Η κινεζική επιβράδυνση δεν έχει επηρεάσει ακόμα τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Η κινεζική επιβράδυνση δεν έχει επηρεάσει ακόμα τις ευρωπαϊκές τράπεζες

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αποδεικνύεται πως είναι ανθεκτικά στο φαινόμενο της επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας, χάρις στο ότι έχουν περιορισμένη άμεση έκθεση σε αυτήν, σύμφωνα με τελευταία έκθεση για το θέμα αυτό από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης της Moody’s Investors. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο κείμενο αυτό, είναι πιθανόν να δεχθούν πλήγμα, εάν η δυσπραγία της κινεζικής οικονομίας παραταθεί και επιδεινωθεί. Σε μια τέτοια προοπτική θα υπάρξει αρνητικός αντίκτυπος στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Παράλληλα, θα ανακύψουν προβλήματα στην πορεία των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων προς την πλήρη αποκατάσταση της οικονομικής ευρωστίας τους, παρατηρεί η Moody’s Investors. Aναφορικά με την έκθεσή τους, επισημαίνεται ότι αυτή φθάνει το 1% σε επίπεδο χορηγήσεων και το 13% σε επίπεδο μετοχικού κεφαλαίου.

Εκθεση

Πάντως, από πλευράς έκθεσης, εκείνες οι οποίες έχουν την αμεσότερη διασύνδεση με την Κίνα σε απόλυτους όρους, και σε συσχετισμό με το σύνολο των δανείων ή του κεφαλαίου του τραπεζικού συστήματος, είναι οι τράπεζες της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Ο γενικός διευθυντής της Moody’s, Nικ Χιλ, προσθέτει ότι δεν είναι σημαντικής έκτασης η έκθεση των εν λόγω τραπεζών, απλώς ορισμένες είναι περισσότερο ευάλωτες από άλλες. Στην περίπτωση της Βρετανίας, η HSBC και η Standard Chartered παρουσιάζουν σημαντικές δραστηριότητες στην Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ. Τα δάνεια σε Κινέζους πελάτες ισοδυναμούν με το 4% – 5% των συνολικών χαρτοφυλακίων χορηγήσεων. Στην περίπτωση των γαλλικών τραπεζών, τώρα, όπως επισημαίνει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης, οι πιθανολογούμενες πιέσεις θα προέλθουν από τα έσοδα των δραστηριοτήτων στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Οι δραστηριότητες αυτές έχουν έδρα το Χονγκ Κονγκ.

Σχετικά με τα γερμανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στη συνέχεια, και αυτών η έκθεση στην κινεζική αγορά είναι πολύ περιορισμένη. Τα δάνεια αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% των συνολικών χαρτοφυλακίων χορηγήσεων. Παρά ταύτα, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ο κίνδυνος δεν είναι αμελητέος: η Moody’s Investors υπογραμμίζει πως μια εξασθένηση της πιστοληπτικής αξιοπιστίας των γερμανικών εξαγωγικών ομίλων θα λειτουργήσει ως απειλή.

Εκτός αυτής της πιθανότητας, διαπιστώνονται και άλλοι ενδεχόμενοι κίνδυνοι για τις τράπεζες και την ευρωπαϊκή οικονομία εν γένει. Τέτοιοι είναι οι πιέσεις που ίσως προέλθουν από τα μειωμένα έσοδά των τραπεζών από τις δραστηριότητές τους στη χρηματοδότηση των εμπορικών συναλλαγών στην ευρύτερη επικράτεια της Κίνας. Τέλος, οι εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας της χώρας αυτής θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ψυχολογική διάθεση των επενδυτών στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και αυτοί με τη σειρά τους βάσει ενός σενάριου πιέσεων και αβεβαιότητας να επηρεάσουν τις δραστηριότητες των ευρωπαϊκών τραπεζών στις αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT