Η νέα εξωτερική πολιτική της Ελλάδας

Η νέα εξωτερική πολιτική της Ελλάδας

4' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​Η χώρα μας σήμερα, οδεύει ολοταχώς στο να καταστεί ο παρίας της διεθνούς κοινότητας. Η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας και η αδυναμία να εφαρμόσει αυτά που η ίδια τελικά συμφώνησε, μας έβαλαν στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Eνωσης. Με έλλειμμα εμπιστοσύνης, βυθισμένη στην εσωστρέφεια των προβλημάτων της, η Ελλάδα βρίσκεται απομονωμένη στη γωνία, τη στιγμή που οι διεθνείς ισορροπίες δυνάμεων αλλάζουν και ταυτόχρονα προκύπτουν νέοι κίνδυνοι και ισχυρές προκλήσεις. Πρέπει λοιπόν, να αντιληφθούμε ότι η εθνική προσπάθεια για την έξοδο από την οικονομική κρίση, είναι άμεση αναγκαιότητα και πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση, πριν φτάσουμε να κινδυνεύσουμε.

Οι γεωστρατηγικές κινήσεις που εκτυλίσσονται, λαμβάνουν χώρα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Η παγκόσμια οικονομία διέρχεται μια περίοδο έντονης και διαρκούς αστάθειας με ισχυρές αναταράξεις στην Κίνα και τη Ρωσία που προοιωνίζονται μια νέα παγκόσμια οικονομική κρίση. Την ίδια στιγμή, οι οικονομίες και η πολιτική σταθερότητα των κρατών της Μέσης Ανατολής δέχονται ισχυρές πιέσεις και δοκιμάζονται, κυρίως από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου λόγω των διεθνών αναιμικών ρυθμών ανάπτυξης. Μέσα σε αυτό το ευμετάβλητο πεδίο, καταγράφεται η άνοδος του Ισλαμικού Κράτους, ενός νέου ακραίου φονταμενταλισμού, που εκδηλώνεται κυρίως στη Συρία και μετατρέπεται σταδιακά σε ένα μέτωπο που εκλαμβάνει χαρακτηριστικά διεθνούς σύρραξης. Ενώ ανησυχία προκαλεί και η αστάθεια στην Τουρκία, καθώς έχουμε δείγματα από το παρελθόν για το πώς η γείτονα χώρα επιλέγει να εξάγει την κρίση στο εσωτερικό της.

Είναι σύνθετο και πολυεπίπεδο το νέο διεθνές περιβάλλον και ευνοεί τους ενεργητικούς παίκτες και όχι τους παθητικούς δέκτες. Γι’ αυτό έχει τόσο μεγάλη σημασία η Ελλάδα να πετύχει τους στόχους της και να καταστεί παράδειγμα αλλαγής για όλη την Ευρώπη, η οποία δείχνει έντονα σημάδια κόπωσης στην προσπάθειά της να αντεπεξέλθει στη διεθνή μεταβολή ισορροπιών. Είναι γεγονός ότι η Ευρώπη δεν διαθέτει τη διεθνή προβολή ισχύος για να εξελιχθεί σε παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας και αυτό αποδείχθηκε τόσο με την αποτυχία διαχείρισης της οικονομικής κρίσης, όσο και με την αδυναμία της να αντιμετωπίσει με ρεαλισμό το προσφυγικό ζήτημα. Γι’ αυτό και μία επιτυχία της Ελλάδας μπορεί να εμπνεύσει τελικά αλλαγές και σε όλη την Ευρώπη.

Η χώρα μας, αν απαλλαγεί από τα σύνδρομα, τις ιδεοληψίες και την ακινησία που προκαλεί η σημερινή κυβέρνηση, μπορεί να αποκτήσει κεντρικό ρόλο σε αυτή τη νέα εποχή που έρχεται. Μια Ελλάδα που προχωράει και αλλάζει, είναι μια χώρα πυλώνας για την ενεργειακή διαφοροποίηση και ασφάλεια της Ευρώπης. Είναι μια χώρα κομβική για την ευρωατλαντική προσέγγιση, αλλά και για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου. Είμαστε μέλος της Ευρώπης, είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ και μέσα από αυτές τις μακραίωνες σχέσεις, μέσα στους οργανισμούς που συμμετέχουμε, πρέπει να αγωνιστούμε σκληρά και με δημιουργικότητα, ώστε να βοηθήσουμε και εμείς να βελτιωθούν.

Σε αυτό το στρατηγικό σταυροδρόμι για τη χώρα, καθίσταται πιο επίκαιρη από ποτέ, η ρήση «ανήκομεν εις την Δύσιν». Γι’ αυτό και πρέπει άμεσα, να μπει ένα τέλος στην αμηχανία και να αποκτήσουμε μια νέα εξωτερική πολιτική, χωρίς πειραματισμούς που θολώνουν τον προσανατολισμό μας.

Η νέα εξωτερική πολιτική της Ελλάδας πρέπει να έχει Συνολικό Οραμα και Μακρόπνοη Στρατηγική. Να αντιλαμβάνεται τη μεγάλη εικόνα, να διατηρεί σταθερές και ταυτόχρονα να μας επιτρέπει να κινηθούμε πιο ευέλικτα, αναπροσαρμόζοντας τους στόχους μας έγκαιρα με αντίληψη των διεθνών συσχετισμών ισχύος, γιατί έτσι μπορούμε να προωθήσουμε αποτελεσματικά τα εθνικά μας συμφέροντα. Και για να μπορεί να υλοποιηθεί ο μακρόπνοος σχεδιασμός μας πιστεύω ότι είναι αναγκαίο να τοποθετηθεί Μόνιμος Γενικός Γραμματέας στο υπουργείο Εξωτερικών που θα υπηρετήσει αυτή τη στρατηγική.

Με τη νέα εξωτερική μας πολιτική, η Ελλάδα πρέπει να είναι μια χώρα φιλόδοξη, δυναμική, με αυτοπεποίθηση και όχι να παρουσιάζεται ως ο μόνιμος επαίτης. Μια χώρα γέφυρα συνεργασίας και δημιουργικής άμβλυνσης των διαφορετικών προσεγγίσεων. Μια χώρα που έχει δημιουργικό ρόλο στις παγκόσμιες προκλήσεις, και μετατρέπει σε πλεονεκτήματα, ζητήματα όπως το περιβάλλον και το δημογραφικό.

Η νέα εξωτερική πολιτική της Ελλάδας πρέπει να είναι πάνω από τα κόμματα, αλλά όχι μόνο αυτό, πρέπει να γίνει και πεποίθηση όλων των Ελλήνων, στο εσωτερικό και το εξωτερικό, γιατί η εθνική ομοψυχία είναι η βάση επίτευξης των στόχων που καλούμαστε να κατακτήσουμε.

Τέλος, η νέα μας εξωτερική πολιτική πρέπει να αντιλαμβάνεται όχι μόνο την κλασική έννοια της διεθνούς ισχύος, αλλά ότι στη νέα εποχή ο δυναμικότερος παράγοντας ισχύος είναι η εικόνα μιας χώρας. Γι’ αυτό πρέπει να αναπτύξουμε τη διπλωματία των αγορών, του εμπορίου, των επενδύσεων, του τουρισμού και του πολιτισμού. Δηλαδή να χτίσουμε παντού την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας, με τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Αυτό είναι το όραμά μου για την Ελλάδα και ο σχεδιασμός που πρέπει να έχουμε στην εξωτερική μας πολιτική. Η Ελλάδα της επόμενης ημέρας είναι ένα κράτος που θα αντιλαμβάνεται τις ευκαιρίες στο διεθνές σύστημα και θα σπεύδει να τις μετατρέπει σε ενεργητικές πολιτικές. Η Ελλάδα της επόμενης ημέρας δεν κουβαλάει το σύνδρομο της δομικής μειονεξίας, αλλά έχει εθνική αυτοπεποίθηση. Γι’ αυτή την Ελλάδα θέλω να δουλέψω, γι’ αυτό ζητώ από τους πολίτες, τα στελέχη και τη βάση της Νέας Δημοκρατίας να με εμπιστευτούν με την ψήφο τους.

* Ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας είναι περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή