Λανθασμένες αντιλήψεις για το Εϊτζ

Λανθασμένες αντιλήψεις για το Εϊτζ

48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σοβαρές παρανοήσεις σχετικά με τους τρόπους μετάδοσης των ιογενών ηπατίτιδων και του Εϊτζ, καταγράφει η Εθνική Μελέτη Υγείας Hprolipsis της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύμφωνα με την έρευνα, ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ 54%-59% του γενικού πληθυσμού πιστεύει λανθασμένα ότι οι λοιμώξεις αυτές μπορούν να μεταδοθούν είτε με την καθημερινή κοινωνική επαφή, το φιλί, τη κοινή χρήση οικιακών σκυεών, τη κοινή χρήση τουαλέτας, είτε με το τσίμπημα του κουνουπιού. Την ίδια αντίληψη έχει το 50-62% των μεταναστών και το 76%-78% των Τσιγγάνων-Ρομά. Υψηλό ποσοστό θετικών στην ηπατίτιδα B καταγράφηκε μεταξύ των μεταναστών και των Τσιγγάνων (7,5% και 7,7% αντίστοιχα) όταν στον γενικό πληθυσμό ήταν 1,27%.

Συνολικά το ποσοστό των ατόμων που είχαν εξεταστεί στο παρελθόν για κάποιο από τα λοιμώδη αυτά νοσήματα είναι χαμηλό σε όλους τους πληθυσμούς, ενώ αξίζει να τονισθεί ότι μεγάλο ποσοστό και στους 3 πληθυσμούς δήλωσε ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πρόσβασή του σε ιατρικές εξετάσεις και θεραπεία (22,5% στον γενικό πληθυσμό, 19,8% στους μετανάστες και 37,3% στους Τσιγγάνους).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT