Στις 21.00 το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης

Στις 21.00 το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκαν χθες οι διαδικασίες που αφορούσαν την προετοιμασία για τη διενέργεια των εθνικών βουλευτικών εκλογών αυτή την Κυριακή. Το πρώτο ασφαλές αποτέλεσμα της κάλπης, όπως εκτιμά η Singular Logic, θα μπορέσει να ανακοινωθεί νωρίτερα από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις λόγω της εφαρμογής της λίστας. Μετά τις 9 το βράδυ (οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 μ.μ.) η εταιρεία υπολογίζει ότι θα μπορεί να δώσει μια πρώτη ασφαλή εκτίμηση αποτελέσματος, ακόμα και αν η διαφορά των πρώτων δύο κομμάτων κυμαίνεται στο ποσοστό του 1%. Ωστόσο προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να έχει αποσταλεί αντιπροσωπευτικός αριθμός πραγματικών αποτελεσμάτων μέσω SRT (σύστημα ασφαλούς μετάδοσης αποτελεσμάτων). Το SRT είναι ένα σύστημα που έχει ήδη εφαρμοστεί επιτυχώς σε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, βάσει του οποίου 4.800 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα διαθέτουν πιστοποιημένα κινητά τηλέφωνα μέσω των οποίων αποστέλλουν τα αποτελέσματα άμεσα στο υπουργείο Εσωτερικών. Φέτος μάλιστα, για πρώτη φορά, στη Β΄ Εκλογική Περιφέρεια Πειραιά θα δοκιμαστεί, πιλοτικά, εφαρμογή επόμενης γενιάς, δηλαδή η αποστολή αποτελεσμάτων από tablet.

Την ασφαλή εκτίμηση αποτελέσματος νωρίτερα θα φέρει και η ηλεκτρονική μετάδοση αποτελεσμάτων προς το αρμόδιο υπουργείο από οκτώ περιφέρειες (χωρίς τη μεσολάβηση τηλεφώνου που λίγα μόλις χρόνια πριν ήταν φαξ) και συγκεκριμένα από την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία, τη Δυτική Ελλάδα, το Νότιο Αιγαίο, το Βόρειο Αιγαίο, τη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, καθώς και από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Οσον αφορά την κατανομή εδρών, θα υπάρξει ασφαλής εκτίμηση όταν θα έχει καταμετρηθεί το 50% της επικράτειας, κάτι που υπολογίζεται ότι θα επιτευχθεί κοντά στα μεσάνυχτα, αφού δεν χρειάζεται και καταμέτρηση σταυρών. Η κατανομή των εδρών εξαρτάται από το ποσοστό που θα συγκεντρώσουν συνολικά τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής. Εφόσον πολλά κόμματα πλησιάζουν το 3%, η εκτίμηση εδρών δεν θα μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν από τις πρώτες πρωινές ώρες.

Χθες ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Αντώνης Μανιτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ολοκλήρωση όλων των διαδικαστικών ενεργειών μέσα στις προθεσμίες που προβλέπονται από την εκλογική νομοθεσία και συνεχάρη τις υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών. «Τεχνικά και διοικητικά είμαστε έτοιμοι για την ημέρα της διεξαγωγής των εκλογών», τόνισε ο υπουργός. Ο κ. Μανιτάκης κάλεσε όλους τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. «Η ψήφος δεν είναι απλώς δικαίωμα. Είναι υποχρέωση και καθήκον του πολίτη. Ενα καθήκον που επιτρέπει στον κάθε έναν να καθορίσει το δικό του μέλλον και το μέλλον όλης της χώρας. Πρέπει όλοι να αισθανθούμε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε τους άλλους να αποφασίζουν για τον εαυτό μας».

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γιώργος Πουλάκης ενημέρωσε ότι αναμένεται η απόφαση για ελεύθερη διέλευση των ψηφοφόρων από τα διόδια το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα. Εξαιρούνται η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και η Ολυμπία Οδός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή