Νέος φράχτης προς Κροατία

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Οι περίπου 500 πρόσφυγες που βρίσκονταν επί ημέρες στην Αδριανούπολη, αναζητώντας ευκαιρία να περάσουν τα ελληνικά σύνορα, διαλύθηκαν το βράδυ του Σαββάτου και επιβιβάστηκαν στα πούλμαν που έστειλαν οι τουρκικές αρχές με προορισμό την Κωνσταντινούπολη. Εν τω μεταξύ, ακόμη μία εμπρηστική ενέργεια εναντίον καταλύματος προσφύγων σημειώθηκε χθες στη Γερμανία, χωρίς θύματα, καθώς το κατάλυμα είχε κατασκευαστεί αλλά δεν είχε ακόμη κατοικηθεί.

Την ίδια στιγμή, η Ουγγαρία έκλεινε με φράκτη νέο τμήμα των συνόρων της προς την Κροατία, στο έδαφος της οποίας εισήλθαν 25.000 πρόσφυγες το τελευταίο τετραήμερο, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ελαφριά αύξηση του αριθμού των προσφύγων που θα υποδεχθούν.

Η αστυνομία της πόλης Χαϊλμπρόν, στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, δήλωσε ότι κανείς δεν βρισκόταν στο γυμναστήριο, στο οποίο είχαν τοποθετηθεί περίπου 300 κλίνες, τη στιγμή της πυρκαγιάς, για τα αίτια της οποίας δεν έκανε εκτιμήσεις.

Ο αριθμός των προσφύγων που εισέρχονται και καταγράφονται στη Γερμανία κυμαίνεται γύρω στους 1.700 – 2.000 ημερησίως, αριθμοί πολύ χαμηλότεροι από τις δεκάδες χιλιάδες που εισέρχονταν ημερησίως στη Γερμανία την περασμένη εβδομάδα. Παρ’ όλα αυτά, στη χθεσινή ομιλία της για το ζήτημα των προσφύγων, η καγκελάριος Μέρκελ υιοθέτησε επιφυλακτικότερους τόνους σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. «Η Γερμανία θέλει να βοηθήσει. Αλλά δεν πρόκειται μόνο για πρόβλημα της Γερμανίας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης. Η Ευρώπη πρέπει να δράσει από κοινού και να αναλάβει την ευθύνη», δήλωσε η Aγκελα Μέρκελ ενώπιον του συνδικάτου Verdi. Η Αγκελα Μέρκελ προειδοποίησε επίσης ότι η Γερμανία δεν είναι σε θέση να στεγάσει όσους μεταναστεύουν μάλλον για οικονομικούς λόγους, παρά για να ξεφύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις. «Είμαστε μια μεγάλη χώρα. Είμαστε μια ισχυρή χώρα. Αλλά να προσποιηθούμε ότι εμείς μόνοι μπορούμε να επιλύσουμε όλα τα κοινωνικά προβλήματα του κόσμου δεν θα ήταν ρεαλιστικό», δήλωσε.

Αύριο, οι υπουργοί Εσωτερικών της Ε.Ε. θα επιχειρήσουν να συμφωνήσουν σε ποσοστώσεις για την κατανομή των προσφύγων ανάμεσα στα κράτη-μέλη, ενώ την Τετάρτη οι ηγέτες θα συζητήσουν ευρύτερα ζητήματα, όπως το πώς μπορούν να υποστηριχθούν οι χώρες πρώτης υποδοχής των προσφύγων.

Ενώ η Ε.Ε. συζητεί τον αριθμό των 120.000 προσφύγων, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να υποδεχθούν 15.000 περισσότερους πρόσφυγες από όλο τον κόσμο, αυξάνοντας τον αριθμό του 2016 στους 85.000, αντί πληθυσμού 300 εκατομμυρίων.

«Υστερα από διαβούλευση με το Κογκρέσο, θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τρόπους να αυξήσουμε τους αριθμούς αυτούς, ενώ ταυτόχρονα προστατεύουμε την ασφάλεια», είπε ο Κέρι μετά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Ο Κέρι δέχθηκε πάραυτα τα πυρά Ρεπουμπλικανών, που υποστήριξαν ότι το σχέδιο για την υποδοχή προσφύγων «δεν έχει συγκεκριμένες και απαραβίαστες δικλίδες ασφαλείας που να διασφαλίζουν ότι δεν θα εισέλθουν τρομοκράτες στη χώρα». Το φαινόμενο πολιτικοί που υποστηρίζουν χειρισμούς της εξωτερικής πολιτικής και στρατιωτικές επεμβάσεις που θρέφουν την τρομοκρατία να κλείνουν εν συνεχεία την πόρτα στους πρόσφυγες με πρόσχημα την τρομοκρατία δεν παρατηρείται μόνο στις ΗΠΑ.

Αντίστοιχη ρητορική είχε χρησιμοποιήσει και η κυβέρνηση της Ουγγαρίας, η οποία την περασμένη εβδομάδα έκλεισε τα σύνορά της με τη Σερβία, προκειμένου να μην υποδέχεται πρόσφυγες. Οι πρόσφυγες συνεχίζουν παρόλα αυτά να εισέρχονται στο ουγγρικό έδαφος, πραγματοποιώντας παράκαμψη μέσω Κροατίας, η οποία δέχθηκε 25.000 πρόσφυγες το τελευταίο τετραήμερο. Η Ουγγαρία στέλνει το ταχύτερο δυνατόν τους πρόσφυγες αυτούς προς την κατεύθυνση της Αυστρίας. Το Σάββατο, περίπου 15 κροατικά πούλμαν μετέφεραν εκατοντάδες πρόσφυγες στο Μπάρανσκο Πέτροβο Σέλο, στα σύνορα Κροατίας – Ουγγαρίας, τα οποία οι πρόσφυγες διέσχισαν με τα πόδια και επιβιβάστηκαν σε ουγγρικά πούλμαν που τους περίμεναν για να τους μεταφέρουν στα σύνορα με την Αυστρία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT