Ο «σταυρός» του Σταύρου Θεοδωράκη

Ο «σταυρός» του Σταύρου Θεοδωράκη

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγο μετά τις 7 την προηγούμενη Κυριακή, όταν κλείδωσαν τα αποτελέσματα, ο κ. Στ. Θεοδωράκης έκλεισε μόνος την πόρτα του γραφείου του. Στη Σεβαστουπόλεως επικρατούσε ξαφνικά αμήχανη σιωπή. Ολοι έμοιαζαν σαν να είχαν από μέρες προβλέψει τι θα συμβεί, αλλά κανείς να μην ήθελε να παραδεχθεί. Τα τηλέφωνα άρχισαν να χτυπούν και η ερώτηση που δέχονταν οι συνεργάτες του ήταν η ίδια: «Θα παραιτηθεί;»

«Οφείλω να παραιτηθώ για λόγους συνέπειας και αξιοπρέπειας», είπε ο κ. Θεοδωράκης, όταν ύστερα από αρκετή ώρα, θέλοντας και μη, άνοιξε την πόρτα του. Στο μεσοδιάστημα είχαν καταφθάσει όχι μόνο στελέχη του κόμματός του. Αλλά κυρίως οι κολλητοί φίλοι του. Εκείνους είδε πρώτα και εκείνοι ήταν που του είπαν «ότι το τελευταίο που θα του συγχωρεθεί είναι να κάνει εν θερμώ ένα τόσο εγωιστικό βήμα». Και του το είπαν με την ειλικρίνεια που μπορούν να μιλούν οι φίλοι.

Ο κ. Θεοδωράκης δεν έχει ακόμη αποφασίσει τι θα πράξει και δεν αφήνει να πλανάται το ερώτημα της οριστικής παραίτησης από την πολιτική για επικοινωνιακούς λόγους. Οσοι τον ξέρουν καλά, έσπευσαν από την πρώτη στιγμή δίπλα του, γιατί καταλάβαιναν ότι μετά το 4% υπήρχε και ένα πιο προσωπικό, σχεδόν υπαρξιακό δίλημμα. Η αποτυχία της προηγούμενης Κυριακής ήταν για τον Στ. Θεοδωράκη το πρώτο στοίχημα της ζωής του που δεν του βγήκε.

Μπείτε στη θέση ενός ανθρώπου που αν κάτι μοιάζει να καμαρώνει διαχρονικά και ανομολόγητα δεν είναι μόνον ότι κατάφερε να κάνει πράγματα στη ζωή του, αλλά και ότι διέψευσε ακόμη και όσους κατά καιρούς τον αποθάρρυναν να παίρνει απροσδόκητα ρίσκα για κάτι ακόμη πιο φιλόδοξο. Στην αρχή ήταν οι πρωτότυπες συνεντεύξεις του σε μια εφημερίδα και λίγο αργότερα μια διαφορετική εκπομπή στην τηλεόραση με πολιτικούς. Μετά ακόμα κι ένα επιτυχημένο εστιατόριο και κατόπιν ένα αυτοχρηματοδοτούμενο ειδησεογραφικό site.

Σε όλα τα είχε καταφέρει με ανέλπιστη επιτυχία. Και την προηγούμενη Κυριακή όλα άλλαξαν. Το μεγάλο στοίχημα, το στοίχημα ζωής, ήταν να μπει και στην πολιτική με ανθρώπους που δεν είχαν καμία σχέση με όλους τους προηγούμενους. Ενα κόμμα που θα συμπαρέσυρε μαζί του χιλιάδες πολίτες που φαινόνταν να έχουν ήδη κουραστεί με τους παλιούς πολιτικούς και αποζητούσαν κάτι πραγματικά νέο και άφθαρτο, που θα πρέσβευε την επανάσταση της κοινής λογικής. Πώς είναι δυνατόν μια τέτοια ιδέα να ξεκινήσει με 6,5% στις ευρωεκλογές, να υποχωρήσει στο 6% στις εθνικές εκλογές και τώρα να συντριβεί με 4%;

«Νομίζω ότι πρέπει να παραιτηθώ για έναν επιπλέον λόγο. Για να δείξω με τη στάση μου στους πολίτες ότι αν επιμένουν να ψηφίζουν Χ.Α., Καμμένους και τώρα “Λεβέντες”, και να μη συνειδητοποιούν ότι ένας Διαμαντούρος ή ένας Αλιβιζάτος είναι αυτό που χρειάζεται η χώρα, αργά ή γρήγορα θα έχουμε όλοι τη μοίρα που μας “αξίζει”», ήταν η πρώτη αυθόρμητη αντίδρασή του στους φίλους του το βράδυ των εκλογών. Αλλα εκείνοι επέμειναν: «Δεν είσαι αλάθητος και, αν το ανακοινώσεις, θα είναι ένα ακόμη επιχείρημα σε όσους υποστήριξαν ότι ο “Σταύρος έκανε το προσωπικό του γινάτι και τώρα που απέτυχε παρατά έτσι απλά δεκάδες ανθρώπους που αφιέρωσαν τον τελευταίο χρόνο τη ζωή τους στο στοίχημα του Ποταμιού και κυρίως 220.000 πολίτες που ψήφισαν αυτό το ελπιδοφόρο τόλμημα, ακόμη και σε συνθήκες ενός τάχα ντέρμπι Ν.Δ.-ΣΥΡΙΖΑ”».

Κάπου εδώ βρισκόμαστε. Στο Ποτάμι αναζητούν «ποιο ήταν το λάθος» και πώς δεν θα έχουν την τύχη της ΠΟΛΑΝ, της Δράσης, της ΔΗΜΑΡ και άλλων κομμάτων που ξεκίνησαν ελπιδοφόρα και κατέρρευσαν. Ο κ. Θεοδωράκης για την ώρα σιωπά. Προφανώς γιατί έχει εκ του αποτελέσματος συνειδητοποιήσει ότι οι μάχες που έδινε για μια εκπομπή με καλή τηλεθέαση δεν είχαν καμία σχέση με τον πόλεμο της πολιτικής. Εχει προφανώς αντιληφθεί πως όταν οι αντίπαλοί του και τα ΜΜΕ τού καταλόγιζαν ότι «είναι διαπλεκόμενος» θα έπρεπε να τους απαντά αμέσως και αναλόγως με όσα ο ίδιος λέει πλέον ότι έμαθε εδώ και ενάμισι χρόνο που τριγυρνά την Ελλάδα.

Το αν θα καταφέρει να κάνει την έκπληξη, ενώ όλες οι αντίστοιχες προσπάθειες απέληξαν στη διάλυση, μένει να αποδειχθεί. Το βάρος που κουβαλά είναι μεγάλο, παράδοξο και οξύμωρο. Λόγω των προσώπων που συγκέντρωσε γύρω του είχε προφανώς συνειδητοποιήσει ότι όσοι ενδόμυχα εύχονται να μην παρατήσει την προσπάθειά του είναι πολλοί περισσότεροι απ’ όσους τον ψήφισαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT