Στροφή για το Kosmopolis από τον κινηματογράφο στο εμπόριο

Στροφή για το Kosmopolis από τον κινηματογράφο στο εμπόριο

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διακόπτεται από σήμερα η λειτουργία του πολυκινηματογράφου Odeon στο εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο Kosmopolis στη λεωφόρο Κηφισίας 73, στο ύψος του Αμαρουσίου. Πρόκειται για ακίνητο συνολικής επιφάνειας 22.752 τ.μ., το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από 10 χρόνια, το 2005, με σημείο αναφοράς τις αίθουσες κινηματογράφων. Σύμφωνα με πληροφορίες φορέων της αγοράς, το ακίνητο, ιδιοκτησίας του ομίλου Πειραιώς, πρόκειται να αλλάξει χρήση και να μετατραπεί σε εμπορικό κατάστημα, με παράγοντες της αγοράς να κάνουν λόγο για την πιθανότητα συμφωνίας με τον όμιλο του κ. Παύλου Φουρλή, που αντιπροσωπεύει την αλυσίδα Leroy Merlin.

Ωστόσο, επί του παρόντος, η εν λόγω συμφωνία, όπως επίσης και η φύση αυτής (αν δηλαδή πρόκειται για μίσθωση ή για πώληση), δεν επιβεβαιώνεται από τις εμπλεκόμενες πλευρές. Από την πλευρά του ομίλου Πειραιώς τονίζεται ότι υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για την αξιοποίηση του ακινήτου, τα οποία και θα ανακοινωθούν εν ευθέτω χρόνω. Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι το ακίνητο θα αλλάξει χρήση, όπως άλλωστε αναφέρεται και στη σχετική ανακοίνωση της Odeon. Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι «η ιδιοκτήτρια εταιρεία του ακινήτου της Κηφισίας 73 στο Μαρούσι, η οποία διέθετε μέχρι σήμερα τον χώρο προς μίσθωση, αποφάσισε να αλλάξει ριζικά τη χρήση του ακινήτου. Ως εκ του τούτου γίνεται επιτακτική η παύση της λειτουργίας του πολυκινηματογράφου για την αλλαγή εκμετάλλευσης του χώρου».

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια το κέντρο είχε φθίνουσα πορεία, καθώς ο ανταγωνισμός στην ευρύτερη περιοχή είναι πολύ έντονος, αφού λειτουργούν δεκάδες αίθουσες κινηματογράφων και εκατοντάδες καταστήματα στα εμπορικά κέντρα Golden Hall, The Mall Athens της Lamda Development. Γι’ αυτό άλλωστε και τα καταστήματα στο Kosmopolis είχαν διακόψει τη λειτουργία τους κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

Σημειωτέον ότι ανάλογη τύχη είχε πριν από έναν και πλέον χρόνο και το ακίνητο που στέγαζε τους κινηματογράφους Ster Cinemas στη λεωφ. Αχαρνών, στο ύψος του Αγίου Ελευθερίου. Η μείωση των θεατών σήμανε και την οριστική διακοπή λειτουργίας των κινηματογράφων. Σήμερα, στο ακίνητο λειτουργεί κατάστημα της αλυσίδας Jumbo.

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, η πτώση του διαθέσιμου εισοδήματος από το 2009 μέχρι σήμερα, σε συνδυασμό με την αλλαγή στις συνήθειες του κινηματογραφικού κοινού, ως αποτέλεσμα της διάδοσης εναλλακτικών τρόπων διανομής ταινιών (π.χ. μέσω ευρυζωνικών συνδέσεων ή της δορυφορικής τηλεόρασης), έχει πλήξει την αγορά των πολυκινηματογράφων. Ταυτόχρονα, αποδεικνύεται πλέον ότι ένας πολυκινηματογράφος δεν μπορεί να επιβιώσει αυτόνομα, χωρίς την ταυτόχρονη ύπαρξη ενός ικανού αριθμού καταστημάτων εστίασης ή ακόμα και άλλων εμπορικών καταστημάτων που να προσελκύσουν τους καταναλωτές.

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι οι περισσότερες αλυσίδες εστίασης που λειτούργησαν αρχικά στο Kosmopolis είτε έχουν αποχωρήσει από την Ελλάδα είτε έχουν διακόψει τη λειτουργία τους στο κέντρο (π.χ. Applebee’s, Pizza Fan, Αίγλη). Το κέντρο αναπτύχθηκε από τις θυγατρικές του ομίλου Πειραιώς, Botifin και Πειραιώς Parking A.E., πουλήθηκε το 2007 στους επιχειρηματίες κ. Ιωάννη Ζερβό και Κωνσταντίνο Τουλούπα αντί ποσού 38 εκατ. ευρώ κι επανήλθε στον έλεγχο του ομίλου Πειραιώς το 2012, αντί 22,15 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT