ΣτΕ: Νόμιμο το τέλος ΑΠΕ για οικιακούς καταναλωτές

ΣτΕ: Νόμιμο το τέλος ΑΠΕ για οικιακούς καταναλωτές

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι οικιακοί καταναλωτές καλώς πληρώνουν ΕΤΜΕΑΡ (τέλος για τις ΑΠΕ), οι αυτοπαραγωγοί ενέργειας από ΑΠΕ και μονάδες συμπαραγωγής θερμότητας (ΣΥΘΗΑ) όμως κακώς. Αυτό αποφάνθηκε το ΣτΕ με δύο διαφορετικές αποφάσεις του. Με την πρώτη έκανε δεκτή την αίτηση της Motor Oil που ζητούσε να ακυρωθεί η από 9/7/2013 απόφαση της ΡΑΕ με την οποία καθορίστηκαν οι τιμές ΕΤΜΕΑΡ. Η Μotor Oil λειτουργεί μονάδα συμπαραγωγής για τις ανάγκες του διυλιστηρίου της στους Αγ. Θεοδώρους. Αντιθέτως, το ΣτΕ απέρριψε προσφυγή κατοίκων του λεκανοπεδίου Αττικής που ζητούσαν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η απόφαση της ΡΑΕ που καθόριζε τις τιμές του ΕΤΜΕΑΡ για τους πελάτες οικιακής χρήσης χαμηλής τάσης. Το ΣτΕ έκρινε ότι το ΕΤΜΕΑΡ συνιστά φόρο υπέρ τρίτων για σκοπούς δημοσίου συμφέροντος και δεν έχει τον χαρακτήρα τιμήματος/ανταλλάγματος για τη χρήση συγκεκριμένου δημοσίου αγαθού ή συγκεκριμένης δημόσιας υπηρεσίας.

Tεράστια μείωση πωλήσεων αναμένεται να εμφανίσουν στα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου 2015 οι εισηγμένες επιχειρήσεις. Τα πρώτα μηνύματα που εκπέμπουν τα λογιστήριά τους, που ήδη επεξεργάζονται τα στοιχεία, κάνουν λόγο για μέσο όρο πτώσης που ξεπερνά το 50% με 60%. Σε 9 ημερολογιακές μέρες από σήμερα ολοκληρώνεται το εννεάμηνο του 2015, με τις εταιρείες να ετοιμάζουν τις λογιστικές τους καταστάσεις που θα πρέπει να δημοσιεύσουν το αργότερο έως τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015. Η πικρή εικόνα ξεκινά από την Κυριακή 28 Ιουνίου 2015, όταν με το ΦΕΚ υπ’ αρ. 65/Α/28-6-15 επιβλήθηκαν τα capital controls στις επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα.

Μέτρα… υπέρ φοροδιαφυγής

Διπλό «χτύπημα» αναμένει η ελληνική τουριστική αγορά με ημερομηνίες-σταθμούς την 1η Οκτωβρίου και την 1η Νοεμβρίου. Την 1η Οκτωβρίου, δηλαδή 4 ημέρες μετά τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού, θα υπερδιπλασιασθεί ο συντελεστής ΦΠΑ στις υπηρεσίες διαμονής στα καταλύματα της χώρας φθάνοντας στο 13%. Την 1η Νοεμβρίου θα καταργηθεί ο χρονικός περιορισμός που διαχωρίζει τις μισθώσεις σε τουριστικά καταλύματα από τις μισθώσεις σε άλλα ακίνητα. Το οξύμωρο είναι, σύμφωνα με τους φορείς του τουρισμού, ότι το πρώτο μέτρο θα φέρει νέα βάρη στις νομίμως λειτουργούσες επιχειρήσεις, ενώ το δεύτερο, αν δεν επιβληθούν κανόνες, θα προκαλέσει έξαρση της φοροδιαφυγής.

Παράταση – ανάσα για τις ασφαλιστικές

Παράταση κατά ένα χρόνο για την εφαρμογή των νέων κεφαλαιακών κανόνων που επιβάλλει η οδηγία για τη Φερεγγυότητα II, φημολογείται ότι θα δοθεί σε όσες ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν τα απαιτούμενα κεφάλαια για τη Φερεγγυότητα Ι, δηλαδή τα ελάχιστα ισχύοντα. Αν και η παράταση θεωρείται επιβεβλημένη στο δύσκολο περιβάλλον που καλείται να λειτουργήσει ο ασφαλιστικός κλάδος, το ερώτημα είναι κατά πόσο υπάρχουν αυτήν τη στιγμή εταιρείες που δεν καλύπτουν καν τα απαιτούμενα από την προηγούμενη οδηγία. Παρά το μεγάλο ξεκαθάρισμα που έχει γίνει, ο κύκλος δεν φαίνεται ότι έχει κλείσει…

Δέκα υπουργοί Οικονομικών στα πέντε χρόνια της κρίσης

Ο δέκατος υπουργός Οικονομικών κατά τη διάρκεια της κρίσης αναμένεται να ορκιστεί σήμερα. Τον Οκτώβριο του 2009 ανέλαβε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος και υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο. Το δεύτερο μνημόνιο το υπέγραψε ο διάδοχός του, Ευ. Βενιζέλος, ως υπουργός κυβέρνησης ειδικού σκοπού. Τον ακολούθησαν ως υπηρεσιακοί υπουργοί οι Φ. Σαχινίδης και Γ. Ζανιάς. Μετά τις εκλογές του 2012 τα ηνία του υπουργείου Οικονομικών ανέλαβε ο νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρας, ο οποίος και παρέδωσε στον Γκ. Χαρδούβελη. Τον Ιανουάριο του 2015 υπουργός ορίστηκε ο Γ. Βαρουφάκης, τη θέση του οποίου πήρε ο Ευκλ. Τσακαλώτος. Ενατος κατά σειρά ήταν ο Γ. Χουλιαράκης ως υπηρεσιακός υπουργός της τελευταίας κυβέρνησης. Σήμερα θα μάθουμε τον δέκατο υπουργό, με την ελπίδα ότι θα αποτελέσει το «δέκα το καλό» για τη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT