Εχασε 12 δισ. δολ. σε ένα τρίμηνο το fund του Κατάρ

Εχασε 12 δισ. δολ. σε ένα τρίμηνο το fund του Κατάρ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζημίες ύψους 12 δισ. δολαρίων κατέγραψε το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ το τρίτο τρίμηνο, καθώς οι οκτώ από τις 10 σημαντικότερες τοποθετήσεις του σε μετοχές σημείωσαν ελεύθερη πτώση. Τη μεγαλύτερη ζημία την οφείλει στην ελεύθερη πτώση της μετοχής της Volkswagen, που έχασε 8,4 δισ. δολάρια από την αξία της ως αναπόφευκτο συνεπακόλουθο του ηχηρού σκανδάλου γύρω από την εμβληματική αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας. Σημαντικό ήταν, όμως, το πλήγμα που υπέστη από την πτώση της μετοχής της Glencore που έχασε 2,7 δισ. δολάρια, καθώς το επενδυτικό ταμείο του Κατάρ διατηρούσε το 8,2% των μετοχών της. Τέλος, η πτώση των μετοχών της Αγροτικής Τράπεζας της Κίνας που ήταν εισηγμένες στην αγορά του Χονγκ Κονγκ τού επέφερε επιπλέον ζημία ύψους 650 εκατ. δολαρίων.

Μικρότερες ζημίες, αλλά αθροιστικά σημαντικές, επέφεραν, άλλωστε, η πτώση της Royal Dutch Shell που έχασε 500 εκατ. δολάρια από την αξία της, της Barclays που έχασε 240 εκατ. δολάρια και της Siemens που έχασε 310 εκατ. δολάρια. Από τις 10 σημαντικότερες τοποθετήσεις της η μοναδική που σημείωσε κέρδη και μάλιστα ύψους 200 εκατ. δολαρίων ήταν η γαλλική κατασκευαστική Vinci. Από την ίδρυσή του το 2005 με σκοπό τη διαχείριση και αξιοποίηση των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες του Κατάρ, το επενδυτικό ταμείο έχει αναδειχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα επενδυτικά ταμεία στον κόσμο και το ένατο σε μέγεθος από πλευράς ενεργητικού. Τώρα, όμως, καταγράφει μεγάλες απώλειες, ενώ ανοίγει το πρώτο γραφείο στις ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής έχει επενδύσει περίπου 7 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ και στοχεύει να πενταπλασιάσει τις επενδύσεις του στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου τα επόμενα πέντε χρόνια. Στοχεύει ιδιαίτερα στους τομείς των υποδομών, της τεχνολογίας και των ακινήτων.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του επενδυτικού ταμείου του Κατάρ, σεΐχη Αμπντουλάχ Αλ Τάνι, όταν το ταμείο θα έχει «γερές βάσεις» στη Νέα Υόρκη, θα μπορεί να διαχειρίζεται καλύτερα το χαρτοφυλάκιό του που διευρύνεται συνεχώς. Από αμερικανικής πλευράς, έχει εκφραστεί ικανοποίηση για τις προθέσεις του επενδυτικού ταμείου διά στόματος της εκπροσώπου Εμπορίου των ΗΠΑ, Πένι Πρίτσκερ, που μίλησε για «αναμφίβολη ένδειξη εμπιστοσύνη» στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή