Ευρέθη το 3,5 τόνων κεφάλι του Λένιν

Ευρέθη το 3,5 τόνων κεφάλι του Λένιν

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αντίο, Λένιν» μπορεί να ονομάζεται μια γερμανική ταινία που διηγείται την παρακμή της κομμουνιστικής Ανατ. Γερμανίας μέσω μιας γλυκόπικρης οικογενειακής ιστορίας, αλλά 26 έτη μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου ο ηγέτης της Σοβιετικής Ενωσης έκανε την επιστροφή του με έναν ιδιότυπο τρόπο. Την Πέμπτη, οι Αρχές του Βερολίνου ανέσυραν το γρανιτένιο κεφάλι από το άγαλμα του Λένιν που κοσμούσε το Ανατολικό Βερολίνο. Η ανακάλυψη έγινε σε ένα δάσος στην άκρη της πόλης, όπου το 3,5 τόνων κεφάλι ήταν ξεχασμένο και θαμμένο. Οι εργάτες μετέφεραν με γερανό το κομμάτι του αγάλματος σε ένα φορτηγό, καθώς το μέλλον του τμήματος του κομμουνιστικού μνημείου είναι πιθανότατα σ’ ένα νέο μουσείο καθοριστικών για τη γερμανική ιστορία προσωπικοτήτων.

Εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, το 19 μ. άγαλμα από ουκρανικό ροζ γρανίτη εγκαινιάστηκε μπροστά σε 200.000 άτομα στις 19/4/1970, τρεις ημέρες πριν από τα εκατοστά γενέθλια του Λένιν. Ο σχεδιαστής του ήταν ο τότε πρόεδρος της Σοβιετικής Ακαδημίας Τεχνών, Νικολάι Τόμσκι, και οι ογκόλιθοι είχαν μεταφερθεί στο αδελφό σοβιετικό κράτος από τη Ρωσία με αυτοκινητοπομπή φορτηγών. Το άγαλμα του Λένιν στεκόταν στο ίδιο σημείο για 31 έτη.

Οταν το σιδηρούν παραπέτασμα και το Τείχος κατέρρευσαν, τα αγάλματα του Λένιν και του Μαρξ αποκαθηλώθηκαν σε όλη την Ανατολική Ευρώπη. Ο πρώτος δήμαρχος του ενωμένου Βερολίνου διέταξε την απομάκρυνση του αγάλματος το 1991. Το άγαλμα του Λένιν αποσυναρμολογήθηκε σε 120 κομμάτια μέσα σε λίγους μήνες, τα οποία απορρίφθηκαν σε ένα δάσος του Βερολίνου, όπου και παρέμειναν μέχρι οι ιστορικοί να ξεκινήσουν το «κυνήγι» για την εύρεσή τους. Εως πέρυσι, η βρετανική κυβέρνηση υποστήριζε πως κανείς δεν γνώριζε την ακριβή τοποθεσία τους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT