Σχεδιάζεται η επιβολή φόρου για τα ακίνητα Ελλήνων στο εξωτερικό

Σχεδιάζεται η επιβολή φόρου για τα ακίνητα Ελλήνων στο εξωτερικό

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεση της κυβέρνησης να φορολογήσει τα ακίνητα που κατέχουν οι Ελληνες στο εξωτερικό (όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» στις 23 Αυγούστου) επανέλαβε για μία ακόμη φορά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης μιλώντας στο Συνέδριο ProdExpo, ενώ προανήγγειλε την αλλαγή του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) από το 2016.

Οπως είπε ο υπουργός εξετάζεται το παράδειγμα του νόμου Μόντι για τη φορολόγηση ακινήτων Ελλήνων στο εξωτερικό, με συμψηφισμό του φόρου που έχει καταβληθεί στην αλλοδαπή. Σημείωσε δε, ότι είναι αδικία να πληρώνει ΕΝΦΙΑ ένας ιδιοκτήτης ακινήτου εμπορικής αξίας 50.000 ευρώ στην Ελλάδα και να μην πληρώνει ούτε ένα ευρώ φόρο στην Ελλάδα αυτός που έχει ένα σπίτι αξίας 5.000.000 ευρώ στο Λονδίνο. Τόνισε μάλιστα ότι ήδη το υπουργείο Οικονομικών έχει στην κατοχή του δύο λίστες από τις βρετανικές φορολογικές αρχές με την ακίνητη περιουσία Ελλήνων στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο νέος φόρος που σκοπεύει να επιβάλει το υπουργείο Οικονομικών στους φορολογουμένους που διαθέτουν ακίνητα στο εξωτερικό θα είναι τελείως διαφορετικός από τον ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται στην Ελλάδα. Ουσιαστικά το υπουργείο Οικονομικών θα επιβάλει φόρο με κάποιο συντελεστή επί της αξίας που αγοράσθηκε το ακίνητο ή διαφορετικά εάν δεν υπάρχουν σχετικά στοιχεία με την εμπορική αξία του ακινήτου. Για παράδειγμα, στην Ιταλία ο συντελεστής αυτός ήταν 0,76%.

Οσοι εκ των ιδιοκτητών καταβάλλουν αντίστοιχο φόρο στη χώρα που διατηρούν το ακίνητο θα απαλλαγούν από τον φόρο στην Ελλάδα. Οι ιδιοκτήτες όπως τονίζει το ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών θα πρέπει να προσκομίζουν ετησίως στις ελληνικές φορολογικές αρχές τα σχετικά παραστατικά, εφόσον πληρώνουν φόρο στο εξωτερικό, για να απαλλαγούν από αυτόν.

Ωστόσο, η εφαρμογή του φόρου δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση και απαιτεί χρόνο. Και αυτό διότι:

1. Το υπουργείο Οικονομικών δεν γνωρίζει τα ακίνητα που διαθέτουν οι Ελληνες στο εξωτερικό. Ακόμα και αν καταφέρει να τα εντοπίσει μέσω της διαδικασίας ανταλλαγής πληροφοριών με τις χώρες της Ε.Ε. θα δυσκολευτεί να βρει τα ακίνητα που είναι σε τρίτες χώρες και φορολογικούς παραδείσους και ενδεχομένως υπό τη σκέπη off shore εταιρειών.

2. Ενα ακόμα πρόβλημα είναι η αξία στην οποία θα επιβληθεί ο φόρος περιουσίας. Στο εξωτερικό δεν υπάρχουν αντικειμενικές αξίες παρά μόνο οι εμπορικές.

3. Σε κάθε χώρα η έννοια της ιδιοκτησίας καθορίζεται με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα στο Λονδίνο θα φορολογηθεί ο νομικά κύριος του ακινήτου ή οικονομικά κύριος του ακινήτου. Υπάρχoυν για παράδειγμα αυτοί που πληρώνουν τον ιδιοκτήτη ενός ακινήτου για να το χρησιμοποιήσουν για κάποια χρόνια (leaseholder) και οι πραγματικοί ιδιοκτήτες ακινήτων που το ακίνητο τους ανήκει εξ ολοκλήρου και για πάντα (freeholder).

Επίσης ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε ότι μεταβιβάσεις ακινήτων θα γίνονται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο από το 2016, καθώς όπως είπε θα κλείσουν τα τμήματα κεφαλαίου των ΔΟΥ για το κοινό και οι μεταβιβάσεις θα γίνονται με μία ειδική φόρμα στο Taxis, την οποία θα συμπληρώνουν οι συμβολαιογράφοι, με τους φορολογούμενους να καταβάλουν στην τράπεζα τον αναλογούντα φόρο.

Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Ο κ. Αλεξιάδης μιλώντας χθες στο 16ο συνέδριο Prodexpo για την ανάπτυξη και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας αν και ανέφερε ότι ο τρόπος που θα δομηθεί ο νέος φόρος δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, υπογράμμισε ότι θα είναι πιο αναλογικός και δίκαιος, καθώς η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο ΕΝΦΙΑ με τη σημερινή του μορφή έχει κλείσει τον κύκλο του. Οι αλλαγές θα συνδυαστούν με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που θα γίνει μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2016. Ειδικότερα θα δημιουργηθεί ένα σύστημα αυτόματης αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών οι οποίες θα προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές. Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι η θέσπιση αφορολόγητου ορίου ύψους 50.000 ευρώ στον νέο ΕΝΦΙΑ με στόχο να απαλλαγούν οι ιδιοκτήτες μικρών ακινήτων.

Πάντως, αν το αφορολόγητο διαμορφωθεί στα 50.000 ευρώ, το 41,7% των ιδιοκτητών ακινήτων δεν θα πληρώσει φόρο, αφού περισσότεροι από 2,7 εκατομμύρια φορολογούμενοι έχουν στην κατοχή τους ακίνητα, των οποίων η αξία με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα δεν υπερβαίνει τις 50.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή