Βελτιωμένη οργανική κερδοφορία για την Τράπεζα Πειραιώς το β΄ τρίμηνο

Βελτιωμένη οργανική κερδοφορία για την Τράπεζα Πειραιώς το β΄ τρίμηνο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια καλή πρώτη γεύση των τάσεων του β΄ τριμήνου έδωσε η Τράπεζα Πειραιώς δημοσιεύοντας ορισμένα βασικά στοιχεία. Παρά τις δύσκολες συνθήκες, ο όμιλος παρουσίασε στο τέλος Ιουνίου επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων 545 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 11% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Τα κέρδη (προ προβλέψεων) του β΄ τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 275 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 2% σε τριμηνιαία βάση.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για προκαταρκτικά αποτελέσματα ενώ τα οριστικά θα δημοσιοποιηθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Τα αποτελέσματα δεν περιλαμβάνουν τις προβλέψεις οι οποίες θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα του AQR και οι οποίες θα καθορίσουν την τελική εικόνα των μεγεθών της τράπεζας.

Γενικά η εικόνα του ομίλου στο β΄ τρίμηνο ήταν θετική παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Στο πρώτο εξάμηνο τα επαναλαμβανόμενα καθαρά λειτουργικά έσοδα διαμορφώθηκαν στο 1.185 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 4% σε ετήσια βάση. Στο τέλος Ιουνίου ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθε στο 39,4% από 38,9% τον περασμένο Μάρτιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας, η δημιουργία νέων δανείων σε καθυστέρηση περιορίσθηκε κατά το β΄ 3μηνο σε σχέση με το α΄ 3μηνο για τον όμιλο (+111 εκατ. από +264 εκατ.) ενώ στην Ελλάδα οι νέες επισφάλειες μειώθηκαν κατά 7 εκατ. από +191 εκατ. το α΄ τρίμηνο. Οι καταθέσεις πελατών διαμορφώθηκαν στα 38,8 δισ., εκ των οποίων 35,1 δισ. στην Ελλάδα. Οι οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις προκάλεσαν σημαντικές εκροές καταθέσεων στο 6μηνο 2015, με σταθεροποίηση να παρατηρείται από τη λήξη της τραπεζικής αργίας στην Ελλάδα στις 20 Ιουλίου λόγω και των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Η χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα ανήλθε σε 37,3 δισ. τον Ιούνιο 2015 από 30,3 δισ. τον Μάρτιο 2015. Ωστόσο, παρατηρείται αποκλιμάκωση της χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα σε σχέση με τον Ιούνιο 2015 (35,8 δισ. στα τέλη Σεπτεμβρίου 2015, εκ των οποίων τα 21,2 δισ. από τον μηχανισμό ELA). Τα δάνεια προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν στα 70,0 δισ. τον Ιούνιο 2015 (εκ των οποίων 64,2 δισ. στην Ελλάδα), έναντι 70,6 δισ. τον Μάρτιο 2015 (εκ των οποίων 64,5 δισ. στην Ελλάδα).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT