Η πρώτη ελληνική επιχείρηση χωρίς μετρητά

Η πρώτη ελληνική επιχείρηση χωρίς μετρητά

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αποστόλης και ο Δημήτρης βρίσκονται καθημερινά από τις 9 το πρωί στα γήπεδα. Προπονητές τένις και οι δύο, κάνουν μαθήματα σε μικρούς και μεγάλους, επενδύοντας με προσωπική εργασία στην επιχείρηση που άνοιξαν μαζί στο Μαρούσι, ένα σύγχρονο αθλητικό χώρο. «Δάσκαλοι τένις είμαστε και δάσκαλοι τένις θέλουμε να μείνουμε», λένε αναφερόμενοι στα «δεινά» τού να είσαι επιχειρηματίας. Μέχρι πρότινος, μετά το τέλος των μαθημάτων και παρά τη σωματική εξάντληση, παρέμεναν στον χώρο για τουλάχιστον άλλες δύο ώρες προκειμένου να κλείσουν ταμείο, να μετρήσουν τις εισπράξεις, να φροντίσουν για τις πληρωμές κ.ο.κ. «Πάνε αυτά τώρα».

Από τον περασμένο Ιούνιο, σταμάτησαν να δέχονται μετρητά για τις συναλλαγές στον χώρο τους, μετατρέποντάς τον στην πρώτη cashless επιχείρηση στην Ελλάδα. Η ιδέα είχε προκύψει ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ πριν από εννέα μήνες έγινε η πρώτη επαφή με τη MasterCard, που ανέλαβε την υποστήριξη του εγχειρήματος. Ουδείς γνώριζε τότε ότι σε λίγο καιρό θα επιβάλλονταν capital controls που θα εξοικείωναν βίαια τους πολίτες στη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.

«Στην αρχή οι πελάτες μας ήταν επιφυλακτικοί», λέει ο κ. Αποστόλης Τριάντης. «Κυρίως τους παραξένευε ότι έπρεπε να χρησιμοποιούν την κάρτα τους ακόμα και για ένα μπουκάλι νερό. Ομως σιγά σιγά το συνήθισαν και πλέον είναι ενθουσιασμένοι». Εκτός από τη διευκόλυνση που παρέχει η χρέωση της αμοιβής του προπονητή στην κάρτα ακόμα και μέσα στο γήπεδο του τένις μέσω των ειδικών φορητών τερματικών, γνωρίζουν ότι οι ηλεκτρονικές συναλλαγές εξασφαλίζουν τη διαφάνεια και αποκλείουν τη φοροδιαφυγή.

Το τελευταίο διάστημα, λόγω της δημοσιότητας που έλαβε το θέμα, έμποροι από όλη την Ελλάδα προσέγγισαν τη MasterCard ρωτώντας πώς θα μπορούσαν να μετατρέψουν και το δικό τους κατάστημα σε cashless επιχείρηση. «Είναι άνθρωποι που δεν θέλουν να κρυφτούν ούτε να κλέβουν. Πράγματι έχουμε φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, αλλά δεν αφορά όλους. Είναι ευκαιρία για κάποιους να ξεχωρίσουν», λέει ο κ. Αθανάσιος Γεραμάνης, country manager της εταιρείας για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα. Η ίδια η ενέργεια της συναλλαγής δεν έχει για τον έμπορο προστιθέμενη αξία, σημειώνει. «Αρα όλοι θέλουν να γίνεται πιο εύκολα και γρήγορα. Η κάρτα σού προσφέρει περισσότερες δυνατότητες, από δόσεις μέχρι μεταχρονολόγηση. Και ξεχνάς τα “δεν έχω πάνω μου ψιλά” ή “να σου δώσω μια επιταγή”».

Τα capital controls έδωσαν μεγάλη ώθηση στο πλαστικό χρήμα και ιδίως στις χρεωστικές κάρτες, τις οποίες μεγάλο μέρος του πληθυσμού αγνοούσε, συγχέοντάς τις με τις πιστωτικές κάρτες και τα υπερβολικά τους επιτόκια. Την περίοδο της επιβολής των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων εκδόθηκε πάνω από ένα εκατ. νέων χρεωστικών καρτών, με τη χρήση τους για πληρωμές στο σούπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα να έχει διπλασιαστεί μέσα σε δύο μήνες. Οπως ήταν αναμενόμενο, το γεγονός οδήγησε στη μείωση της φοροδιαφυγής, που υπολογίζεται στο 25% του ΑΕΠ.

Δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται στην επιδότηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, στα πρότυπα χωρών όπως η Δανία, που αναμένεται να προβεί σε πλήρη κατάργηση των μετρητών από το 2016. Αλλά και σε επίπεδο επιχειρήσεων, η κινητικότητα είναι μεγάλη. «Μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ολλανδία δεν δέχεται μετρητά μετά τις 6 μ.μ. γιατί έχουν βρει ότι κοστίζει πολύ η συλλογή των μετρητών από τα καταστήματα, ότι οι υπάλληλοι μένουν περισσότερο για να κλείσουν ταμεία, αλλά και γιατί έτσι δεν πληρώνουν εταιρείες security για να ελέγχουν τα καταστήματα τις νυχτερινές ώρες», λέει ο κ. Γεραμάνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT