Λαφαζάνης: Μόνη εναλλακτική λύση η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα

Λαφαζάνης: Μόνη εναλλακτική λύση η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έντονα αντιευρωπαϊκό τόνο στις τοποθετήσεις του και εκ νέου σαφείς και ευθείες αναφορές στην πολιτική του θέση-πρόταση για επιστροφή στη δραχμή, εμφανίστηκε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παν. Λαφαζάνης, υποστηρίζοντας ότι είναι η μόνη εναλλακτική λύση. «Να μην κάνουμε τρομοκρατία για το θέμα του νομίσματος. Τα μνημόνια είναι ο τρόμος και η καταστροφή. Οδηγούν σε πραγματικό όλεθρο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαφαζάνης, ο οποίος υποστήριξε ότι η χώρα πρέπει να φύγει από την Ευρωζώνη όχι όμως και από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Η επιλογή εθνικού νομίσματος δεν είναι καταστροφή. Εθνικό νόμισμα έχουν δέκα χώρες στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Δεν μπορεί να εμφανίζεται ως μπαμπούλας. Θα ενισχύσει την ανάπτυξη και την απασχόληση. Συνιστά θετική προοπτική και απάντηση το τύπωμα χρήματος και η περιορισμένη αρχική υποτίμησή του», είπε μεταξύ άλλων.

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της δημόσιας διοίκησης και συνολικά των κρατικών δομών, ο κ. Λαφαζάνης έκανε λόγο για ένα «σοσιαλιστικό» κράτος, και σημείωσε: «Το κράτος που θέλουμε δεν μπορεί να γίνει με μνημόνια».

Αναφορικά με τους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, ο κ. Λαφαζάνης μίλησε για την ανάγκη μιας «επανάστασης», σημειώνοντας πως για «σωστή και αναγκαία χρηματοδότηση αμφοτέρων των τομέων, πρέπει να βγούμε από τη μνημονιακή θηλιά. Αρα, πρέπει να πάμε σε εθνικό νόμισμα». Στην παρατήρηση δε, ότι η πολιτική πρόταση για έξοδο από το ευρώ σημαίνει ρίσκο και για την Υγεία και για την Παιδεία, απάντησε: «Το ρίσκο και η καταστροφή της χώρας είναι τα μνημόνια. Γι’ αυτό λέμε ότι χρειάζεται ρήξη με τα μνημόνια και αν χρειαστεί έξοδος από την Ευρωζώνη».

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο κ. Λαφαζάνης επέρριψε ευθύνες «στο ευρωπαϊκό κατεστημένο και τις υποτελείς ελληνικές κυβερνήσεις» τόσο για τη δημιουργία του φαινομένου, όσο και για την αντιμετώπισή του.

«Βλέπω συγκυβέρνηση πέντε μνημονιακών κομμάτων, μετά τις εκλογές» συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Οταν μπαίνει κανείς στον μνημονιακό σωλήνα, μετά βγαίνει ομογενοποιημένος. Οσα κόμματα έχουν στηρίξει το μνημόνιο έχουν συγκυβερνήσει».

Υπερασπίστηκε επίσης την πολιτική που ακολούθησε ως υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ειδικά έναντι της Ρωσίας και αναρωτήθηκε αν η συμφωνία για τον αγωγό «θα προχωρήσει ή θα παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες». Τέλος, προανήγγειλε ότι θα υπάρξει νέο διαφημιστικό σποτ της Λαϊκής Ενότητας, που θα τον εμφανίζει να εισέρχεται στο Νομισματοκοπείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή