Αυξάνονται οι πρόωροι θάνατοι

Αυξάνονται οι πρόωροι θάνατοι

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος θα προκαλέσουν τον θάνατο δύο εκατομμυρίων Κινέζων έως το 2030. Τα θύματα θα διπλασιαστούν συγκριτικά με το 2010, επισημαίνουν οι ερευνητές κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για μια «επιδημία πρόωρων θανάτων» στο πιο πολυπληθές κράτος του κόσμου.

Οι τάσεις που καταγράφηκαν πρόσφατα υποδεικνύουν ότι ο ένας ανά τρεις Κινέζους άνδρες νεαρής ηλικίας θα πεθάνει εξαιτίας του καπνίσματος, αναφέρει μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Στις γυναίκες, τα πράγματα διαφαίνονται καλύτερα, καθώς είναι λιγότερες οι καπνίστριες και κατά συνέπεια λιγότεροι οι θάνατοι.

«Περίπου τα δύο τρίτα των νεαρών Κινέζων ανδρών θα εξελιχθούν σε καπνιστές τσιγάρου και οι περισσότεροι θα ξεκινήσουν το κάπνισμα προτού να γίνουν είκοσι ετών. Αν δεν σταματήσουν έγκαιρα, περισσότεροι από τους μισούς τελικά θα πεθάνουν εξαιτίας της εξάρτησής τους», υπογραμμίζει ένας από τους συντάκτες του άρθρου, ο Ζενγκμίνγκ Τσεν του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Η Κίνα, αξίζει να σημειωθεί, καταναλώνει το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τσιγάρων και βρίσκεται στην έκτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης των θανάτων εξαιτίας του καπνίσματος. «Ο αριθμός των ετήσιων θανάτων που προκαλούνται από τον καπνό θα αυξηθεί από ένα εκατομμύριο το 2010, σε δύο εκατομμύρια το 2030 και τρία εκατομμύρια το 2050, τάση η οποία θα συνεχιστεί εάν δεν καταβληθεί σοβαρή προσπάθεια απεξάρτησης και διακοπής του καπνίσματος», σημειώνουν οι ερευνητές. «Η ευρεία διακοπή του καπνίσματος θα προσφέρει στην Κίνα μία από τις αποτελεσματικές, όσον αφορά το κόστος, στρατηγικές προκειμένου να σταματήσουν αυτοί οι αναίτιοι, πρόωροι θάνατοι μέσα στις επόμενες δεκαετίες».

Το 2010 πέθαναν στην Κίνα εξαιτίας του καπνίσματος περί τις 840 χιλιάδες άνδρες και 130 χιλιάδες γυναίκες, ενώ ο συνολικός πληθυσμός αγγίζει σήμερα το 1,4 δισ. Οι καπνιστές εμφανίζουν διπλάσια ποσοστά θανάτων συγκριτικά με τα άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ.

Η αναλογία των θανάτων που αποδίδονται στο κάπνισμα μεταξύ των ανδρών Κινέζων ηλικίας από 40 έως 79 ετών διπλασιάστηκε από το 10% που ήταν στις αρχές του 1990 σε 20% σήμερα, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Τα ποσοστά στους κατοίκους των αστικών κέντρων είναι ακόμα υψηλότερα και φτάνουν το 25% των θανάτων ανάμεσα στους άνδρες, ενώ εμφανίζεται αυξητική τάση. «Παραδόξως οι ενήλικες γυναίκες, στην παραγωγική ηλικία, καπνίζουν σήμερα πολύ λιγότερο συγκριτικά με την περασμένη γενιά», αναφέρει η μελέτη. «Το 10% των γυναικών που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1930 κάπνιζαν, ενώ μόνο το 1% των γυναικών που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1960 έχουν την ίδια βλαβερή συνήθεια». Λιγότερο από το 1% των θανάτων γυναικών που γεννήθηκαν μετά το 1960 αποδίδεται στον καπνό, σημειώνεται στη μελέτη.

Για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για δύο εθνικές μελέτες στις οποίες συνολικά συμμετείχαν 730 χιλιάδες Κινέζοι.

Ενα από τα καλά νέα που βγήκαν από την ανάλυση των στοιχείων αφορά τη σημαντική αύξηση του αριθμού των Κινέζων που παρατάνε το κάπνισμα (από 3% το 1991 σε 9% το 2006). Τέλος, στη μελέτη επισημαίνεται πως οι θάνατοι εξαιτίας του καπνίσματος εμφανίζουν σαφή μείωση στα κράτη της Δύσης την τελευταία εικοσαετία, εν μέρει εξαιτίας των σημαντικών αυξήσεων στην τιμή των τσιγάρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή