«Αφύπνιση» των επενδυτών στην τελική ευθεία προς τις κάλπες

«Αφύπνιση» των επενδυτών στην τελική ευθεία προς τις κάλπες

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αναδιάρθρωση σκηνικού καταγράφεται σήμερα στην εγχώρια αγορά ομολόγων με την υποχώρηση των αποδόσεων και την αύξηση των τιμών, ενώ ταυτόχρονα εικόνα επαναδραστηριοποίησης ξένων funds σημειώνεται και στην αγορά μετοχών και παραγώγων.

Οπως εξηγούν στη «Κ» διαχειριστές στην αγορά ομολόγων, «όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές της Κυριακής, παρατηρείται μια αφύπνιση των επενδυτών που προσπαθούν να πάρουν θέση για το ξεκίνημα της επόμενης εβδομάδας, όπου το ζητούμενο για την Ελλάδα είναι να έχει κυβέρνηση-συνεργασίας μακράς πνοής για να μπορέσει να  υλοποιήσει την πλειάδα των εφαρμοστικών νόμων που απαιτεί η τρίτη δανειακή σύμβαση».

Το spread (διαφορά απόδοσης μεταξύ 10ετούς ελληνικού ομολόγου με το αντίστοιχο γερμανικό) υποχωρεί σήμερα στις 766 μονάδες βάσης από 789 μονάδες βάσης την προηγούμενη συνεδρίαση. Το 10ετές ελληνικό ομόλογο παρουσιάζει απόδοση στο 8,45% από 8,55% την Τρίτη καταγράφοντας μείωση 10 μονάδων βάσης και αντίστροφα η τιμή του ομολόγου αυξάνεται σήμερα στα 68,80 λεπτά του ευρώ από 68,10 λεπτά του ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση.

Το 5ετές ελληνικό ομόλογο καταγράφει απόδοση 9,70% και υποχωρεί κατά 35 μονάδες βάσης σε σύγκριση με την Τρίτη. Η ελληνική τριετία έχει σημερινή απόδοση στο 11,00% από 11,70% την προηγούμενη συνεδρίαση και τιμή στα 88,00 λεπτά του ευρώ από 86,90 λεπτά που ήταν η τιμή στην συνεδρίαση της Τρίτης.

Στα ευρωομόλογα της νοτίου Ευρώπης σημειώνονται ανοδικές τάσεις καθώς τα επενδυτικά βλέμματα είναι στραμμένα στις αποφάσεις της FED ενώ δεν είναι και ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα στοιχεία για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη με βάση τις εκτιμήσεις από έρευνα του πρακτορείου Reuters.

Πιο συγκεκριμένα, οι δεκαετείς αποδόσεις της Ιταλίας και της Γαλλίας ανέρχονται σήμερα στο 1,93% και 1,18% αντίστοιχα από 1,83% και 1,06% την χθεσινή μέρα.

Στην ιβηρική χερσόνησο οι δεκαετείς αποδόσεις σε Μαδρίτη και Λισαβώνα διαμορφώνονται σε 2,12% και 2,70% αντίστοιχα από 2,07% και 2,67% την Τρίτη. Τέλος το δεκαετές ιρλανδικό ομόλογο έχει σημερινή απόδοση στο 1,35% έναντι χθεσινής απόδοσης 1,26% και το γερμανικό δεκαετές καταγράφει σημερινή απόδοση στο 0,79% από 0,66% την χθεσινή συνεδρίαση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT