«Χαμηλά για χρόνια οι τιμές του πετρελαίου»

«Χαμηλά για χρόνια οι τιμές του πετρελαίου»

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δημοσιονομική προσαρμογή και μείωση της εξάρτησής τους από τα έσοδα του πετρελαίου συνιστά στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του Κόλπου η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς προεξοφλεί πως οι τιμές του «μαύρου χρυσού» θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα επί χρόνια ασκώντας πιέσεις στα δημόσια οικονομικά τους.

Σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο συνάντησής της με κυβερνητικά στελέχη χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε πως η δημοσιονομική κατάσταση αλλά και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών των χωρών της περιοχής έχουν επιδεινωθεί εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου. Οπως τόνισε, το φθηνό πετρέλαιο είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν φέτος τα έσοδά τους από τις εξαγωγές κατά 275 δισ. δολάρια σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του 2014 και κατά συνέπεια αναμένεται να παρουσιάσουν κατά μέσον όρο έλλειμμα 12,7% του ΑΕΠ τους. Επικαλέστηκε, άλλωστε, τις προβλέψεις του ΔΝΤ για να υπενθυμίσει στις χώρες του Κόλπου πως περιορίζονται οι προοπτικές τους για ανάπτυξη. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή του Κόλπου θα επιβραδυνθεί από το 3,4% του 2014 στο 3,2% το 2015 και περαιτέρω στο 2,7% το 2016.

Οπως παραδέχθηκε και η επικεφαλής του ΔΝΤ, οι χώρες του Κόλπου έχουν περιφρουρήσει τα δημόσια οικονομικά τους και μπορούν να αποφύγουν μια απότομη δημοσιονομική προσαρμογή, καθώς τα περασμένα χρόνια συγκέντρωσαν σημαντικά κεφάλαια στα κρατικά ταμεία τους. Επισήμανε, πάντως, ότι θα κληθούν να επιδείξουν κάποια δημοσιονομική πειθαρχία, ο βαθμός και η ταχύτητα της οποίας θα διαφέρουν από χώρα σε χώρα, αλλά η γενική πολιτική θα είναι κοινή: διεύρυνση των εσόδων που δεν προέρχονται από το πετρέλαιο, αύξηση των τιμών της ενέργειας, που είναι πολύ φθηνότερη στις χώρες της περιοχής από τα διεθνή επίπεδα, αυστηρός έλεγχος των δημόσιων δαπανών και ιδιαιτέρως εκείνων για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και αναθεώρηση των κεφαλαιουχικών δαπανών.

Συνέστησε, άλλωστε, μεταρρυθμίσεις που θα διευκολύνουν και θα στηρίξουν τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης, αλλά και μια επικοινωνιακή πολιτική που θα καταστήσει σαφές στην κοινή γνώμη των χωρών αυτών πως θα λειτουργήσει η δημοσιονομική προσαρμογή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή