ΕΚΤ: Η μεγαλύτερη ανησυχία στις αγορές ήταν για την Κίνα

ΕΚΤ: Η μεγαλύτερη ανησυχία στις αγορές ήταν για την Κίνα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κίνα και όχι η Ελλάδα αποτέλεσε κατά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το σημαντικότερο «επεισόδιο» του καλοκαιριού για τις διεθνείς αγορές. Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έφθασε για πρώτη φορά τόσο κοντά στην έξοδό της από την Ευρωζώνη, η αναταραχή που προκάλεσαν οι εξελίξεις στην κινεζική οικονομία φαίνεται πως προκάλεσαν μεγαλύτερο προβληματισμό στη Φρανκφούρτη και γενικότερα στους επενδυτές διεθνώς.

Σχολιάζοντας στο μηνιαίο δελτίο της τις εξελίξεις σε Ελλάδα και Κίνα, η ΕΚΤ κάνει λόγο για τα δύο σημαντικά επεισόδια αυξημένων εντάσεων του καλοκαιριού. Ωστόσο, σημειώνει ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα στα τέλη Ιουνίου και αρχές Ιουλίου είχαν σε γενικές γραμμές σχετικά ήπιες επιπτώσεις στις χρηματοοικονομικές αγορές. Την περίοδο εκείνη ξεκίνησαν η τραπεζική αργία στην Ελλάδα και η επιβολή των μέτρων περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων (capital controls), ενώ οι διαπραγματεύσεις είχαν πάρει τέτοια τροπή που το σενάριο του Grexit είχε βγει από τα συρτάρια των γραφείων και ήταν πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων. Παρόλα αυτά, η ΕΚΤ αναφέρει ότι ήταν σχετικά ήπιος ο αντίκτυπος των εν λόγω εξελίξεων και αυτό αποτυπώθηκε στην πορεία της διαφοράς των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων έναντι των γερμανικών (spread) 10ετών ομολόγων, αλλά και των άλλων χωρών της Ευρωζώνης και ιδίως της περιφέρειας.

Τα spread διευρύνθηκαν οριακά κατά τη διάρκεια των παραπάνω εξελίξεων και γρήγορα επέστρεψαν στα προηγούμενα επίπεδά τους. Μάλιστα, όπως σημειώνει η Κεντρική Τράπεζα, στο αποκορύφωμα της αναταραχής, το μέγιστο που ενισχύθηκαν τα spreads ήταν κατά 35 μονάδες βάσης στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, η ΕΚΤ επισημαίνει πως τα γεγονότα στην Ελλάδα είχαν κάπως εντονότερη επίπτωση στις τιμές των μετοχών, που κατέγραψαν πιο αισθητή υποχώρηση. Μεταξύ 26 Ιουνίου και 7 Ιουλίου ο δείκτης Dow Jones EURO STOXX 50 υποχώρησε περισσότερο από 8%, με τη μεταβλητότητα να ενισχύεται σημαντικά. Επίσης, το ευρώ αποδυναμώθηκε σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο.

Από την άλλη πλευρά, στο δεύτερο μισό του Αυγούστου, προκλήθηκε έντονη αναταραχή στην οικονομία διεθνώς από τις εξελίξεις στην Κίνα. Εξελίξεις που είχαν σημαντικό αντίκτυπο στις αγορές μετοχών και ξένου συναλλάγματος καθώς και στην αντίληψη του κινδύνου.

Μάλιστα, η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι έχουν έρθει στην επιφάνεια νέοι κίνδυνοι για τις προοπτικές της ανάπτυξης και του πληθωρισμού ως αποτέλεσμα της πρόσφατης μεταβλητότητας στις χρηματοοικονομικές αγορές. Η υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος, η οποία ξεκίνησε στις 11 Αυγούστου, ακολούθησε μια περίοδο μεγάλης πτώσης των τιμών των κινεζικών μετοχών και μεγάλης ενίσχυσης της παγκόσμιας αβεβαιότητας. Παράλληλα, η υποτίμηση του νομίσματος της Κίνας σε συνδυασμό με την ταχεία υποχώρηση των τιμών πετρελαίου, θεωρήθηκαν ως ένδειξη ότι οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας αποδυναμώνονται, επιβαρύνοντας τις διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή