Βουλή των Εφήβων με φόντο τις εκλογές

Βουλή των Εφήβων με φόντο τις εκλογές

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα έδρανα της Βουλής γεμάτα από έφηβους βουλευτές. Τριακόσια άτομα κοιτούν προς το βήμα περιμένοντας να αρχίσει η συνεδρίαση. Η αναμονή προκαλεί αμηχανία και τα βλέμματα αρχίζουν να περιστρέφονται στον χώρο του βουλευτηρίου. Ξαφνικά ανοίγει η δεξιά πόρτα και εμφανίζεται χαμογελαστή η τέως πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου. Αμέσως οι μαθητές ξεσπούν σε χειροκροτήματα. Κάποιοι μίλησαν για «γκελ» της κ. Κωνσταντοπούλου στις νεαρές ηλικίες, κάποιοι για εφηβικό ενθουσιασμό μπροστά σε ένα πρόσωπο της επικαιρότητας. Η ίδια κατεβαίνει τα σκαλιά και αρχίζει να χαιρετάει έναν προς έναν τους έφηβους βουλευτές με άνεση. Δίπλα της στέκει ο προσωπικός της καμεραμάν, που απαθανατίζει την περιοδεία της ανάμεσα στα έδρανα. Σαν σταρ της πολιτικής ζωής φωτογραφίζεται με χάρη δίπλα στους νεαρούς «βουλευτές» χρησιμοποιώντας την μπροστινή κάμερα των κινητών τηλεφώνων (selfies) και μοιράζοντας αυτόγραφα σε όποιον της ζητούσε.

Αφού ολοκλήρωσε τις χειραψίες, ανέβηκε στο βήμα προκειμένου να εγκαινιάσει τις εργασίες της Κ΄ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων: «Πέρασα την ωραιότερη μέρα μου. Είναι μεγάλη η χαρά μου να βλέπω κατάμεστη την αίθουσα από νέους ανθρώπους», αναφέρει συμπληρώνοντας: «Εχετε τη ζωή… και τη Ζωή μπροστά σας». Σε αυτό το σημείο, το κοινό και η ίδια ξεσπούν σε γέλια, από την παρήχηση που δημιούργησε η φράση, διακόπτοντας για λίγα λεπτά τη ροή της ομιλίας. Επιπλέον: «Εχετε κοινοβουλευτικό καθήκον να μου στείλετε τις selfies όλοι σας στο προσωπικό μου μέιλ».

Το θέμα που επέλεξε φέτος η οργανωτική επιτροπή ήταν τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο ρατσισμός και ο σχολικός εκφοβισμός. Από τη θέση της προέδρου η κ. Κωνσταντοπούλου δεν παρέλειψε, κατά τον συνήθη τρόπο της, να παρεμβαίνει έπειτα από κάθε τοποθέτηση, σχολιάζοντας, νουθετώντας και προσθέτοντας την άποψή της. Ειδικότερα, έθετε τα διλήμματα περί χρέους και δημοκρατίας. Εύκολα κάποιος θα μπορούσε να πει ότι η τέως πρόεδρος της Βουλής χρησιμοποίησε την εφηβική Βουλή για αυτοπροβολή, αφού το ετήσιο γεγονός οργανώνεται φέτος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, με την κ. Κωνσταντοπούλου να είναι υποψήφια βουλευτής. Παρούσα ήταν και η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας Φρόσω Κιάου, η οποία απάντησε σε έξι ερωτήματα εφήβων γύρω από την εκπαιδευτική πολιτική. Στη συνεδρίαση παρευρέθη και ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος κάλεσε τα 16χρονα «να διεκδικήσουν το μέλλον τους». Η δεκάλεπτη ομιλία του ήταν αποκλειστικά για τις εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT