Παραίτηση διευθυντή τουρκικής εφημερίδας, με αιχμές

Παραίτηση διευθυντή τουρκικής εφημερίδας, με αιχμές

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραίτησή του υπέβαλε τη Δευτέρα ο διευθυντής της ημερήσιας τουρκικής εφημερίδας «Ζαμάν», Εκρέμ Ντουμανλί, επικαλούμενος «παράνομες πιέσεις» πάνω στο πρόσωπό του, αλλά και στο σύνολο των τουρκικών μέσων ενημέρωσης.

Σε ανακοίνωσή του το βράδυ της Δευτέρας, ο Ντουμανλί ανέφερε: «Εκτιμώ ότι δεν μπορώ να προσφέρω όσα οφείλω στη “Ζαμάν”, την οποία υπηρέτησα από το 2001, και ότι η υγεία μου δεν μου το επιτρέπει. Για τους λόγους αυτούς, παραιτούμαι από τη διεύθυνση».

Μετά την παραίτησή του, ο Ντουμανλί ευχήθηκε καλή τύχη στους συναδέλφους του, χαρακτηρίζοντας τη «Ζαμάν» προπύργιο ελεύθερης σκέψης και έκφρασης. Ο τέως διευθυντής, όμως, δεν σχεδιάζει να εγκαταλείψει την εφημερίδα, διατηρώντας την εβδομαδιαία πολιτική στήλη του, που έχει επανειλημμένα ενοχλήσει τον πρόεδρο Ερντογάν χάρη στις επικρίσεις και στο σκωπτικό ύφος της απέναντι στις υπερβολές της προεδρίας.

Ο Ντουμανλί μαζί με άλλους δημοσιογράφους διάφορων μέσων είχαν συλληφθεί τον Δεκέμβριο του 2014, στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης με στόχο μέσα ενημέρωσης προσκείμενα στον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Παρότι το δικαστήριο διέταξε την αποφυλάκιση του Ντουμανλί, στον διευθυντή της «Ζαμάν» επεβλήθη απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η εισαγγελία του Μπακίρκοϊ στην Κωνσταντινούπολη διέταξε έρευνα γύρω από σχόλια του Ντουμανλί, κατά τη διάρκεια εμφάνισής του σε εκπομπή του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου Kanalturk.

Η εισαγγελική έρευνα οδήγησε στην άσκηση δίωξης εναντίον του Ντουμανλί για «προσβολή του Τούρκου προέδρου» και «απειλές κατά του προσώπου του προέδρου».

www.todayszaman.com

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή