Επένδυση με συνεισφορά του «πακέτου Γιουνκέρ» σχεδιάζει η Wonderplant

Επένδυση με συνεισφορά του «πακέτου Γιουνκέρ» σχεδιάζει η Wonderplant

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρηματοδότηση απευθείας από το «πακέτο Γιουνκέρ» προτίθεται να αναζητήσει η Wonderplant, προκειμένου να υλοποιήσει τη μεγάλη επένδυση που σχεδιάζει στη Βόρεια Ελλάδα. Η επένδυση που έχει στα σκαριά η Wonderplant, ύψους άνω των 150 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά τη δημιουργία τριών έως πέντε μονάδων υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας. Η επένδυση, τα σχέδια για την οποία κάθε άλλο παρά έχουν «παγώσει», θα χρηματοδοτηθεί επίσης από ίδια κεφάλαια, ενώ θα αναζητηθεί και η συνδρομή του αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο της αναθεώρησης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι νέες μονάδες θα υλοποιηθούν σε βάθος τριετίας και δεν αποκλείεται να διευρυνθεί το υφιστάμενο μετοχικό σχήμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που εταιρεία στην οποία συμμετέχει ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος θα αναζητήσει χρηματοδότηση απευθείας από διεθνή οργανισμό. Είχε προηγηθεί η χρηματοδότηση του εργοστασίου της Chipita στην Τουρκία από το IFC (International Finance Corporation), τον επενδυτικό βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας, με δάνειο 10,8 εκατ. ευρώ. Κίνηση που, αν μη τι άλλο, αποκαλύπτει τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, όταν μια εταιρεία έχει ισχυρές βάσεις και ισχυρή παρουσία εκτός συνόρων.

Η χρηματοδότηση από το «πακέτο Γιουνκέρ» δεν αφορά τα περίφημα 35 δισ. ευρώ, που πρόκειται στην ουσία για τους πόρους των διαρθρωτικών ταμείων. Στο πλαίσιο του μεγαλεπήβολου σχεδίου του προέδρου της Κομισιόν για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας χρηματοδοτούνται ήδη επενδυτικά σχέδια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ).

Μέσω της δημιουργίας των πέντε νέων μονάδων υδροπονικής καλλιέργειας ντομάτας εκτιμάται ότι η παραγωγή θα ανέλθει σε 50.000 τόνους ετησίως, αντικαθιστώντας περίπου το 30% των εισαγωγών που πραγματοποιεί η Ελλάδα κάθε χρόνο σε αυτό το προϊόν. Στην Ελλάδα καταναλώνονται περί τους 750.000 τόνους ντομάτας, εκ των οποίων οι 250.000 τόνοι εισάγονται από την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Ισπανία. Η ενασχόληση του κ. Θεοδωρόπουλου, διευθύνοντος συμβούλου και μεγαλομετόχου της Chipita, με την υδροπονική καλλιέργεια ντομάτας ξεκίνησε το 2012 με την έναρξη λειτουργίας της Wonderplant, στην οποία μετέχουν τέσσερις ακόμη επιχειρηματίες, και συγκεκριμένα οι κ. Σταύρος Νένδος, Αχιλλέας Φώλιας, Μιχάλης Αραμπατζής και Θέμης Μακρής.

Το κόστος υλοποίησης της πρώτης μονάδας που βρίσκεται στη Δράμα ανήλθε σε 30 εκατ. ευρώ. Οι εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν 120.000 τ.μ. στεγασμένου χώρου με 66.000 μέτρα γραμμές φύτευσης και 329.000 ντοματιές, δύο τεχνητές λίμνες έκτασης 10.000 τ.μ., που συγκεντρώνουν το βρόχινο νερό, αξιοποιώντας το στην υδροπονική καλλιέργεια, καθώς και ιδιόκτητο τυποποιητήριο και συσκευαστήριο.

Το 2014, σύμφωνα με τον δημοσιευμένο ισολογισμό της, η Wonderplant πραγματοποίησε κύκλο εργασιών 15,33 εκατ. ευρώ έναντι 8,43 εκατ. ευρώ το 2013. Τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας ανήλθαν σε 289.312 ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαιά της ξεπερνούν τα 19 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή