Πέντε όροι, κόκκινες γραμμές από Γεννηματά

Πέντε όροι, κόκκινες γραμμές από Γεννηματά

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εφικτό της μετατροπής του ΠΑΣΟΚ σε τρίτη πολιτική δύναμη, προκειμένου να γίνει ο συνδετικός κρίκος μιας κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας και «μεγάλης λαϊκής υποστήριξης», επισήμανε και χθες το βράδυ κατά την ομιλία της στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη η κ. Φώφη Γεννηματά. Μετά την κ. Γεννηματά, μίλησε και ο κ. Θ. Θεοχαρόπουλος. Λίγες ώρες νωρίτερα οι δύο πολιτικοί είχαν παρουσιάσει από κοινού το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όπου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ αλλά και νεότερα πρόσωπα. Στη χθεσινή ομιλία της στο Βελλίδειο, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε για πρώτη φορά τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει η Δημοκρατική Συμπαράταξη για τη συμμετοχή σε μια κυβέρνηση συνεργασίας.

Συγκεκριμένα, η κ. Γεννηματά είπε χθες ότι στην προγραμματική συμφωνία που θα συνομολογηθεί θα πρέπει να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται προκειμένου να επιτευχθούν η αναδιάρθρωση και η απομείωση του δημοσίου χρέους. Η κ. Γεννηματά έθεσε τους εξής πέντε όρους, οι οποίοι συνιστούν και τις κόκκινες γραμμές του κόμματος: Πρώτον, όχι στις ελεύθερες ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε την αναβάθμιση του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας «με κεντρικό ρόλο των ίδιων των κοινωνικών εταίρων». Δεύτερον, «όχι σε συντάξεις πείνας και αναξιοπρέπειας». Η κ. Γεννηματά προτείνει την άμεση εφαρμογή του ν. 3863 για την εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος και επαναφορά της πρόβλεψης για παραχώρηση στο ασφαλιστικό σύστημα του 75% των μελλοντικών πόρων από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων. Το τρίτο «όχι» της κ. Γεννηματά αφορά την «εξοντωτική φορολόγηση των αγροτών». Πρότεινε επαναξιολόγηση των μέτρων «με συνυπολογισμό της εργασίας των ίδιων των αγροτών και αφορολόγητο όριο των ενισχύσεων της ΚΑΠ». Τέταρτον, «όχι στην επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση». Ως ισοδύναμο προτείνει μείωση του μη μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο και περαιτέρω μείωση των αμυντικών δαπανών. Και, πέμπτον, «όχι στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας». Επ’ αυτού, προτείνει νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT