Επενδυτικές ευκαιρίες εν μέσω της «τέλειας καταιγίδας»

Επενδυτικές ευκαιρίες εν μέσω της «τέλειας καταιγίδας»

3' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βουτιά στην τιμή του πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων ασκεί μεγάλη πίεση στις επιδόσεις των αναδυόμενων αγορών. Παρ’ όλα αυτά, η Saxo Bank διακρίνει τη μεγαλύτερη ελπίδα ακριβώς σε αυτές τις αγορές. Ενώ οι κίνδυνοι για την παγκόσμια ανάπτυξη αυξάνονται, η χρονική στιγμή για μια κίνηση στα επιτόκια των ΗΠΑ παραμένει πηγή ανησυχίας για τις αναδυόμενες οικονομίες – ωστόσο η εγγενής αυτή μεταβλητότητα δημιουργεί τις δικές της επενδυτικές ευκαιρίες.

Οι αναδυόμενες αγορές αντιμετωπίζουν τις σφοδρές συνέπειες από μια «τέλεια καταιγίδα» λόγω χρέους, από το αβέβαιο δολάριο και την κατάρρευση των τιμών στα εμπορεύματα. Ωστόσο, σύμφωνα με τις επενδυτικές προτάσεις της Saxo Bank για το δ΄ τρίμηνο 2015, υπάρχει ελπίδα –και επενδυτικές ευκαιρίες– ακόμη και αν ο κύκλος άρνησης μέσω του «παρατείνω και προσποιούμαι» επιμένει.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Saxo Bank, Στιν Τζάκομπσεν αναφέρει ότι «η πολιτική του “παρατείνω και προσποιούμαι” πυροδότησε έναν αρνητικό φαύλο κύκλο, όπου το χρέος των αναδυόμενων αγορών που αποτιμάται σε δολάρια ΗΠΑ μετατράπηκε στα τοπικά νομίσματα». Στη συνέχεια, το ισχυροποιημένο δολάριο αύξησε το βάρος του χρέους, ενώ ταυτόχρονα μείωσε τις τιμές των εμπορευμάτων – δηλαδή το βασικό εξαγωγικό πλεονέκτημα για πολλές αναδυόμενες οικονομίες. Με τη σειρά του, αυτό επέφερε μείωση της ζήτησης και της ανάπτυξης στις αναδυόμενες αγορές.

Οι βασικές επενδυτικές προτάσεις της Saxo Bank για το επόμενο τρίμηνο είναι οι εξής:

• Εμπορεύματα. Τα εμπορεύματα κατέβαλαν προσπάθεια να σταθεροποιηθούν το μεγαλύτερο μέρος του Σεπτεμβρίου, αφού πολλές πρώτες ύλες, όπως τα βιομηχανικά μέταλλα, έφτασαν σε επίπεδα που δεν είχαμε ξαναδεί από τις αρχές της νέας χιλιετίας. Η αύξηση προσφοράς σε βασικά εμπορεύματα, από τα μέταλλα, την ενέργεια και τα γεωργικά προϊόντα, συνέχισε να πλήττει έντονα τις χώρες των αναδυόμενων αγορών, των οποίων η ευημερία εξαρτάται από τις εξαγωγές πρώτων υλών.

• Μακροοικονομικά. Η πολυαναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα αποτελέσει το τέταρτο μακροοικονομικό γεγονός-ορόσημο. Οι αναδυόμενες αγορές, ωστόσο, παραμένουν ένας σημαντικός παράγοντας στην εξίσωση, καθώς η υπερβολική αδυναμία που παρατηρείται μετά την απροθυμία για ανάληψη κινδύνου από τα τέλη του καλοκαιριού μπορεί να αποδειχθεί υπερβολική.

• Συνάλλαγμα. Η απόφαση της Fed τον Σεπτέμβριο κατέστησε σαφές ότι η πολιτική της συγκεκριμένης κεντρικής τράπεζας είναι παγκόσμια, ιδιαίτερα όσον αφορά τις αναδυόμενες οικονομίες. Παρά το γεγονός ότι το δ΄ τρίμηνο η προοπτική ανάκαμψης σε νομίσματα όπως το ρούβλι, το ρεάλ Βραζιλίας, τη λίρα Τουρκίας και το ραντ Νοτίου Αφρικής διαφαίνεται καθαρά λόγω διάθεσης για ανάληψη κινδύνου, μια πιο συντηρητική προσέγγιση θα στρεφόταν σε άλλα νομίσματα και αγορές, όπως για παράδειγμα στο Μεξικό και την Πολωνία.

• Ομόλογα. Κατά τη διάρκεια του γ΄ τριμήνου το αίσθημα φόβου επικράτησε στις αγορές και στις αρχές του δ΄ τριμήνου παραμένει υπολογίσιμη δύναμη. Η Saxo πιστεύει ότι ευκαιρίες ξεκινούν από τις αναδυόμενες αγορές. Πρώτον, η συνολική απομάκρυνση από τα στοιχεία ενεργητικού των αναδυόμενων αγορών έχει αυξήσει σημαντικά τη διαφορά απόδοσης μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναδυόμενων αγορών. Και δεύτερον, η έλλειψη ανάπτυξης αποτελεί, επίσης, ιδιαίτερα σημαντικό παράγοντα.

• Ασία. Το φθηνό χρήμα που προήλθε από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Fed και τα εκτεταμένα μέτρα τόνωσης στην Κίνα κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, έχουν διογκώσει σε μεγάλο βαθμό τα στοιχεία ενεργητικού. Η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται, τα εμπορεύματα δεν έχουν βρει ακόμη κάποιο επίπεδο στήριξης, ενώ τα στοιχεία ενεργητικού από τις αναδυόμενες αγορές δεν έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν τη συνεχιζόμενη επιδείνωση των θεμελιωδών μακροοικονομικών μεγεθών.

• Μετοχές. Το γ΄ τρίμηνο του 2015 θα μείνει στην ιστορία ως το μεγάλο κάλεσμα αφύπνισης, καθώς οι μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο παρασύρθηκαν στην πιο βίαιη, γι’ αυτές, περίοδο από το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, σύμφωνα με τη μέτρηση του πρώτου και του δεύτερου παραγώγου μεταβλητότητας. Στο γ΄ τρίμηνο, οι μετοχές των ανεπτυγμένων αγορών κατέγραψαν πτώση 6,2%, ενώ μετοχές των αναδυόμενων αγορών κατακρημνίστηκαν στο -16,2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT