Αύξηση του χρέους, αναδιάρθρωση και έξοδος στις αγορές

Αύξηση του χρέους, αναδιάρθρωση και έξοδος στις αγορές

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο 192,4% του ΑΕΠ προβλέπεται να εκτιναχθεί το χρέος της γενικής κυβέρνησης το 2016 από 181,8% του ΑΕΠ φέτος και 177,1% του ΑΕΠ πέρυσι, ενώ η κυβέρνηση θέτει ως στόχο την επάνοδο στις αγορές κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι θα έχει προηγηθεί νέα αναδιάρθρωσή του. Παράλληλα, καθιστά σαφές ότι θα δημιουργηθεί ένας ενιαίος λογαριασμός διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης.

Οπως προβλέπει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί κατά 17,7 δισ. ευρώ το 2016 σε σχέση με φέτος. Γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με τη μικρή υποχώρηση του ΑΕΠ θα οδηγήσει σε αύξησή του στο 192,4% του ΑΕΠ από 181,8% του ΑΕΠ. Δηλαδή, προβλέπεται ότι το 2016 η χώρα θα έχει σχεδόν διπλάσιο χρέος από την παραγόμενο προϊόν της.

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί δεδομένη τη νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Μετά την επικείμενη αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου του ελληνικού δημόσιου χρέους, αναμένεται να βελτιωθούν περαιτέρω τα βασικά χαρακτηριστικά του αναφορικά με τη μέση σταθμική φυσική του διάρκεια, την ομαλοποίηση του τρόπου αποπληρωμής του και την προβλεψιμότητα, μείωση και σταθεροποίηση του κόστους εξυπηρέτησής του, για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέσω των οποίων το δημόσιο χρέος θα καταστεί περαιτέρω εξυπηρετήσιμο», όπως αναφέρεται στο προσχέδιο. Και προσθέτει ότι «η εξυπηρετησιμότητα του χρέους θα απελευθερώσει τους απαραίτητους πόρους για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και θα επιτρέψει την επανέναρξη δραστηριότητας της χώρας στις διεθνείς αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της εκδοτικής, μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2016». Πάντως, προβλέπεται μικρή αύξηση των τόκων το 2016, στα 5,9 δισ. ευρώ από 5,8 δισ. ευρώ φέτος.

Επίσης, αναφορικά με τη διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων, στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης για το 2016 είναι η ανάπτυξη συστήματος συνεργασίας και διαχείρισης των συνολικών ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της γενικής κυβέρνησης «με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενιαίου λογαριασμού διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων» τους, στα πρότυπα των άλλων χωρών της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή