Το business plan θα κρίνει την επιβίωση της ΕΒΖ

Το business plan θα κρίνει την επιβίωση της ΕΒΖ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το μέλλον της ΕΒΖ κρίνεται μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, αφού αναμένεται να έχει παρουσιασθεί η μελέτη βιωσιμότητας (business plan) που συνέταξε η εισηγμένη Ευρωσύμβουλοι προς την πιστώτρια τράπεζα (Πειραιώς) προκειμένου να επαναχρηματοδοτηθεί η πολύπαθη επιχείρηση. Η ΕΒΖ μετά και τα φετινά ετήσια αποτελέσματα συμπλήρωσε 8 συνεχή χρόνια ζημιών, με τις συνολικές υποχρεώσεις να ξεπερνούν τα 220 εκατ. ευρώ, τις φετινές καθαρές ζημίες να ξεπερνούν τα 72 εκατ. ευρώ και αρνητικά ίδια κεφάλαια. Μάλιστα, όπως είχαν γράψει οι ορκωτοί ελεγκτές στην εξαμηνιαία έκθεση Ιούλιος-Δεκέμβριος 2014 «για την ΕΒΖ ισχύει πλέον το άρθρο 48 του ν. 2190, δηλαδή λύση της εταιρείας ύστερα από αίτημα όσων έχουν έννομο συμφέρον επειδή το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων είναι κατώτερο του 1/10 του μετοχικού κεφαλαίου».

Οπως αναφέρεται στη φετινή ετήσια λογιστική κατάσταση της εταιρείας, «το υφιστάμενο δάνειο της εταιρείας από την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, που μεταβιβάστηκε στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων της Τράπεζας της Ελλάδος στις 27-7-2012 από την ΑΤΕ υπό ειδική εκκαθάριση στην Τράπεζα Πειραιώς, ανέρχεται σήμερα, συμπεριλαμβανομένων και των τόκων α΄ εξαμήνου 2015 (1.1 – 30.6.2015) στο ποσό των 159 εκατ. ευρώ.

Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και ολόκληρη η βραχυπρόθεσμη, ποσού 16 εκατ. ευρώ, χρηματοδότηση της Τράπεζας Πειραιώς προς την εταιρεία για εξόφληση των παραγωγών της προπέρσινης παραγωγής, προς εξασφάλιση της οποίας έχει ενεχυριαστεί ποσότητα 38.000 τόνων ζάχαρης της συγκεκριμένης παραγωγικής περιόδου».

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της διοίκησης «η Τράπεζα Πειραιώς έχει αρνηθεί να παρέχει περαιτέρω χρηματοδότηση μέχρι να παρουσιασθεί το business plan της επιχείρησης. Γι’ αυτό τον λόγο η ΕΒΖ έχει υπογράψει μία συμφωνία «ειρήνευσης» (standstill agreement), με αποτέλεσμα η Πειραιώς σε μία κίνηση καλής θέλησης να μειώσει το επιτόκιο στα δάνεια της εταιρείας στο 3,5% και δέχτηκε μέχρι την παρουσίαση του business plan να μην κινηθεί κατά της επιχείρησης διεκδικώντας τα δάνεια που της οφείλονται και ανέρχονται σήμερα στα 159 εκατ. ευρώ».

Οπως αποκάλυψε η διοίκηση της ΕΒΖ στην ετήσια συνέλευση των μετόχων, από τα 30 εκατ. ευρώ που δόθηκαν επί υπουργίας Παναγιώτη Λαφαζάνη έχουν απομείνει 4,922 εκατ. ευρώ, καθώς περί τα 25 εκατ. ευρώ δόθηκαν για την αποπληρωμή οφειλών κυρίως σε τευτλοπαραγωγούς, ξένους προμηθευτές φασόν ζάχαρης, σε μεταφορείς τεύτλων, στην εφορία, τη ΔΕΠΑ και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή