«Να γίνουν πράξη οι διαρθρωτικές αλλαγές στην αγροτική παραγωγή»

«Να γίνουν πράξη οι διαρθρωτικές αλλαγές στην αγροτική παραγωγή»

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Είμαστε μία από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης δεν έχει εγκριθεί (σ.σ. από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης)» ανέφερε ο Ιωάννης Κουφουδάκης, διευθύνων σύμβουλος της Gaia Επιχειρείν Α.Ε. μιλώντας χθες στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας. Οπως εξήγησε, η αγροτική παραγωγή της χώρας δεν χρειάζεται τίποτα άλλο από το να γίνουν επιτέλους πράξη οι παρεμβάσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές που όλες οι κυβερνήσεις ευαγγελίζονται, αλλά καμία δεν πραγματοποιεί.

«Ο νόμος για τους συνεταιρισμούς άλλαξε πριν από τρία χρόνια, τώρα αλλάζει ξανά. Πώς να επενδύσεις αν το θεσμικό πλαίσιο αλλάζει κάθε τόσο;» αναρωτήθηκε ο κ. Κουφουδάκης και προσέθεσε ότι χρήματα δίνονται σε δράσεις που δεν προσφέρουν καμία βοήθεια στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Από τη μια πλευρά γίνεται λόγος για εξωστρέφεια και την ίδια στιγμή, οι πιστοποιήσεις που δίνονται μέσω των προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται «περνάνε» μόνο στην ελληνική αγορά. «Γίνονται εκατοντάδες μελέτες και τα αποτελέσματά τους δεν εφαρμόζονται. Προτείνω να πληρώνονται οι μελέτες μόνο αφού εφαρμοστούν», τόνισε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, το μέγεθος του εργατικού δυναμικού στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις ανέρχεται σε ποσοστό 13,5%. Η μείωση της απασχόλησης στον πρωτογενή τομέα κυμάνθηκε το 2014 σε μικρό ποσοστό (-2,2%) έναντι της πτώσης στις κατασκευές (-10,3%), στη μεταποίηση (-5,7%) και στο εμπόριο (-2,8%) καλύπτοντας, την ίδια χρονιά, αμέσως μετά το εμπόριο τον μεγαλύτερο αριθμό απασχολούμενων.

Στη διάρκεια της 7ετίας 2008-2014 η αξία των εξαγωγών τροφίμων αυξήθηκε κατά 22,6% καταγράφοντας μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής της τάξεως του 3,5%.

Η Gaia Επιχειρείν Α.Ε. είναι μια σύμπραξη του γεωργικού κλάδου με μετόχους 80 συνεταιριστικές οργανώσεις του πρωτογενούς τομέα, αλλά και του χρηματοπιστωτικού και τεχνολογικού τομέα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT