Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

Επιλογές της εβδομάδας: Αθήνα

4' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ

Αρχιτεκτονικός μαραθώνιος

Στο πλαίσιο της ημερίδας Δομές Index 3 «Αφετηρίες», 45 νέοι Ελληνες αρχιτέκτονες εμπνέονται από τα έργα μεγάλων αρχιτεκτόνων του διεθνούς στερεώματος, όπως ο Gerrit Rietveld, ο Mies van der Rohe, ο Alvaro Siza, ο Toyo Ito, ο Τάκης Ζενέτος, παρουσιάζοντας εκείνα που αποτέλεσαν σημείο αναφοράς της δικής τους έμπνευσης και εξέλιξης. Σε αυτό τον μαραθώνιο διάλογο με τη διεθνή αρχιτεκτονική, ο οποίος θα λάβει χώρα στο αμφιθεάτρο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138) με ελεύθερη είσοδο, τον ρόλο του σχολιαστή θα αναλάβουν 10 καταξιωμένοι αρχιτέκτονες και καθηγητές πανεπιστημίου από όλη την Ελλάδα. Η ημερίδα ξεκινάει στις 10.30 π.μ. και χωρίζεται σε πέντε διαφορετικές συνεδρίες. Τα έργα που θα παρουσιαστούν προέρχονται από την Ευρώπη, την Αμερική, την Ασία αλλά και το ουτοπικό, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα χρήσεων, από ιδιωτικές κατοικίες, δημόσια κτίρια και γραφεία έως και μνημεία, μουσεία και κήπους, από τις αρχές του 1900 έως σήμερα. Απευθύνεται σε αρχιτέκτονες, σχεδιαστές εσωτερικού χώρου και τοπίου, φοιτητές, καλλιτέχνες, πολιτικούς μηχανικούς, αλλά και σε όσους ασχολούνται με την αρχιτεκτονική και το design. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τους ομιλητές στο www.domesindex.com/afetiries/

ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

«Πρώτη» με τον «Μαγικό Αυλό» του Μότσαρτ

Στο θέατρο «Ολύμπια» παρουσιάζεται η παραγωγή που ανοίγει επισήμως τη νέα σεζόν για την Εθνική Λυρική Σκηνή. Πρόκειται για την επιτυχημένη παράσταση της όπερας του Μότσαρτ «Ο Μαγικός Αυλός», σε σκηνοθεσία του Αρνό Μπερνάρ, που είχε πρωτοπαρουσιαστεί την καλλιτεχνική περίοδο 2010-11 στη Λυρική. Τα σκηνικά και κοστούμια είναι του Μπρούνο Σβενγκλ, ενώ την Ορχήστρα της ΕΛΣ διευθύνουν εναλλάξ οι Γιώργος Πέτρου και Μιχάλης Οικονόμου. Ο Μαγικός Αυλός είναι η πρώτη όπερα του Μότσαρτ για ευρύ κοινό. Με το έργο αυτό ο συνθέτης επιθυμούσε να γοητεύσει τους πολλούς, αλλά και να προσφέρει βαθύτερο επίπεδο ανάγνωσης στους πιο καλλιεργημένους. Στην εντυπωσιακή διανομή οι Αντώνης Κορωναίος, Βασίλης Καβάγιας, Μαρία Μητσοπούλου, Βασιλική Καραγιάννη, Χάρης Ανδριανός κ.ά.

​​Ακαδημίας 59-61,

τηλ. 210-36.62.100

ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Μάριο Μερτζ, ένα πνεύμα ελεύθερο

Σε μια εποχή αναζήτησης και ανησυχίας, η έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με τα έργα του καλλιτέχνη της Arte Povera, Μάριο Μερτζ μας βοηθά να ανακαλύψουμε, αξίες που αντέχουν στον χρόνο. Ο Ιταλός καλλιτέχνης (1925-2003) που εμπνεύστηκε τα περισσότερά του έργα από την ακολουθία Φιμπονάτσι (όπου κάθε αριθμός είναι άθροισμα των δύο προηγούμενων), άφησε το στίγμα του στην τέχνη από το 1950 και μετά. Επινοητικός, πολιτικοποιημένος, πνεύμα ελεύθερο και τολμηρό συνδύασε τα μαθηματικά με την εικαστική δημιουργία. Στο Μέγαρο Σταθάτου, η έκθεση που συνδιοργανώνεται με τη συνδρομή του Οργανισμού ΝΕΟΝ, μας προσφέρει μια γεύση από εγκαταστάσεις, σχέδια και σημειώσεις του. Την επιμελείται ο Πάολο Κολόμπο, ο επιμελητής που μιλά τέλεια ελληνικά και γνωρίζει σε βάθος το έργο του Μερτζ. Η διάρκεια είναι μέχρι και τα τέλη Ιανουαρίου του 2016.

GAZARTE

Το «21» αλλιώς

Ο ταλαντούχος Αρης Μπινιάρης, μετά το Φεστιβάλ Αθηνών, παρουσιάζει το «21», μια ρηξικέλευθη μουσικοθεατρική ματιά στην Ελληνική Επανάσταση, στο Gazarte στις 25, 26, 31/10 και 1/11. Η παράσταση υπό μορφή ροκ ορατορίου έχει την αφετηρία της σε κείμενα από πηγές της επαναστατικής περιόδου.

​​Στις 9 μ.μ.,

Βουτάδων 32-34

ΓΕΝΝΑΔΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Βιβλιαγορά

Η φθινοπωρινή Βιβλιαγορά στους κήπους της Γενναδείου Βιβλιοθήκης άρχισε χθες και συνεχίζεται σήμερα, 11 π.μ. – 5 μ.μ., με προσφορά ποιοτικών εκδόσεων σε προσιτές τιμές. Φέτος, οι εκδόσεις Καλέντη βρίσκονται στον κήπο της Γενναδείου με παιδική και εφηβική λογοτεχνία.

​​Σήμερα, 11 π.μ. – 5 μ.μ. Γεννάδειος,

Σουηδίας 61.

ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ

Σωκράτης Σινόπουλος

Ο δεξιοτέχνης της πολίτικης λύρας Σωκράτης Σινόπουλος έρχεται με το κουαρτέτο του για μια συναυλία υπό τον τίτλο «Eight Winds» στη Στέγη. Τα κομμάτια της συναυλίας όπως και του ομώνυμου άλμπουμ είναι εν μέρει αυτοσχεδιαστικά και έως ένα βαθμό, γραμμένα με νότες.

​​Στις 8.30 μ.μ.,

Συγγρού 103-107

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

Κρατική Ορχήστρα

Κυριακάτικη συναυλία στο Μέγαρο Μουσικής για μικρούς και μεγάλους δίνει αύριο η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με τίτλο «Ο γερμανικός ήχος του Hollywood». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των Μαξ Στάινερ, Γκότφριντ Χούπερτς, Φρίντριχ Χολάιντερ, Τζον Γουίλιαμς κ.ά. Διευθύνει ο Φρανκ Στρόμπελ.

​​7.30 μ.μ.

Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη

ΘΕΑΤΡΟ ΟΔΟΥ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

«Φθινοπωρινή Σονάτα»

H θεατρική ομάδα «Προτσές» μεταφέρει το έργο του Ινγκμαρ Μπέργκμαν «Φθινοπωρινή Σονάτα» στη σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κυκλάδων – «Λευτέρης Βογιατζής» σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη. Πρωταγωνιστούν η Μαρία Κεχαγιόγλου και η Ανθή Ευστρατιάδου στους ρόλους της μητέρας και της κόρης που έρχονται αντιμέτωπες μεταξύ τους και με το κοινό, σκοτεινό τους παρελθόν.

​​Πρεμιέρα την Πέμπτη στις 9 μ.μ.

Κυκλάδων 11.

ΙΔΡΥΜΑ «ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ»

Taiwan Film Festival

Τρεις ταινίες της νέας γενιάς κινηματογραφιστών της Ταϊβάν περιλαμβάνει το πρόγραμμα του τετραήμερου κινηματογραφικού φεστιβάλ που ξεκινάει την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου με το φιλμ «Step Back to Glory» του Τσανγκ Μπο – ρι (2013), βασισμένο στην πραγματική ιστορία της ομάδας διελκυστίνδας του Γυμνασίου Θηλέων του Jingmei.

​​Στις 8 μ.μ. στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης». Με αγγλικούς υποτίτλους.

ΔΟΥΡΓΟΥΤΙ

«Οχι Παίζουμε»

Την περιπατητική παράσταση με τίτλο «Dourgouti Island Hotel» παρουσιάζει η ομάδα «Οχι Παίζουμε» του Γιώργου Σαχίνη στη γειτονιά του Δουργουτίου, στο πλαίσιο της πλατφόρμας UrbanDig. Σαράντα περφόρμερ μοιρασμένοι σε τρεις διαδρομές εξερευνούν την προσφυγική, αγωνιστική και μεταναστευτική ιστορία της συγκεκριμένης γειτονιάς της Αθήνας.

​​Αφετηρία στην οδό Φανοσθένους 8,

Α.Π.Σ. Πήγασος, τηλέφωνο για κρατήσεις

210-92.22.863. Εως 1/11.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΟΡΡΕ

«Drops of Breath»

Η παράσταση χορού «Drops of Breath» που παρουσιάστηκε στο Σούνιο τον Σεπτέμβριο στον βυθό της θάλασσας ξαναπαρουσιάζεται για τρεις βραδιές (25, 26, 27/10) στους κήπους του Μουσείου Βορρέ. Νέος τίτλος της παράστασης «Drops of Peace», ένας περίπατος μέσα στη φύση με μνήμες από την υποβρύχια εμπειρία των χορευτών.

​​Ωρα έναρξης 8.30 μ.μ. Πάροδος Διαδόχου Κωνσταντίνου 1, Παιανία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT