Η κακοκαιρία «σάρωσε» τη Σκόπελο

Η κακοκαιρία «σάρωσε» τη Σκόπελο

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουρανός, γη και θάλασσα ενώθηκαν προχθές το βράδυ στη Σκόπελο από τεράστιες ποσότητες βρόχινου νερού, που έπεφταν για τέσσερις περίπου ώρες, προκαλώντας πρωτοφανείς καταστροφές. Ολοσχερώς κατεστραμμένα καταστήματα, αυτοκίνητα παρασυρμένα από τα νερά της βροχής να επιπλέουν μέσα στη θάλασσα, δεκάδες μηχανάκια βυθισμένα, ανασκαμμένοι δρόμοι, σπασμένη η μισή προβλήτα του λιμανιού, το ξημέρωμα της Τετάρτης στο όμορφο νησί των Σποράδων έμοιαζε με αποκάλυψη. «Αν και δεν έχουμε μετεωρολογικό σταθμό στη Σκόπελο υπολογίζουμε πως το νερό της βροχής που έπεσε στο τετράωρο αντιστοιχεί σε βροχή δεκαετίας!» λέει στην «Κ» ο δήμαρχος του νησιού κ. Χρήστος Βασιλούδης, αμέσως μετά την έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου χθες το απόγευμα. «Καταγράψαμε τις ζημιές μας και ζητάμε από την πολιτεία άμεση βοήθεια και μακροπρόθεσμη στήριξη. Υπάρχουν πάνω από 30 επιχειρήσεις ολοκληρωτικά κατεστραμμένες και δεκάδες ακόμα με σημαντικές ζημιές. Δρόμοι έχουν καταστραφεί και μαζί τους τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Πάνω από 70 αυτοκίνητα και άγνωστος αριθμός μηχανών έχουν καταστραφεί», λέει ο δήμαρχος της πόλης.

Χθες, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός αναμενόταν μετά την επιστροφή του από Βρυξέλλες, να κηρύξει τη Σκόπελο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στην Σκόπελο είχε μεταβεί κλιμάκιο της Περιφέρειας, με επικεφαλής τον αντιπεριφερειάρχη Σποράδων Νήσων, Νίκο Πλωμαρίτη, ενώ έχουν αρχίσει να αντιμετωπίζονται τα πλέον οξυμμένα προβλήματα. Χθες το απόγευμα αποκαταστάθηκε η υδροδότηση σε μεγάλο μέρος της πόλης της Σκοπέλου. «Ζητούμε από την κυβέρνηση να στηρίξει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν» μας λέει ο κ. Βασιλούδης.

«Είναι ευτύχημα πως δεν θρηνήσαμε θύματα. Κινδύνευσαν άνθρωποι, αλλά ευτυχώς βοηθήθηκαν και διασώθηκαν» λέει στην «Κ» ο κ. Μπάμπης Κοχύλης, κάτοικος του νησιού. «Η ορμή του νερού ήταν πρωτοφανής. Σε γειτονική μάντρα με σκάφη, το νερό γκρέμισε τον φράκτη και παρέσυρε 5-6 σκάφη. Ενα απ’ αυτά το διέλυσε. Και μιλάμε για μεγάλα σκάφη 12-15 μέτρων. Πολλά καταστήματα τα ξήλωσε. Από ένα μανάβικο έμειναν μόνο οι τέσσερις τοίχοι. Από ένα μαγαζί με μηχανάκια πήρε όλα τα δίτροχα…» συμπληρώνει. Ο κ. Κοχύλης σημειώνει πάντως πως πέρα από το πρωτοφανές ύψος της βροχής, στην έκταση της καταστροφής συνέβαλε και το μπάζωμα ενός οχετού – ρέματος, που ξεκίναγε από την περιοχή Λίμνη και κατέληγε στη θάλασσα. Στο σημείο αυτό, ο δρόμος μετατράπηκε σε φουσκωμένο ποτάμι και προκάλεσε τις μεγαλύτερες καταστροφές.

Την ίδια ώρα στην Πελοπόννησο μετρούν τις πληγές από τον ανεμοστρόβιλο που έπληξε προχθές περιοχές στη Λακωνία και τη Μεσσηνία. Ο ανεμοστρόβιλος άφησε το βαρύ του αποτύπωμα πάνω από τη Σκάλα και το Ελος του Δήμου Ευρώτα (που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρο Τατούλη). Στη Μεσσηνία ο ανεμοστρόβιλος σημάδεψε μια ζώνη πλάτους περίπου πενήντα μέτρων και μήκος 3,5 χιλιομέτρων, που ξεκινάει από τη θάλασσα στην περιοχή του Μπουρνιά, μέσα από τον κάμπο κατευθύνθηκε στην περιοχή του Ασπροχώματος και κατέληξε στην Λαγκάδα Λαιίκων. Στο πέρασμά του ανέσκαψε μέχρι και το νεκροταφείο Ασπροχώματος (κατέστρεψε το 80% των ταφικών μνημείων), ενώ έπληξε (σύμφωνα με την πρώτη έκθεση) τουλάχιστον 12 οικίες, 9 καταστήματα, δύο αγροτικές εγκαταστάσεις και πολλά αυτοκίνητα, μεταξύ αυτών και μια νταλίκα, την οποία ανέτρεψε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT