Εκτίναξη των ασφαλειών για κυβερνοεπιθέσεις μέχρι το 2020

Εκτίναξη των ασφαλειών για κυβερνοεπιθέσεις μέχρι το 2020

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μέγεθος της αγοράς ασφάλειας έναντι κινδύνων στο Ιντερνετ αναμένεται να τριπλασιαστεί μέχρι το 2020, σύμφωνα με έκθεση της PricewaterhouseCoopers. Παράλληλα η ασφαλιστική βιομηχανία θα πρέπει να υιοθετήσει επιθετικότερη πολιτική, σε διαφορετική περίπτωση διακινδυνεύει το ενδεχόμενο να εισέλθουν στον τομέα νέοι ανταγωνιστές όπως η Google. Σήμερα οι ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες χρεώνουν υψηλά ασφάλιστρα, ώστε να καλύψουν ζημίες που προκαλούν χάκερ. Επίσης πολλές εταιρείες θέτουν ανώτατο όριο ζημιών που καλύπτουν, αποτρέποντας πολλές εταιρείες από το να ασφαλιστούν έναντι του διαδικτυακού εγκλήματος. Μάλιστα ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν επιλέξει να μείνουν συνολικά εκτός της ασφαλιστικής αγοράς του Ιντερνετ φοβούμενες πιθανούς κινδύνους. «Αν η βιομηχανία (ασφαλειών) καθυστερήσει υπερβολικά, υπάρχει ο κίνδυνος να μπει στην αγορά ένας ανταγωνιστής, ο οποίος θα μειώσει επιθετικά τα ασφάλιστρα ή θα προσφέρει πολύ καλύτερους όρους», αναφέρει η PwC στην έκθεσή της. Οι νεαροί καταναλωτές, ηλικίας μεταξύ 20 και 30 ετών, είναι πολύ πιθανότερο να εμπιστευτούν εταιρείες όπως η Google ή η Apple αντί για παραδοσιακές ασφαλιστικές εταιρείες, εξηγεί στο Reuters ο κ. Πολ Ντελμπρίτζ, της PwC. «Φαντάζομαι πως η Google μπορεί να γίνει πολύ εφευρετική», προσθέτει.

Επίσης οι τεχνολογικές εταιρείες μπορεί να είναι καλύτερα εξοπλισμένες από τις ασφαλιστικές εταιρείες, ώστε να τιμολογήσουν το ρίσκο επίθεσης μέσω Ιντερνετ. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς ασφαλειών έναντι επίθεσης στο Ιντερνετ, συνολικού ύψους 2,5 δισ. δολαρίων, δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ όπου οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να αναφέρουν στις αρχές κάθε περιστατικό παραβίασης των βάσεων δεδομένων τους και της υποκλοπής στοιχείων πελατών τους. Αναμένεται ότι σύντομα παρόμοιο μέτρο θα υιοθετήσει και η Ευρωπαϊκή Ενωση, κίνηση που θα προκαλέσει τη μεγέθυνση της σχετικής αγοράς τα επόμενα χρόνια. Την περασμένη εβδομάδα είχε δει το φως της δημοσιότητας άλλη έκθεση, αυτή τη φορά από τη γερμανική ασφαλιστική εταιρεία Allianz, σύμφωνα με την οποία το μέγεθος της αγοράς ασφαλειών έναντι κινδύνων στο Ιντερνετ θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το 2020 τα 20 δισ. δολάρια. Υπάρχει μια γενική τάση για υιοθέτηση κανονιστικών μέτρων που προβλέπουν αυστηρότερα μέτρα προστασίας των προσωπικών δεδομένων καταναλωτών από επιθέσεις στο Ιντερνετ. «Αυτά τα μέτρα συνοδεύονται από την απειλή επιβολής υψηλότερων προστίμων στην περίπτωση που υπάρχει κλοπή δεδομένων», εξηγεί ο κ. Νάιτζελ Πίρσον, υπεύθυνος της Allianz για την κυβερνοασφάλεια. Τα τελευταία χρόνια πολλές εταιρείες, κυρίως στις ΗΠΑ, έχουν παραδεχθεί ότι χάκερ έχουν υποκλέψει τα προσωπικά δεδομένα, μεταξύ των οποίων αριθμούς πιστωτικών καρτών και κωδικούς πρόσβασης, εκατοντάδων χιλιάδων ή σε ορισμένες περιπτώσεις και δεκάδων εκατομμυρίων πελατών τους. Ακόμη και η αμερικανική εφορία έχει πέσει θύμα κυβερνοεγκληματιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή