Αλλαγή πλεύσης από το Ποτάμι

Αλλαγή πλεύσης από το Ποτάμι

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επτά αλλαγές στον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες προτείνει ο κ. Στ. Θεοδωράκης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν η κυβέρνηση δεν δεχθεί σοβαρότατες τροποποιήσεις στο σχέδιό της, το Ποτάμι θα τον καταψηφίσει τελικά στο σύνολό του. Μεταξύ άλλων, ο κ. Θεοδωράκης εισηγείται να έχει το ΕΣΡ και όχι η κυβέρνηση την απόλυτη ευθύνη για τον αριθμό των αδειών, όπως και την ευθύνη της τελικής επιλογής όσων τις διεκδικήσουν, να ενταχθούν στον νόμο και τα ραδιόφωνα, να αφαιρεθεί το άρθρο που υπαγορεύει στα δημοτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα να μετατραπούν σε Α.Ε., να μην υπάρχει καμία εμπλοκή υπουργών στον καθορισμό του αριθμού των εργαζομένων και των ειδικοτήτων τους στα ΜΜΕ, και –κυρίως– πριν ξεκινήσει οποιαδήποτε διαδικασία να πληρωθεί η νόμιμη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Οι προτάσεις αυτές που επί της ουσίας συνιστούν προϋποθέσεις, ανατρέπουν βέβαια την αρχική εντύπωση της θετικής στάσης που έδειξε προχθές ότι θα τηρήσει το Ποτάμι, ψηφίζοντας «ναι επί της αρχής» στον νόμο «έστω και με κρύα καρδιά», όπως είπε ο βουλευτής Κ. Μπαργιώτας.

Οξύτατες αντιδράσεις

Κατά πληροφορίες, στη σκλήρυνση της στάσεως του κ. Θεοδωράκη συνέβαλαν οξύτατες αντιδράσεις που προέκυψαν τα τελευταία 24ωρα από ουκ ολίγα στελέχη της Επιτροπής Διαλόγου του Ποταμιού, τα οποία του διεμήνυσαν ότι προτίθενται ακόμη και να παραιτηθούν «αν στηρίξει έναν κατάπτυστο νόμο, όπως αυτόν του κ. Παππά». Βάσει των ίδιων πηγών, κάποια στελέχη επισημαίνοντας ότι ο εν λόγω νόμος συνιστά αντιδημοκρατική εκτροπή μετά τις εξίσου αυταρχικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ στα ΑΕΙ και στη Γραμματεία Εσόδων, χαρακτήρισαν απαράδεκτη τη στάση του κόμματος, αποδίδοντάς την στη φοβία που κατατρύχει το Ποτάμι λόγω της κριτικής που δέχεται ότι είναι διαπλεκόμενο με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Συνεργάτες, ωστόσο, του κ. Θεοδωράκη απέδιδαν χθες τις συγκεκριμένες αντιδράσεις σε παρεξήγηση και τόνιζαν ότι οι βουλευτές του κόμματος από την αρχή της συζήτησης στη Βουλή ανέδειξαν τους επτά όρους που θέτει το Ποτάμι. «Είπαμε “ναι επί της αρχής”, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει επιτέλους να καθοριστεί ένα νομικό πλαίσιο που θα ρυθμίσει το άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά καθ’ οιονδήποτε τρόπο δεν θα συναινέσουμε στο σχέδιο του κ. Παππά να αντικαταστήσει τους σημερινούς καναλάρχες με άλλους της αρεσκείας του, γιατί αυτό τελικά προωθεί υπογείως με τον νόμο του», έλεγαν πηγές της Σεβαστουπόλεως, προεξοφλώντας έτσι την καταψήφιση του νόμου.

Κατόπιν τούτου, το ίδιο ακριβώς μήνυμα θα στείλει προφανώς στην κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης με τη σημερινή τοποθέτησή του στη Βουλή. Αφού δηλαδή εξηγήσει τους επτά όρους που θέτει το κόμμα του, επί της ουσίας θα καταγγείλει την κυβέρνηση ότι επιθυμεί να ελέγξει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με πρόσχημα ένα νόμο που θα όφειλε να αποσυνδέσει πλήρως τα ΜΜΕ από την εκάστοτε εξουσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή