Κέρδη 2,5 τρισ. δολ. σε μία εβδομάδα λόγω Fed

Κέρδη 2,5 τρισ. δολ. σε μία εβδομάδα λόγω Fed

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων τεσσάρων ετών καταγράφουν οι αγορές χάρη στην αισιοδοξία των επενδυτών ότι η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) θα αναβάλει για μερικούς μήνες ακόμη την πρώτη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού από το 2006. Η αξία των μετοχών παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 2,5 τρισ. δολάρια στο διάστημα από την προπερασμένη Παρασκευή μέχρι χθες και παράλληλα τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών κατέγραψαν το ίδιο διάστημα τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη των τελευταίων 18 ετών. Μετά τη δημοσίευση των πρακτικών από τη συνεδρίαση της Fed τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα οποία πολλοί από τους Αμερικανούς κεντρικούς τραπεζίτες ανησυχούν για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και για τον χαμηλό πληθωρισμό στις ΗΠΑ, οι επενδυτές φάνηκαν διατεθειμένοι να αναλάβουν μεγαλύτερα ρίσκα. «Αρέσουν στους επενδυτές τα πρακτικά της Fed, διότι δείχνουν ισχυρή αμερικανική οικονομία και χαμηλά επιτόκια», εξηγεί στο Reuters ο Γιάσπερ Λόουερ, αναλυτής της CMC Markets στο Λονδίνο.

Ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης MSCI ενισχυόταν χθες το μεσημέρι κατά 0,6% και από την αρχή της εβδομάδας κατά 4,3%, άνοδος που είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2011. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 ενισχυόταν κατά 0,8% και κατά 5% από την αρχή της εβδομάδας. Η άνοδος επεκτάθηκε και στα εμπορεύματα, με το Brent να είναι καθ’ οδόν για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από το 2009 και τον ψευδάργυρο να ενισχύεται κατά 9%, η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος των τελευταίων επτά ετών, χάρη στην ανακοίνωση της Glencore ότι θα μειώσει την παραγωγή του μετάλλου.

Οι επενδυτές ποντάρουν ότι η Fed θα καθυστερήσει την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού μέχρι το 2016. Το αποτέλεσμα ήταν η υποτίμηση του δολαρίου και η ενίσχυση των τιμών της ενέργειας, των πρώτων υλών και των βιομηχανικών εταιρειών χάρη στην προσδοκία των επενδυτών ότι το ασθενέστερο δολάριο θα ενισχύσει τα κέρδη τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή