Μ. Σάλλας: Εξαιρετικά υψηλό το κόστος για τις τράπεζες από τους πλειστηριασμούς

Μ. Σάλλας: Εξαιρετικά υψηλό το κόστος για τις τράπεζες από τους πλειστηριασμούς

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άποψη ότι «οι πλειστηριασμοί, και μάλιστα στις σημερινές πολύ χαμηλές τιμές των ακινήτων, θα έχουν εξαιρετικά υψηλό κόστος για τις τράπεζες», εξέφρασε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, δηλώνοντας αντίθετος στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας. Αντί αυτού συνέστησε να αναζητηθούν άλλες λύσεις που δεν θα δημιουργούν αδικίες με άλλους πολίτες που δεν έχουν δανειστεί, ενώ σε ό,τι αφορά τα όρια για την προστασία που συζητούνται μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, πρότεινε τη διατήρηση του ορίου των 200.000 ευρώ, που ισχύει μέχρι σήμερα ατύπως για τους πλειστηριασμούς. «Γίνεται, όπως γνωρίζετε, πολύς λόγος και για το ύψος των αξιών των κατοικιών, αν είναι στις 120.000 ή στις 250.000, που θα πρέπει να απαλλάσσονται από πλειστηριασμούς. Το σημερινό ύψος κάθε δανείου αυτής της κατηγορίας είναι κατά συντριπτική πλειονότητα κάτω από 100.000 ευρώ ανεξάρτητα από την αξία του σπιτιού ή του αρχικού ύψους του δανείου. Πιστεύω πως το όριο που είχε υιοθετηθεί στο παρελθόν, ως αξία σπιτιού, δεν έχει νόημα ν’ αλλάξει, πρέπει να παραμείνει το ίδιο». Σε ό,τι αφορά την αναζήτηση λύσεων που δεν θα δημιουργούν ηθικό πρόβλημα, ο κ. Σάλλας πρότεινε για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση και για όσους έχουν εισοδήματα κάτω από ένα ορισμένο ύψος να πληρώνουν ένα μικρό και συμβολικό ποσό, π.χ. 1,2% επί του υπολοίπου του δανείου. Με τον τρόπο αυτό, όπως εξήγησε, θα υπάρχει μια δίκαιη αντιμετώπιση με όσους νοικιάζουν σπίτια από ιδιώτες και βρίσκονται ενδεχομένως στην ίδια ή σε χειρότερη εισοδηματική ή περιουσιακή κατάσταση. «Ετσι, αν το υπόλοιπο δανείου κάποιου σήμερα είναι ας πούμε 100.000 ευρώ, ποσό που είναι πάνω από τον μέσο όρο δανείου των δανειοληπτών πρώτης κατοικίας, θα επιβαρύνεται το πολύ με 1.200 ευρώ τον χρόνο ή με 100 ευρώ τον μήνα, υποκαθιστώντας το όποιο επιτόκιο, με παράλληλη αναστολή των δόσεων του κεφαλαίου. Παράλληλα με την πρόταση αυτή θα αποκατασταθεί μιας μορφής κοινωνική δικαιοσύνη, έναντι όσων δεν έχουν κατοικία και πληρώνουν ενοίκιο, καθώς επίσης και έναντι των συνεπών δανειοληπτών, που αισθάνονται ιδιαίτερα αδικημένοι. Η έναρξη διαδικασίας πλειστηριασμών στην πρώτη κατοικία καταλήγει να είναι σε βάρος των τραπεζών. Η συμβολική καταβολή όμως ενός μικρού ποσού, όπως είπα, που μπορεί να γίνεται με παρακράτηση από μισθό, σύνταξη, επίδομα κ.λπ. είναι δίκαιη και αντικειμενική. Είμαι απόλυτα αντίθετος να στερηθούν τα σπίτια τους βιοπαλαιστές, μικροσυνταξιούχοι και άνεργοι και να επωμισθούν ένα τέτοιο βάρος, ηθικό και οικονομικό, οι τράπεζες», υπογράμμισε.

Ο κ. Σάλλας χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την άποψη πως πίσω από την πρόταση που έχουν καταθέσει οι θεσμοί υπάρχουν πιέσεις των τραπεζών. «Οι τράπεζες θα έχουν εξαιρετικά υψηλό κόστος εφαρμόζοντας τη διαδικασία των πλειστηριασμών και μάλιστα στις σημερινές πολύ χαμηλές τιμές των ακινήτων. Αν όλα αυτά τα δεκάδες χιλιάδες ακίνητα περιέλθουν στις τράπεζες, θα εκμηδενιστεί η αξία τους». Ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς απέδωσε την επιμονή από την πλευρά των θεσμών στην επιδίωξή τους να περιοριστεί ο ηθικός κίνδυνος, αλλά «σας λέω με βεβαιότητα ότι τα στεγαστικά δάνεια έχουν το μικρότερο πρόβλημα, σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή