Επίδειξη ισχύος από ΝΑΤΟ με στρατιωτική άσκηση

Επίδειξη ισχύος από ΝΑΤΟ με στρατιωτική άσκηση

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΓΗ. Τη μεγαλύτερη διακλαδική της άσκηση από το 2002 εγκαινιάζει σήμερα η Βορειοατλαντική Συμμαχία, με 36.000 στρατεύσιμους στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της επιχειρησιακής ετοιμότητας στον απόηχο της ουκρανικής κρίσης.

Η άσκηση «Trident Juncture» (Ζεύξη Τρίαινας) θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Νοεμβρίου και θα εμπλέκει προσωπικό όλων των Οπλων, από 30 κράτη, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το ΝΑΤΟϊκό Κέντρο Ενιαίας Διοίκησης με έδρα την πόλη Μπρούνσουμ της Ολλανδίας.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων κρατών, ο Καναδάς, η Νορβηγία, η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ολλανδία, ενώ οι επιχειρήσεις θα εξαπλώνονται από τη Μεσόγειο και την Ιβηρική Χερσόνησο μέχρι τον Ατλαντικό Ωκεανό.

«Η άσκηση “Trident Juncture 2015” θα αποδείξει τη νέα φιλόδοξη στρατηγική φιλοσοφία του ΝΑΤΟ, που συνδυάζει τα νέα όπλα, τις σύγχρονες τεχνικές πολέμου, με την επιχειρησιακή ικανότητα των πολλών κρατών-μελών να αντιμετωπίσουν τις παρούσες και μελλοντικές απειλές», αναφέρει το κέντρο διοίκησης στην Ολλανδία.

Η άσκηση, που έχει προγραμματισθεί εδώ και δύο χρόνια, αποκτά σήμερα ενισχυμένη σημασία εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας από τη Ρωσία και τη στήριξη που προσφέρει η Μόσχα στους αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τη ρωσική επιβολή, το ΝΑΤΟ ανέπτυξε δυνάμεις στα νέα κράτη-μέλη της Ανατολικής Ευρώπης, όπως στις χώρες της Βαλτικής και στην Πολωνία, που εκφράζουν ανησυχίες για ενδεχόμενη πρόθεση της Μόσχας να αναβιώσει τη ζώνη επιρροής της στα πρώην κράτη-δορυφόρους της.

Η Συμμαχία του ΝΑΤΟ, που αριθμεί σήμερα 28 κράτη-μέλη, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, έχει ενισχύσει την ετοιμότητά του προκαλώντας όμως αντιδράσεις, τόσο από τη Ρωσία όσο και από αντιπολεμικές οργανώσεις στο εσωτερικό της Ευρώπης.

Ενδεικτικό της στάσης αυτής είναι άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Το άρθρο καταγγέλλει την άσκηση ως απόπειρα εκφοβισμού των πληθυσμών της Βόρειας και Δυτικής Αφρικής, αναβιώνοντας το φάσμα της αποικιοκρατίας και του Ψυχρού Πολέμου και διασφαλίζοντας την κυριαρχία καταπιεστικών καθεστώτων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT