Η Οδύσσεια της επένδυσης στην Κασσιόπη

Η Οδύσσεια της επένδυσης στην Κασσιόπη

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερα από 2,5 χρόνια έχουν περάσει από τότε που το ΤΑΙΠΕΔ και η αμερικανική επενδυτική εταιρεία NCH Capital συμφώνησαν στην αξιοποίηση της περιοχής Ερημίτης στην Κασσιόπη Κέρκυρας. Από τον Γενάρη του 2013, που υπογράφηκε η σχετική σύμβαση παραχώρησης της έκτασης των 490 στρεμμάτων, υλοποιούνται διαρκώς προαιρέσεις για την υλοποίησή της. Πρόκειται για άδειες (αρχιτεκτονικές, πολεοδομικές, περιβαλλοντικές κ.ο.κ.) που πρέπει να εγκρίνουν οι πάσης φύσεως αρχές της χώρας, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για να μπουν οι μπουλντόζες στην περιοχή.

Και η Οδύσσεια αυτή συνεχίζεται. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρέα Σιάντη, επικεφαλής της NCH Capital στην Ελλάδα, η διαδικασία των εγκρίσεων δεν έχει ολοκληρωθεί. Εκκρεμεί η υπογραφή της σχετικής εισήγησης που θα υποβάλει το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΣΔ) δημόσιας περιουσίας από την τριμερή υπουργική επιτροπή. Πρόκειται για τους υπουργούς Περιβάλλοντος, Πολιτισμού και Οικονομικών. Οι τελευταίοι θα πρέπει να υπογράψουν τη σχετική εισήγηση του ΚΣΔ, το οποίο όμως ακόμη δεν έχει συσταθεί.

Σύμφωνα με τον κ. Σιάντη, αυτό δεν θα αργήσει, καθώς η αποκρατικοποίηση της Κασσιόπης συνιστά προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση του ελέγχου δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας. Θεωρητικά επομένως, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου θα πρέπει να έχει συσταθεί το ΚΣΔ και να έχει υπογραφεί η σχετική εισήγηση. Επειδή όμως η αξιολόγηση καθυστερεί, εκτιμούν ότι όλα αυτά θα ολοκληρωθούν μερικές εβδομάδες αργότερα. «Αναμένουμε υπομονετικά την υπογραφή της σχετική εισήγησης προκειμένου να ξεκινήσει το κατασκευαστικό έργο», λέει το στέλεχος της NCH Capital.

H αξιοποίηση του ακινήτου θα κινητοποιήσει κεφάλαια 120 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του τιμήματος (23 εκατ. ευρώ) που θα εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ. Η εταιρεία θα αναπτύξει ένα μικρό ξενοδοχείο και ένα παραθεριστικό χωριό στη βορειοανατολική πλευρά της Κέρκυρας. Το κύριο αρχιτεκτονικό σχέδιο έχει εκπονήσει μεγάλο αρχιτεκτονικό γραφείο της χώρας, ενώ η NCH Capital κινητοποίησε κυρίως εγχώριο δυναμικό για την προετοιμασία του έργου και μάλιστα, όσο το δυνατόν προερχόμενο από την Κέρκυρα. Το σχέδιο, με εξαίρεση μια μικρή μειοψηφία μελών του ΣΥΡΙΖΑ, στηρίζει το σύνολο της κοινωνίας της νήσου, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματικών φορέων. Ωστόσο, οι μόνες φωνές που έχουν ακουστεί ευρύτερα –εκτός του νησιού της Κέρκυρας– δεν ήταν άλλες από εκείνες της συνήθους μικρής μειοψηφίας με τη μεγάλη ένταση φωνής. «Στην αξιοποίηση δεν έχει αντιδράσει κανείς», παραδέχεται στέλεχος κοντά στο έργο, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Το μόνο που καθυστερεί την επένδυση είναι η μεγαλειώδης και συχνά ανυπέρβλητη γραφειοκρατία του ελληνικού Δημοσίου, που συχνά οδηγεί σε ακύρωση των επενδύσεων. Οι ντόπιοι», καταλήγει, «αγωνιούν για την ολοκλήρωσή της, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι θα φέρει τουρίστες και έσοδα στο νησί».

Το ευτύχημα ήταν ότι η NCH είχε την υπομονή να περιμένει, σε αντίθεση με άλλους επενδυτές. Τα στελέχη της εκτιμούν ότι η Οδύσσεια πλησιάζει στο τέλος, και ότι τους επόμενους μήνες θα μπουν στην έκταση οι εργολάβοι για την υλοποίηση των κατασκευών. «Εκτιμούμε τα πρώτα κατασκευαστικά έργα να ξεκινήσουν μετά το πέρας της επόμενης καλοκαιρινής περιόδου», παραδέχεται ο κ. Σιάντης.

Η αξιοποίηση της Κασσιόπης είναι η πρώτη επένδυση που υλοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ «εκ του μηδενός (greenfiled)» και από τις λίγες που έχει υλοποιήσει σε αυτό το επίπεδο. Είναι οι επενδύσεις που «διψά» η χώρα, καθώς δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας. Οι πιο πολλές αποκρατικοποιήσεις αφορούν παραχωρήσεις ή/και πωλήσεις ανεπτυγμένων εμπορικά περιουσιακών στοιχείων, π.χ. ολοκληρωμένα ακίνητα, λειτουργούσες επιχειρήσεις κ.λπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT