ο ελληνικός λαός μού δώσει την εντολή, θα πάω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να την αναλάβω και να συζητήσω με όλους μια κυβέρνηση συνεργασίας, αντιθέτως με τον κ. Τσίπρα που δεν θέλει καν να με δει…», είπε.

Συνδυάζοντας, δε, τα πεπραγμένα του κ. Τσίπρα στη διαπραγμάτευση και την πρόσφατη δήλωσή του περί θαλάσσιων συνόρων, ο κ. Μεϊμαράκης σημείωσε: «Ο κ. Τσίπρας μάς κόστισε 90 δισ. ευρώ επειδή δεν κατάλαβε πώς λειτουργούσαν οι αγορές και οι τράπεζες, μη χάσουμε τώρα και κανένα νησάκι επειδή δεν ξέρει ότι υπάρχουν θαλάσσια σύνορα…».

Το σημείο όπου ο κ. Μεϊμαράκης ξέφυγε από τον καμβά των δημόσιων τοποθετήσεων που είχε στη μέχρι σήμερα προεκλογική περίοδο αφορούσε το μεταναστευτικό, όταν η κ. Μαρία Χούκλη ανέδειξε δηλώσεις «γαλάζιων» βουλευτών ως ακραίες. Ο κ. Μεϊμαράκης «άδειασε» μεν τους βουλευτές, χωρίς όμως και να τους αποδοκιμάσει. «Οι επίσημες θέσεις διατυπώνονται από τον πρόεδρο και τον εκπρόσωπο του κόμματος» ανέφερε, αναγνωρίζοντας ότι οι βουλευτές μπορούν να έχουν απόψεις, «τις οποίες δεν είμαστε εκείνοι που θα φιμώσουμε… αλλά οι θέσεις αποφασίζονται από τα όργανα του κόμματος». Ο κ. Μεϊμαράκης απέρριψε την αιχμή της δημοσιογράφου για εκπομπή διπλού μηνύματος από το κόμμα, προκειμένου να προσελκύσει και τους μετριοπαθείς και τους ακραίους ψηφοφόρους, κάνοντας λόγο για την ανάγκη ανθρωπιάς και πολιτικών υποστήριξης προς τους πρόσφυγες.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. παρείχε κάλυψη στην κυβέρνηση του κ. Αντ. Σαμαρά σχετικά με τη μη υλοποίηση των υπεσχημένων του 2012, επικαλούμενος τη βίαιη διακοπή του κυβερνητικού βίου από τον κ. Τσίπρα και υπενθυμίζοντας ότι είχε ήδη προωθηθεί η μείωση της έκτακτης εισφοράς, του φόρου πετρελαίου θέρμανσης, των ασφαλιστικών εισφορών και του ΦΠΑ στην εστίαση. Ο ίδιος επιδίωξε να εμφανιστεί απολύτως μετριοπαθής, αρνούμενος κάθε υπόσχεση («δεν είμαστε εδώ για να πούμε ότι θα καταργήσουμε με ένα νόμο και ένα άρθρο»), ενώ ακόμη και για το ασφαλιστικό δήλωσε δεσμευμένος από το μνημόνιο που έφερε ο κ. Τσίπρας, επιμένοντας ότι μόνο μέσω επενδύσεων, που απομακρύνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αύξησης της απασχόλησης και πάταξης της «μαύρης» εργασίας θα καταστεί δυνατή, ύστερα από μια διετία, η επανεξέταση των περικοπών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT