Η μάχη κατά της διαφθοράς κοστίζει στο Πεκίνο

Η μάχη κατά της διαφθοράς κοστίζει στο Πεκίνο

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πραγματοποιώντας παλαιότερη απειλή του προς τοπικές αρχές που δεν δαπανούν όσα κεφάλαια προβλέπει γι’ αυτές ο προϋπολογισμός της Κίνας, το Πεκίνο προχώρησε στην κατάσχεση ενός δυσθεώρητου ποσού ύψους ενός τρισ. γουάν ή 157 δισ. δολαρίων από τα κεφάλαια κινεζικών επαρχιών. Πρόκειται για μία ακόμη προσπάθεια της κινεζικής ηγεσίας να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη καθώς έχει επιβραδυνθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 25 ετών και αναμένεται να περιοριστεί σε επίπεδα κάτω του στόχου του 7% για φέτος. Η κίνηση προδίδει, όμως, πως το Πεκίνο έχει βρεθεί αντιμέτωπο με μια απροσδόκητη παρενέργεια της εκστρατείας του κατά της διαφθοράς και της διασπάθισης δημοσίου χρήματος, την οποία έχει εγκαινιάσει τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να οδηγήσει στη φυλακή ορισμένα άλλοτε προβεβλημένα στελέχη. Και όλα αυτά εν τω μέσω μιας γενικευμένης οικονομικής κρίσης στη δεύτερη οικονομία του κόσμου, με τα κινεζικά χρηματιστήρια να έχουν χάσει περίπου το 40% της αξίας τους μέσα στο καλοκαίρι και το γουάν να έχει υποτιμηθεί κατά 2% με πρωτοβουλία του Πεκίνου.

Οπως αναφέρει σχετικό αποκλειστικό ρεπορτάζ του Ρόιτερς, η εκστρατεία κατά της διαφθοράς έχει μεν αποδειχθεί ιδιαιτέρως δημοφιλής στην κοινή γνώμη της χώρας, αλλά έχει αποβεί εις βάρος των επενδύσεων. Μετά τη δίωξη υψηλόβαθμων στελεχών, πολλοί Κινέζοι αξιωματούχοι προσπάθησαν να αποφύγουν την εμπλοκή τους σε οτιδήποτε θα μπορούσε να κινήσει και την ελάχιστη υποψία και να τους δημιουργήσει προβλήματα. Ετσι πολλοί επέλεξαν την πρόωρη συνταξιοδότησή τους ενώ πολλοί άλλοι απλώς απέφυγαν να εγκρίνουν μεγάλης κλίμακας επενδυτικά έργα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας HSBC, στην Κίνα βρίσκονται συνολικά κεφάλαια ύψους 3,8 τρισ. γουάν, που προορίζονταν για δαπάνες, όμως αυτές δεν έχουν πραγματοποιηθεί. Πηγές που μίλησαν στο Ρόιτερς προέβλεψαν πως τα κεφάλαια θα διατεθούν τώρα σε άλλες επενδύσεις. Το ποσό του 1 τρισ. γουάν που κατασχέθηκε, αντιστοιχεί στο περίπου 6% του συνόλου των προβλεπόμενων δαπανών για το τρέχον έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT